Sabretmenin sonu büyük mutluluktur

Sabır her kapıyı açar. Kötü olaylar karşısında sabretmek mutluluk getirir. Büyük mükafatların ağır imtihanlar gerektirdiğini belirten İslam alimleri, Allah yolundan ayrılmamanın önemini vurgulamıştır.

Sabretmenin İslâm'da çok büyük yeri ve önemi vardır. Gerçek dindarlığa ulaşabilmek için "sabır melekesi"ne sahip bulunmak şarttır. Sabrın önemi hakkında sevgili Peygamberimiz (sas.) şöyle buyurmuştur: "İmanın bir yarısı şükür, diğer yarısı sabırdır." "Vücutta başın yeri ne kadar önemli ise imanda sabrın yeri de o kadar önemlidir." "İmanın en üstünü, sabretmek ve hoşgörü sahibi olmaktır." "Başa bir musibet geldiğinde feraha kavuşuncaya kadar sabretmek, değerli bir ibadettir." Sabretmek bize Kur'ân-ı Kerîm'in emridir. Bela ve musibetler imtihanın gereğidir... "Sizi mutlaka biraz korku ve açlık, biraz da mallardan, canlardan ve mahsullerden bir noksanlık ile imtihan edeceğiz. (Ey Resulüm) O halde sabredenleri (cennetle müjdele)" (Bakara, 155)

İBADETTEN AYRILMAYIN

Rabbimiz bir istisnada bulunmadığı için imtihanın herkesi kuşatacağından şüphe yoktur. Sabredene, bütün güç ve kuvvetin Allah'a ait olduğuna inana, O'nu çokça zikredene ve bütün benliğiyle teslim olana Allah ummadığı bir yerden rızık vermekte ve ona bir çıkış yolu göstermektedir. Bütün ibadetlerin temel ekseni, Allah'tan sakınma ve O'nun rızasını kazanmak olmalıdır. Dünyevî ve uhrevi her işini O'nun rızası için yapan kimselere, Allah kolaylık lütfedeceğini vaat etmiştir; "Kim Allah'a karşı gelmekten sakınırsa, Allah ona işinde bir kolaylık verir"

(Talak, 65/4) âyeti bu gerçeği vurgulamaktadır. Muvaffakiyetini Allah'ın yardımına bağlayan, iyi niyetli bir kimsenin güvendiği ve sırtını yasladığı sadece Allah'tır.

İstanbul'da tam kapanma döneminin ilk gününde vatandaşlar, Fatih Camisi'nde cuma namazlarını sosyal mesafe ve maske kurallarına uygun şekilde kıldı.