Teravih 2 yıl sonra yeniden camilerde

Ramazan ayının ilk teravihi iki yılın ardından bugün ülke genelindeki 90 bin camide cemaatle kılınacak. Türkiye'deki ilk teravih Hakkari'de saat 19.51'de, son teravih ise Edirne'de saat 21.08'de eda edilecek.

AA-DHA-İHA

Türkiye'de salgın nedeniyle teravihler son iki senedir cami ve mescitlerde kılınamadı. Yeni tedbirlerin açıklanmasının ardından Diyanet İşleri Başkanı Ali Erbaş, beş vakit namazlarında olduğu gibi teravihlerin de normal saf düzeninde camilerde cemaatle eda edileceğini söyledi. Böylece cami ve mescitler, bugün yeniden teravihte cemaatle buluşacak. Ramazan'da bütün irşad faaliyetlerinin yüz yüze yapılacağı camilerde, Diyanet İşleri Başkanlığı'nca alınan temizlik ve maske kullanımı tedbirleri uygulanmaya devam edilecek.

HAKKARİ'DE SAAT 19.51'DE

Türkiye'de Ramazan'ın birinci günü ilk teravih Hakkari'de saat 19.51'de, son teravih ise Edirne'de saat 21.08'de kılınacak. İstanbul'da saat 20.57'de kılınacak ramazanın ilk teravihi, Ankara'da saat 20.39'da, İzmir'de saat 20.59'da, Bursa'da saat 20.55'te eda edilecek.

SELİMİYE'DE 300 KİŞİ BİR ARADA

Edirne'de restorasyonu süren Selimiye Camii'nde 300 kişi bir arada teravih namazı kılabilecek. İl Müftü Yardımcısı Adem Özsoy, "Sosyal mesafe kuralı esnetildiğinden dolayı saflarımız sık bir şekilde namazlarımızı kılmaya devam ediyoruz. Ama gelen cemaatimizden yine maskelerini takmalarını istirham ediyoruz. Bir ramazan geleneği olarak önemli camilerimize asılan mahyalar Selimiye Camimize de asılıyor. Selimiye'mizdeki mahyada 'İman en büyük nimettir' mesajı yer alacak" dedi. Öte yandan İstanbul'da da Ramazan hazırlıkları tamamlandı. Minareleri süsleyen mahyalar camileri aydınlatmaya başladı. Taksim Camii ile Ayasofya Camii'nde iki minare arasına 'La İlahe İllallah' yazılı mahyalar asıldı.

AYASOFYA'DA İLK TERAVİHİ ERBAŞ KILDIRACAK

Ayasofya-i Kebir Cami-i Şerifi'nde 88 yıl aradan sonra ilk teravih namazını bugün Diyanet İşleri Başkanı Prof. Dr. Ali Erbaş kıldıracak. Konuyla ilgili paylaşımda bulunan Erbaş, "Elhamdülillah. Ayasofya-i Kebir Cami-i Şerifi 88 yıl aradan sonra ilk defa bu Ramazan teravih namazlarında müminleri ağırlayacak. İlk teravih namazını kıldırarak bu güzel ana şahitlik etmiş olacağım inşallah" dedi.

ULU CAMİYE MAHYALAR ASILDI

İslamiyet'in en büyük 5 mabedi arasında gösterilen 623 yıllık Bursa Ulu Cami'ye Ramazan mahyası asıldı. Bu yıl iman, istikamet ve doğruluk temalarına dikkat çeken Diyanet İşleri Başkanlığı, Ulu Cami'nin devasa minareleri arasına bu Ramazan ayının ilk 15 gününde "Bizi aldatan bizden değildir" ikinci 15 gününde ise "Zekat berekettir" Hadis'i Şeriflerinin asılmasına karar verdi. Mahyacı Kahraman Yıldız, "Bu yıl İstanbul'da 6 camiye ve Edirne Selimiye Camii'ne mahya astık" dedi.

TARİHİ CAMİLERDE 100 BİN KİŞİYE İFTAR

Kültür ve Turizm Bakanlığı Vakıflar Genel Müdürlüğü, Türkiye genelinde tarihi camileri Ramazan'a hazırladı, 100 bin kişiyle iftar vermek için çalışmalarını tamamladı. Vakıflar Genel Müdürü Burhan Ersoy, Yeni Cenab-ı Ahmet Paşa Camisi'nde yaptığı açıklamada, "Ramazan ayında çocuklarını buraya getirip bu manevi havayı yaşatmaları gerekir. Hem Selçuklu'dan hem Osmanlı'dan kalan eserlerimiz var. Bu eserlerin içerisinde ahşap işçiliği, bezemeler, süslemeler var. Çocukların bunları görmesi gerekir" dedi. Ersoy, yerel yönetimlerle iş birliği yaparak başta Mimar Sinan'ın Ankara'daki tek eseri Yeni Cenab-ı Ahmet Paşa Camii ve İstanbul'da Eyüp Sultan, Ayasofya, Nuruosmaniye camileri olmak üzere Türkiye genelindeki tüm camilerin gül suyuyla yıkandığını anlattı.

'JET HOCA'LARA UYARI: NAMAZDA HIZ LİMİTİNİ AŞMAYIN

İstanbul Müftüsü Prof. Dr. Safi Arpaguş, hızlı kıldırılan teravih namazlarıyla ilgili imamlara uyarılarda bulunarak, ibadetin ağırlığına halel getirecek bir hafifliğin kabul edilemeyeceğini belirtti. Her Ramazan ayında gündeme gelen hızlı teravih ve "jet imam" konusunu da değerlendiren Arpaguş, "İbadetin bir ağırlığı ve normal şartlar altında bir süresi olur. Güncel kelamla ifade edecek olursak 'hız limiti' vardır. Dolayısıyla ibadetin o ağırlığına, mehabetine halel getirecek bir hafiflik asla kabul edilemez" dedi. Ramazan boyunca şatafattan uzak durulması gerektiğini belirten Arpaguş şöyle devam etti: "İftar çok meziyetli bir sofra. İsraf ise haramdır. Şatafatlı, gösteriş için, samimiyetten uzak, yapmacık olan her şey, gerek oruç ibadetinin gerekse ramazan ayının o manevi havasıyla bağdaşan bir şey değildir."