Muğla imsakiyesi: Muğla iftar vakti saat kaçta, sahur kaçta?

2019 Muğla Ramazan imsakiyesi yayınlandı ve Muğla sahur iftar vakitleri belli oldu. Muğla sahur iftar saat kaçta ne zaman yapılacak sorusuna ilde yaşayan vatandaşlar yanıt arıyor. Müslümanlar Ramazan ayında oruç tutacaklar. On bir ayın sultanı olan Ramazan ayında tutulacak olan oruç için heyecanlı bekleyiş devam ediyor ve hazırlıklar yapıyor. Müslümanlar oruç ibadeti ile birlikte, Ramazan ayı boyunca imsak ile akşam vakitleri arasında bir şey yemeyecek ve içmeyecek. Bu şekilde oruç ibadetini yerine getirmiş olacaklar. Müslümanlar oruç tutarak hem nefislerine karşı koyacak hem de aç ve susuz olan kişileri daha iyi anlayabilecek. Ramazan'ın 1. günü 6 Mayıs 2019 Pazartesi günü başlayacak. 4 Haziran Salı 2019 günü ise son bulacak. İşte, Muğla Ramazan İmsakiyesi 2019....

Muğla imsak vakti 2019 yılı için araştırılmaya başlandı. Muğla iftar vakti sahur saati kaçta? Diyanet İşleri Bakanlığı her yıl dini gün ve ayları internet sitesi üzerinden duyuruyor. Bu yıl Ramazan ayı 6 Mayıs 2019 Pazartesi günü başlayacak ve 4 Haziran Salı günü son bulacak. On bir ayın sultanı olan Ramazan ayı içerisinde tüm müslümanlar oruç ibadetini yerine getiriyorlar. Müslümalar oruç ibadeti ile birlikte, Ramazan ayı boyunca imsak ile akşam vakitleri arasında bir şey yemeyecek ve içmeyecek bu sayede hem nefislerine karşı koyacak hem de aç ve susuz olan kişileri daha iyi anlayabilecekler. Muğla imsak vakti Ramazan imsakiyesine haberimizin içerisinden ulaşabilirsiniz. İşte, Muğla Ramazan İmsakiyesi 2019...

MUĞLA İMSAK VAKTİ SAHUR SAATİ KAÇTA?

Muğla’da  imsak vakti 04:28 olarak açıklandı. 

MUĞLA'DA İFTAR SAATİ- AKŞAM EZANI KAÇTA?

Muğla iftar vakti Diyanet Ramazan İmsakiyesi ile açıklandı. Muğla'de ilk iftar 20:06'da olacak. İlk oruç bu saatte açılacak. 

2019 MUĞLA İMSAKİYESİ

Diyanet İşleri Bakanlığı tarafından hazırlanan Muğla imsakiyesinin tamamına haberimizin içerisinden ulaşabilirsiniz. 

İL İL RAMAZAN İMSAKİYESİ İÇİN TIKLAYINIZ

İMSAK VAKTİ NEDİR?

Sözlükte “kendini tutmak, engellemek, el çekmek, geri durmak” anlamlarına gelen imsak, dinî bir kavram olarak, fecr-i sâdıktan, iftar vaktine kadar yemeden, içmeden, cinsel ilişki ve diğer orucu bozan şeylerden uzak durmak, el çekmek demektir. İmsakın zıttı iftardır. Halk arasında ise “imsak” oruç tutmaya başlanan fecr-i sadığın oluştuğu vakit anlamında kullanılır. Bu manada imsak, oruca başlama vakti demektir.Oruca ne zaman başlanıp ne zaman bitirileceği Kur’an-ı Kerim’de şu şekilde açıklanmıştır:
“(Ramazan gecelerinde) şafağın aydınlığını gecenin karanlığından ayırt edinceye (tan yeri ağarıncaya/fecr-i sâdığa) kadar yiyin, için. Sonra da akşama kadar (yiyip içmeden, cinsel ilişkide bulunmadan) orucu tamamlayın.” (Bakara, 2/187)
Takvimlerde gösterilen “imsak”, oruca başlama vaktini ifade eder. İmsak vakti aynı zamanda gecenin sona erdiği, yatsı namazı vaktinin çıkıp sabah namazı vaktinin girdiği andır. Ezan da imsak vaktinin başlaması ile okunmaktadır. Bu sebeple ezanın başlaması ile yemeyi içmeyi terk etmek gerekir. Ezan başladığı sırada ağızda bulunan lokmanın yutulmasında bir sakınca yoktur.

