1
AKŞAM – Pınar Işık Ardor
Seçime ilişkin merak edilenleri MHP Grup Başkan Vekili Erkan Akçay’a sordum. Akçay, seçimin gerekliliğinin altını çizerken ana muhalefeti hazır olmadıkları düşüncesiyle sert sözlerle eleştirdi. Akçay, baskın seçim iddiaları için 2019’da da yapsak muhalefetin hali değişmezdi dedi. Ve Cumhurbaşkanları adayı Sn. Recep Tayyip Erdoğan’ın 1. turda yüzde 60 oyla seçileceğinin altını çizdi.
Öncelikle vatana millete hayırlı olsun seçimler. Sayın Bahçeli’nin gündeme bomba gibi düşen sözlerinin ardından nefesler tutuldu ve sonuç itibariyle 24 Haziran’da Türkiye kritik seçime gidiyor. Siz bekliyor muydunuz bu kadar erken tarih?
“SON 2 AYDIR BAZI ÇEVRELER ERKEN SEÇİM ÜZERİNE SPEKÜLASYON YAPMAYA BAŞLADI”
Önemli olan bu seçimlerin erkene alınıp alınmaması hususuydu. Sn. Genel Başkanımız da teferruatlı ve sağlam gerekçelerle neden erken seçim yapılmasına ihtiyaç olduğunu açıkladı. 26 Ağustos tarihini telaffuz etti ertesi gün yapılan liderler zirvesinde de 24 Haziran tarihinde mutabakat sağlandı. Erken seçim tartışmaları aslında 16 Nisan 2017 Anayasa Referandumundan sonra sıklıkla gündeme getirildi. CHP Genel Başkanı Kılıçdaroğlu 13 Haziran 2017’de, 17 Ekim 2017’de, 20 Kasım 2017’de, 12 Mart 2018’de erken seçim çağrısı yaptı.
“CHP, HER FIRSATTA HODRİ MEYDAN DEMİŞTİ”
Yine başka CHP sözcüleri de erken seçimi gündeme taşıdılar, her fırsatta “hodri meydan” dediler. Aslında erken seçim tartışmalarını yapmayan iki parti vardı MHP ve AK Parti. Dikkatle ve özenli bir şekilde 3 Kasım 2019 tarihi işaret edildi; zaten anayasa değişikliği de bunu öngörüyordu. Fakat son iki aydır MHP ve AK Parti dışındaki siyasi çevreler, bilhassa CHP, medya ve bir takım odaklar sürekli erken seçim olacak, olmalı ya da şu tarihte olacak gibi spekülasyonlar yapmaya başladı.
Seçim var mı yok mu, erken seçim olacak mı gibi tartışmaların, polemiklerin sona erdirilmesi gerekiyordu. Bir ülke seçim atmosferine girmiş ve seçim tartışmaları içinde kalmışsa bunun uzun sürmesi ülkeye fayda getirmez. Sonuçta erken seçim ihtiyacı hâsıl olmaya başladı.
Tarih konusunda da mümkün olan en kısa sürede yeni sisteme geçilmesi gerekiyordu. Sn. Genel Başkanımız 26 Ağustos’un Türk tarihindeki önemine atfen bu tarihi gündeme getirdi. Ancak Sayın Genel Başkanımız ile Sayın Cumhurbaşkanının yaptıkları görüşmeden 24 Haziran tarihi çıktı. Seçime kalan süre itibariyle bu tarih Cumhurbaşkanlığı Hükümet Sistemine geçişin gerçekleşebileceği en erken tarihti.
Sizin sözlerinizden talep aslında kamuoyu ya da farklı çevrelerden geldi şeklinde anlıyorum.
“LİDERLER, ÜLKELERİNİN KADERİNİ TEMSİL EDERLER”
Bu algıyı oluşturan ne MHP ne AK Parti ne liderimiz Devlet Bahçeli ne de Cumhurbaşkanı Erdoğan. Bizim dışımızdaki çevreler tarafından sürekli dile getirilip yoğunluk kazandı ve bu sorulara muhatap olmaya başladık. Seçim nedir? Sandık kurulmasıdır. Sandık milli iradeyi tecelli ettirir. Vatandaşımız tercihlerini oy sandığında belirler ve milli irade tecelli eder; ülke nefes alır. Seçimlerden sonra oluşacak yönetim önünü çok daha rahat görür, daha uzun vadeli adımlar atma imkânına sahip olur.
Bu seçim geçmiş seçimlerden biraz daha önem arz ediyor. 24 Haziran’dan sonra Türkiye yönetim şeklinde önemli bir değişikliği gerçekleştirecek. Yürütme çok başlı olmaktan kurtulacak. Kuvvetler ayrılığı daha belirgin hale gelecek, denge-denetim mekanizmaları daha iyi kurulacak, Türkiye daha iyi bir yönetim sistemiyle geleceğe adım atmaya başlayacak.
“MİLLİ DEVLET GÜÇLÜ İKTİDAR”
Bugün itibarıyla ülkemizin kaderini temsil eden iki lider Sn. Devlet Bahçeli ve Sn. Recep Tayyip Erdoğan’dır. Türkiye’nin esenliği, refahı, bekası için iki siyasi lider ittifak etmiştir. Cumhur İttifakı Türkiye’nin kaderini temsil etmektedir. Yeni sistemde milli devlet güçlü iktidarla perçinlenecek. Kararlarını zamanında ve güçlü şekilde alabilen bir devlet haline dönüşecek Türkiye.