Hazırlayan: Dr. Arif Arslan - e-mail: arifhoca@hotmail.com
Vefalı olmalı insan; nankör olmamalı; kadir kıymet bilmeli; sözünde durmalı.
Ziyaret edin, hatırlayın
Canlıysa dua etmeli, cansızsa razı olmalı, kırılınca ya gömmeli bir yere ya saklamalı...
Her varlığa değer verin
Mezar yapmalı tenha bir yeri saçına, tırnağına. Vefalı olmalı insan seven kalbine; Sevmeyi, sevilmeyi öğreten; hayatı veren ve devam ettiren Rabbine… Vefalı olmalı insan dinine, kitabına; hatta tesbihine, seccadesine, mabedine… Vatanına, toprağına, bağına, bayrağına; dağına, taşına şehit düşene toprağın bağrına…
***
Hatta vefalı olmalı insan; her varlığa. Hele sevip sayana, hatır sayana; bu yakışır insan olana; görmese de vefa. Hele eşine, arkadaşına, yoldaşına; bir kahvenin kırk yıl hatırı sayılmalı. Gözünün üstünde kaşın var dememeli; pür kusur olsa yine görmemeli; iyi gün dostu olmamalı sadece, zor günlerde terk etmemeli. Vefalı olmalı ve hayra yormalı; her şeyde, her şerde bir hayır aramalı. İnsan gibi insan olmalı, vefalı olmalı hocasına. Unutmamalı ille de vefalı olmalı, tek başına kalsa da vefa alıp vermeli; En zor anlarda bile ayrılmamalı; sıratta, mizanda bile insan hep vefa demeli; vefa solumalı; soluklamalı…
İlmihal köşesi
Zekât sadece ramazan ayında mı verilir?
Hayır, böyle bir kayıt ve kural yok. Nisap miktarı para veya altın ve benzeri mal mülk gibi şeylerin üstünden bir yıl geçtikten sonra zekâtları hangi aya denk gelirse verilir. İlle de ramazanı beklemek gerekmez. Fakat ramazanda her şeyin değeri yükseldiği için zekâttan beklenen sevap miktarı da yüksek olur ve bir alışkanlık olarak zekât verme işi hayırlı işlere ve sevaplara bire bin kazandıran ramazanda vermek adet haline gelmiştir. Ancak böyle bir şart yok.
Rüya tabirleri
Rüyada cehennemi görmek
Bir kimse rüyada kendisini cehennemde görse, büyük günah işler. Cehennemden kötü ve kerih bir şey kendisine erişmeden çıktığını görse, dünyanın üzüntülerine düşer.
Esmaü’l-Hüsna
El-Hâlık (731)
El-Hâlık: Her şeyi yoktan var eden, yaratan. Her şeyin varlığını ve yaşadığı sürece görüp geçireceği halleri, olayları önceden tespit edip ona göre ortaya çıkaran, meydana getiren demektir.
- “El-Hâlık” isminin ebcet değeri (731); zikir saati Güneş, Pazar’dır.
- Pazar günü güneş saati demek, sabah güneş doğarken ilk bir saat ve yaklaşık ikindi namazı sonrası bir saat demektir. 7 gün arka arkaya 100 defa “Yâ Hâlık” ismini okuyan kimse, gelecek bela ve musibetlere karşı korunur. Bu mübarek isim, daha çok sanatkârlara ait bir zikirdir. Yani daha çok sanatkârların ve sanatkâr ruhlu insanların bu ismi okumaları gerekir. Ancak sadece onlara mahsus değildir. Bu ismi vird edinenler işlerinde ve özellikle sanatlarında başarılı olurlar; kalpleri nurlanır ve basiretleri açılır, hikmet sahibi olurlar.
- Çözülmeyen bir işi olan kimse, temiz bir vaziyette ve abdestli olarak kıbleye karşı tenha bir yerde bu ismi 5115 (beş bin yüz on beş) defa zikreder ve halini Allah’a arz edip dua ederse, isteği yerine getirilir ve işi kolayca çözülür.
Günün hadis-i şerifi
Muâz bin Cebel (r.a)’den rivayete göre Rasülullah (s.a.v), şöyle buyurmuştur: “Anasına-babasına vefalı olan, ne yaparsa yapsın asla Cehenneme girmez. Anasına babasına asi olan da, ne yaparsa yapsın Cennete giremez.”
(Râmûzü’l-Ehâdis, s. 367/1.)
ESMA ZİKRİ KÖŞESİ
Bu köşede her gün bir harften 10 ismin ebcedini ve esmasını vereceğiz. A harfinden başlayarak 29 gün 29 harften 290 ismin esmasını vermiş olacağız. Daha fazlasını merak edenler “Esma Zikri” kitabımıza bakabilirler. İlk 10 isim ebcedi ve esması şunlar:
Hacer: 208..........................................Yâ Muksit: 209
Halis: 721...............................................Yâ Hâlık: 731
Halise: 736............................................Yâ Hâlık: 731
Halit: 636.....................................Yâ Müntekim: 630
Halûk: 736..........................Yâ Hâlık; Yâ Hallâk: 731
Hamdi: 62................................................Yâ Bâtın: 62
Hamza: 60................................................Yâ Batın: 62
Handan: 113............................................Yâ Bâki: 113
Hande: 68..............................................Yâ Hamid: 68
Havvâ: 20...............................Yâ Hâdi, Yâ Vedûd: 20
Hayati: 429.........................................Yâ Tevvâb: 409
Hilmiye: 93................................................Yâ Aziz: 94
Huri: 224................................................Yâ Kebîr: 232
Huriye: 229............................................Yâ Kebîr: 232
Hümeyra: 259......................................Yâ Rahîm: 258
Hürkan: 309.......................................Yâ Rezzâk: 308
Hürrem: 248.............................................Yâ Nûr: 256
Günün Ayeti
“Asıl iyilik, Allah’a, ahiret gününe, meleklere, kitap ve peygamberlere iman edenlerin; mala olan sevgilerine rağmen, onu yakınlara, yetimlere, yoksullara, yolda kalmışa, (ihtiyacından dolayı) isteyene ve (özgürlükleri için) kölelere verenlerin; namazı dosdoğru kılan, zekâtı veren, antlaşma yaptıklarında sözlerini yerine getirenlerin ve zorda, hastalıkta ve savaşın kızıştığı zamanlarda (direnip) sabredenlerin tutum ve davranışlarıdır. İşte bunlar, doğru olanlardır. İşte bunlar, Allah’a karşı gelmekten sakınanların ta kendileridir.” (Bakara, 2/177)
Dualar ve niyazlar
DUA İLE TEDAVİ
Ubâde İbnu’s-Sâmit (r.a) anlatıyor: “Rasülullah (s.a.v), şiddetli bir hummaya yakalanmıştı da Cebrail (a.s) gelmişti. Efendimizi tedavi için şu duayı okudu: “Bismillâhi erkîke min külli şey’in yü’zîke min hasedi hâsidin ve min külli aynin. Allah u yeşfîke: Sana Allah adıyla okuyor, sana eza veren her şeyden, hasetçinin hasedinden ve her bir (kem) gözden şifa diliyorum. Allah sana şifa versin.)”