Orucu inanarak tutan affedilir

Arınma ve temizlenme ayı olan Ramazan-ı şerifin kelime anlamı 'yanmak'tır. Tuttuğumuz oruçlarla günahlarımızın yanıp gitmesi ve ruhumuzun temizlenmesi için kutsal bir aydır.

Bu sayfada, Ramazan-ı şerif boyunca sizlerle beraber olmak ve sizi bilgilendirmek, bildiklerimizi sizlerle paylaşmak, birlikte bir Ramazan geçirmek, Yüce Rabbimizin bir lütfudur. İnşallah güzel bir Ramazan-ı Şerif geçirmemize vesile olur. 

Ramazan-ı şerif, bizler için bir lütuf ve bir arınma, temizlenme ayıdır. Kelime manası “yanmak” demek olan Ramazan ayı boyunca gerek tuttuğumuz oruçlarla günahlarımızın yanıp erimesi ve ruhumuzun temizlenmesi, gerekse çektiğimiz açlık nedeniyle vücudumuzdaki yağların yanıp erimesine sebep olmasıyla bu ay oldukça dikkat edilmesi gerek kutsal bir aydır. 

Dua ve zikirle meşgul olun

Ramazanı önemli kılan hususlardan biri oruç ayı olması, ikincisi ise Kur’an ayı olmasıdır. Çünkü Kur’an Ramazan ayının Kadir Gecesi'nden itibaren indirilmeye başlanmıştır. Peygamberimiz ilk vahyi kadir gecesinde almıştır. Bu nedenle Ramazan-ı Şerifi, Kur’an okuyup hatim indirerek, ibadet ederek, Teravih namazlarımızı kılarak, dua ve zikirlerle meşgul olarak dolu dolu yaşamak lazım. 

Mümkün olduğu kadar günaha girmemek, günaha giden yolları kapamak, orucumuzu sadece aç kalarak bedensel olarak değil, bütün aza ve cihazlarımızla tutarak geçmiş günahlarımızın affına vesile olmasını temin etmek lazımdır. Peygamberimiz (s.a.v); buna işaretle; “Kim Ramazan orucunu inanarak ve sevabını Allah’tan umarak tutarsa, geçmiş bütün günahları affolunur” buyurmuşlardır. Keza, Ramazan'da şeytanların zincire vurulduğunu ve cehennem kapılarının kapatıldığını ve cennet kapılarının açıldığını buyurarak, kişinin ramazan orucu sayesinde ve yapacağı dua ve ibadetlerle kötü geçmişinden kurtulup güzel bir başlangıçla cennet yoluna girebileceğine işaret buyurmuştur. Gelin doğru orucu tutarak cennetin yoluna girelim de açılmış olan cennet kapısını kendimiz için kapatmayalım; kapalı olan cehennem kapısını açtırmayalım ve zincirlerle bağlı olan şeytanın zincirlerini çözüp üstümüze saldırmasına izin vermeyelim. 

Ramazan-ı Şerifiniz mübarek olsun… 

ESMAÜ’L - HÜSNA VE ANLAMLARI

Bu köşede Ramazan boyunca Allah’ın isminin sırları ve hikmetleriyle birlikte açıklamalarını bulacaksınız. Daha fazlasını merak edenler “Allah’ın İsimlerinin Sırları ve Hikmetleri” kitabımıza müracaat edebilir. Bugün Allah ismi şerifiyle başlıyoruz. Esmâü’l-Hüsna kısaca, Allah’ın güzel isimleri demektir. Bu isimlerin her biri, Allah’ın bir özelliğini anlatmaktadır. Aynı zamanda her bir isim, insanlar için bir dilek, bir istek kapısı hükmündedir ve insanlara da bakmaktadır. İnsanın başına gelen bir sıkıntı, bir ihtiyaç veya bir rahatsızlık sırasında bu isimlerle dua ettiği zaman, yüce Allah’ın dua eden kimseye cevap vermesi, duasını kabul edip isteğini yerine getirmesi kuvvetle ümit edilir. Çünkü Kur’an-ı Kerim’de; “En güzel isimler Allah’ındır. O’na o güzel isimlerle dua edin…”(A’raf, 7/180) buyrulmaktadır. 

Her derde deva dualar

Yüce Allah’ın her bir ismi, bir sıkıntıya, bir işe ve adeta bir dert veya sevince göre ayrılmış gibidir. Rızk kapısı başka, şifa kapısı başka, adalet kapısı başka, rahat ve huzur kapısı başkadır. Mesela, hastalık anında belli miktarda “Şâfi” ismini söyleyerek dua edip şifa istemek, rızk sıkıntısı ve geçim darlığı sırasında “Rezzak” ismini yine belli miktarda söyleyip yardım istemek gibi…