Ramazan'ı karşılamak için oruç tutulur mu? Şaban ayının sonunda oruç tutulur mu?

Önümüzde hafta Pazar günü ilk teravih namazını kılıp on bir ayın sultanı Ramazan ayına kavuşacağız. Aynı gece sahura kalkarak oruca niyet edeceğiz. Ramazan ayı öncesinde de oruç tutmak isteyenler dinen bu durumun caiz olup olmadığını sorguluyor. Diyanet İşleri Başkanlığı tarafından Ramazan'ı karşılamak için oruç tutulur mu?'' sorusu şu şekilde yanıtlandı...

Ramazan ayı için geri sayım başladı. Ramazan, oruç ayıdır. Oruç, bedenimize sıhhat, gönlümüze huzur veren eşsiz bir ibadettir. Günahlara ve kötülüklere karşı bir kalkandır. Ramazan ayı öncesinde de oruç tutmak isteyen Müminler aramalarını hızlandırdı. Peki, Şaban ayının sonunda oruç tutulur mu? Ramazan'ı karşılamak için oruç tutulur mu?

RAMAZAN'I KARŞILAMAK İÇİN ORUÇ TUTULUR MU?

Hz. Peygamber'in (s.a.s.) Receb ve Şaban aylarında diğer aylara oranla daha fazla nâfile oruç tuttuğu (Buhârî, Savm, 52[1969-1970]; Müslim, Sıyâm, 175-179[1156-1157]) veya tavsiye ettiği bilinmektedir (Ebû Dâvûd, Savm, 54[2428]; İbn Mâce, Sıyâm, 43 [1741]).

Ancak Hz. Peygamber'in (s.a.s.) bu uygulamasını, Ramazan'ı karşılama olarak değerlendirmek doğru değildir. Ramazan'ı karşılamak amacıyla oruç tutmanın dinî bir dayanağı yoktur. Ramazan ayı girmediği hâlde, Ramazan'ın gelmiş olabileceği düşüncesiyle ihtiyaten Ramazan'dan bir veya iki gün önce oruç tutmak da mekruhtur.

Dinî ıstılahta bugüne "şek günü" denilir. Ancak Ramazan'ı karşılama niyeti olmaksızın şek gününde oruç tutulmasında bir sakınca yoktur. Nitekim Hz. Peygamber (s.a.s.), "Ramazan'ı bir veya iki gün önce oruçta karşılamayın. Eğer bir kimse âdeti olduğu için bu günleri oruçla geçiriyorsa tutsun." (Müslim, Sıyâm, 21[1082]; bkz. Buhârî, Savm, 14[1914]) buyurmuştur.

Oruç tutmakla yükümlü olmanın şartları nedir?

İslâm'a göre, bireyin sorumlu olmasının temel şartları Müslüman, akıllı ve ergenlik çağına ulaşmış olmaktır. Dolayısıyla bu şartlar, oruç ibadeti ile sorumlu olmanın da şartlarıdır. Buna göre, bir kimsenin Ramazan ayında oruç tutmasının farz olması için öncelikle Müslüman ve âkil-bâliğ olması gerekir (Kâsânî, Bedâî', 2/87).

Ramazan Bayramı ne zaman 2024? Bayram kaç gün, 9 gün olur mu?

İbadetlerle yükümlü olma şartlarını taşıdığı hâlde bazı özel durumlardaki kimselere oruç tutmama ruhsatı verilmiştir. İbadetlerle yükümlü olmamakla birlikte, ergenlik yaşına gelmeyen çocukların alıştırılmak ve ısındırılmak maksadıyla namaz kılmaları ve oruç tutmaları teşvik edilir. Nitekim Hz. Peygamber (s.a.s.), yedi yaşından on yaşına kadarki sürede çocuğun namaza alıştırılmasını önermiştir (Ebû Dâvûd, Salât, 26[494-495]; Tirmizî, Salât, 182[407]).

Hatime başlarken edilen dua nedir? Hatime nasıl başlanır? İşte Kur'an'a başlama duası...

Cuma Ramazan Mesajları 2024 | Hoşgeldin 11 ayın sultanı Ramazan temalı, dualı, ayetli, resimli cuma mesajları (8 Mart 2024)