Oruç ruhu temizler, nefsi terbiye eder

Oruç, sağlığa da yararlı ruha da… Orucun verdiği manevi haz, vücudumuzun yanı sıra beynimizi ve kalbimizi temizler. Bedenimiz sıhhat bulur, kişiliğimiz sabırla mayalanır. Nefsimiz terbiye olur.

Ramazan, sabır ayıdır. İrademizle bizi takvaya eriştiren oruç ayıdır. Oruç, Yüce Allah'ın bir lütfudur. Her yıl gelen bir medeniyet, bir diriliş mucizesidir. Vücudumuz, duygularımız, beynimiz ve kalbimiz oruçla yenilenir. Bedenimiz oruçla sıhhat bulur. Kişiliğimiz oruçla mayalanır. Nefsimiz oruçla terbiye olur. Ruhumuz oruçla temizlenir. HZ. Peygamber bir hadisinde şöyle buyurur: "Kim inanarak ve karşılığını yalnızca Allah'tan umarak Ramazan orucunu tutarsa geçmiş günahları bağışlanır."

Ramazan, dinimizin direği olan namazla huzur bulduğumuz aydır. Öyleyse zikrimizi, şükrümüzü, dua ve niyazımızı namazla artıralım. Her türlü kötülükten ve fenalıktan namazla korunalım.

HER GÜN 20 SAYFA OKUYUN

Yorulan ruhlarımızı, teravihle sükûnete erdirelim. Kur'an insana şifa, toplumlara şifa, medeniyetlere şifadır. Evimizi ve gönüllerimizi Kur'an'la buluşturalım. Rabbimizin kelamını özenle okumaya, anlamaya ve yaşamaya çalışalım. Mukabelelerimizle Peygamberimizin sünnetini ihya edelim. Peygamberimiz Allah'ın bildirdiği görev ve sorumluluklarımızı sıkça hatırlamamız için Kur'an'ı çok okumayı teşvik etmiştir. Müslümanlar, Ramazan'da Kur'an okumaya her zamankinden daha çok özen gösterirler. Bunun için evlerde veya camilerde bir araya gelerek, her gün Kur'an'dan 20 sayfa okurlar. Ramazan ayının sonuna gelindiğin de ise Kur'an'ı baştan sona okumuş olurlar; buna da 'hatim' denir. Hatim indirildikten sonra duası yapılır. Müslümanlar yüzyıllar boyu bu geleneği devam ettirmişlerdir.

AYASOFYA'DA RAMAZAN'IN İLK CUMA NAMAZI

Ayasofya-i Kebir Cami-i Şerifi'nde, ramazan ayının ilk cuma namazı kılındı. Cami dolup taşınca, vatandaşların bir kısma bahçede ve Sultanahmet meydanında namazını kıldı. Diyanet İşleri Başkanlığınca hazırlanan Ramazan'ın ilk cuma hutbesinde, ihtiyaç sahibi afetzedelerin sıcak yuvalarına kavuşmaları için zekat ve bağış çağrısında bulunuldu. "Ramazan ve Dayanışma" konulu hutbe, cuma vakti Türkiye genelindeki camilerde okundu.