Kötü alışkanlıklarımızı terk etmek için fırsat

Ramazan, manevi olgunlaşma ve kötü alışkanlıklardan kurtulmak için fırsat ayıdır. Bu ayda bireysel olduğu kadar toplumsal dönüşüm de yaşanır. Oruç beraberinde yardımlaşmayı da getirir.

Dinimiz, aile ve toplum hayatının güvenli ve huzurlu, fertlerin ise dindar ve ahlaklı olmasına büyük önem vermiştir. Gıybet, koğuculuk, iftira, yalan ve yalancı şahitlik aile ve toplumun güven ve huzurunu yok eden, fertlerin gayr-i ahlâkî olmasına neden olan kötü davranışlardır. Bu davranışlar tövbe etmeyi gerektiren büyük günahlardan sayılmıştır. Ramazan ayı ise bu alışkanlıkları terk etmek için fırsattır. Ramazan yeni nesillere milli ve manevi kültür ve kimlik aktarımının yaşandığı en önemli zamandır. Kadir Gecesi ise ibadet, tövbe, mağfiret dileme, kurtuluşa erme açısından manevi bir fırsat sunar. Hazret-i Peygamber'in hadislerinde belirttiği üzere 'Cennet kapılarının ardına kadar açıldığı, cehennem kapılarının sıkıca kapandığı' bir aydır.

YENİ BİR SAYFA AÇIN

Ramazan, manevi olgunlaşma ve yükseliş için fırsat ayıdır. Bu ayda bireysel olduğu kadar toplumsal bir dönüşüm de yaşanır. Kişiyi manevi açıdan dönüştüren oruç ibadetinin yardımlaşma, ötekini anlama açısından birçok olumlu toplumsal yansıması vardır. Ramazan ayı insanlar için yeni bir sayfa olmalı. Eskiden kalma kötü alışkanlıklardan vazgeçildiği, iyi huyların, alışkanlıkların kazanıldığı, tertemiz yeni bir sayfa açmak için çok önemli bir fırsat olmalı. Her türlü tutum ve davranışımızla Ramazan içinde olduğumuzu insanlara fark ettirip, hissettirebilmeliyiz. Sadece aç kalıp, bedenen bazı yasakları terk etmek, bununla birlikte insanları kırıp, kul hakkına girmek Ramazan'ın ruhuna aykırı bir davranış biçimidir. Ramazan tokun, açın halinden anlamasına vesile olmaktır.

Gazze'deki Filistinliler, Büyük Ömer Camisinde toplanarak ibadet yapıyor. Filistinliler Kovid tedbirlerini dikkate alarak namaz kılıyor.