Oruç hem bedenimizi hem ruhu temizliyor

“Herkes oruç ibadetinin getirdiği iklimden etkileniyor” diyen Prof. Karadaş, Ramazan'ın birlik ve beraberlik duygusunu barındırdığını belirterek salgını da bitirmede etkili olacağını vurguladı.

Bursa Uludağ Üniversitesi İlahiyat Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Cağfer Karadaş, Ramazan'ın yeme-içmeden hayatın tamamına kadar insanın bütün varlığıyla hissettiği oruç ibadetinin yapıldığı ay olduğunu belirtti.

Karadaş, bu ayda herkesin oruç ibadetinin getirdiği iklimden bir şekilde etkilendiğini, ilginç olanın orucun etkisinin hep olumlu olduğunu, toplumu ve bireyleri heyecanlandıran bir atmosfer oluşturduğunu dile getirdi. Ramazan'ın ibadet bakımından hac haricinde İslam'ın beş şartından dördünün en canlı ve yoğun yaşandığı ay olduğunu aktaran Karadaş, "Ramazan" denilince akla kaynaşma, görüşme ve sohbetleşmenin geldiğini ve bütün bunların normal şartlardaki ramazan için geçerli olduğunu vurgulayarak, şunları kaydetti:

VİRÜSÜ DE BİTİRECEK

"Bu Ramazan Kovid-19 normalini yaşıyoruz. Ona göre davranmak ve ona uygun bir ramazan davranışı ve yaşayışı geliştirmek zorundayız. Özellikle bu ayda mesafeyi koruyalım. Fiziki ziyaretleşmeleri azaltalım ama büyüklerimize saygımızı ve küçüklere sevgimizi bir şekilde gösterelim. Hastalığa bulaşmayalım, hastalığı bulaştırmayalım, kendimizi ve çevremizi koruyup kurtaralım ama asla birbirimizden kopmayalım, akraba, komşuluk ve dostluk ilişkilerini sürdürmenin bir yolunu bulalım. İnşallah bu ramazan bütün insanlığın Kovid-19 hastalığından kurtulmasının vesilesi olur."

Ramazan ayının başlamasıyla Kabe'de ilk teravih namazı eda edildi. Teravih namazı sosyal mesafe kurallarına uygun olarak kılındı. Riyad yönetimi, Ramazan ayında Mescid-i Haram'da, sadece koronavirüs aşısı olan veya koronavirüs geçirip iyileşen kişilerin umre yapabileceğini duyurmuştu.