Tevekkül etmek ruhunuzu temizler

Tevekkül etmek Allah'a kayıtsız, şartsız olarak inanmaktır. Tevekkül, herhangi bir işin neticesine sabırla teslim olmaktır, kaderine, bahtına ve Allah'tan gelen her sonuca razı olarak boyun eğmektir.

Bir kimsenin bir olay karşısında elinden geleni yaptıktan sonra Allah'a (C.C) kayıtsız, şartsız teslim olmasına tevekkül adı verilir. Bir diğer deyişle kişinin hedefe ulaşmak için maddi ve manevi sebeplerin hepsine başvurduktan sonra Allah'a dayanıp, güvenmesi ve işin sonrasını Allah'ın takdirine bırakmasıdır.

Tevekkül, Müslümanların kader inancının sonucudur. Tevekkül eden bir kimse Allah'a kayıtsız şartsız teslim olmuş, kaderine razı gelmiştir. Fakat kadere inanmak da tevekkül etmek de tembellik ve gevşeklik olmadığı gibi, çalışmaya ve ilerlemeye de mani değildir. Çünkü her Müslüman olayların ilahi düzenin ve kanunların çerçevesinde sebep-sonuç ilişkisi içerisinde olup bittiğinin bilincindedir.

TAM TESLİMİYET

Tevekkül, bizi hayra götürecek sebeplere sarılıp çalışmak, Allah'ın bizim yardımcımız olduğunu unutmamak ve işin sonucunu Allah'a bırakmak ve nihayetinde meydana gelen kazaya da rıza göstermektir. Tevekkül için şu dua okunur: "Allahım! Sana teslim oldum, sana inandım, sana güvendim. Yüzümü, gönlümü sana çevirdim, senin yardımınla düşmanlara karşı mücâdele ettim. Kitabın ile hükmettim. Şimdiye kadar yaptığım, bundan sonra yapacağım, gizlediğim, açığa vurduğum ve senin benden daha iyi bildiğin günahlarımı affeyle! Öne geçiren de sen, geride bırakan da sensin. Senden başka ilâh yoktur." (Buhârî, Teheccüd 1, Daavât 10, Tevhîd 8, 24; 35)