İFTAR VAKTİ NEDİR?
İftar vakti, oruç yasaklarının sona erdiği vakit anlamında olup, güneşin batma vaktidir. Bu vakitle birlikte akşam namazının vakti de girmiş olur.
Gündüz ve gecenin teşekkül etmediği bölgelerde oruç süresi, buralara en yakın normal bölgelere göre belirlenir.
Peygamberimiz, sahuru mümkün olan son vakte denk getirmeyi teşvik ettiği gibi iftarın da vakit girer girmez yapılmasını teşvik etmiştir. Bu iki teşvikten çıkarılabilecek anlam, ibadetin mümkün olduğunca kolay hale getirilmesidir. İftar vakti girdiğinde yemeğe oturmadan namaz kılınmak isteniyorsa yine de biraz su veya bir hurma ile orucu açıp, ondan sonra namaz kılmak yerinde olur.

RAMAZAN DUASI NEDİR? 
Peygamber Efendimiz, üç aylara eriştiğinde diğer günlere nazaran ibadetlerini daha da artırıyor ve sık sık şu duayı okuyordu: "Allahümme bârik lena fî recebe ve şa'bân ve belliğna ramazan (Allah'ım Recep ve Şaban ayını bize bereketli kıl ve bizi Ramazan ayına ulaştır)."
Kandiller geçidi olarak adlandırılan, Regâib, Miraç, Berat ve Kadir gecelerinin de içindebulunduğu 3 aylar, kendimizi denetleme ve değerlendirmenin, taat, ibadet ve şükürlerimizi artırmanın, bir kere daha geçmişimizin muhasebesini yapıp geleceğe hazırlıklı olmanın bir vesilesidir. Regâib gecesi, müminlerin mağfiret mevsimi 3 aylara rağbet etmeleri ve onun taşıdığı manalardan, değerlerden istifade etmeleri gerektiğine dair mesaj yüklü bir gecedir. Sahabe efendilerimiz peygamber efendimizin 3 aylardaki ibadetini, orucunu şöyle anlatıyor:
Said İbnu Cübeyr (ra)'e Receb ayındaki oruçtan sordum. Bana şu cevabı verdi: İbnu Abbas (ra)'ı dinledim, şöyle demişti: "Resulullah (sav) Recep ayında bazı yıllarda öyle oruç tutardı ki biz, "(Galiba) hiç yemeyecek (ayın her gününde tutacak)" derdik. (Bazı yıllarda da öyle) yerdi ki biz, (Galiba) hiç tutmayacak" derdik."

RAMAZAN AYININ ÖNEMİ
Manevi güzelliklerle dolu olan Ramazan ayı müminler için bir rahmet ve mağfiret mevsimidir. Bu kıymetli zaman dilimini ibadet ve iyiliklerle değerlendiren mümin ebedi mutluluğun kapısını açar. Cehennemden kurtuluş beratını alarak zaman ve mekân cennetine doğru yol alır. Bir hadis-i şerifte şöyle buyurulmaktadır:
“Ramazan Ayı gelince, cennet kapıları açılır, cehennem kapıları kapanır ve şeytanlar zincire vurulurlar”
3 Aylar’ı uğurladığımız Ramazan ayı faziletlerle dolu bir aydır. Ramazan ayı, hayır ayı, yoksullara ve düşkünlere yardım ayı ve bütün anlarıyla Kur’an ayıdır. Ramazanın diriltici özelliği, bütün insanlığı hidayete ve mutluluğa ulaştırmak için insanlığa gönderilen Kur’an-ı Kerim’in bu ayda inmeye başlamasından kaynaklanmaktadır. Ayrıca İslam’ın temel esaslarından biri olan oruç ibadetinin bu ayda yerine getirilmesinden dolayıdır.