İstanbul'dan Konya'ya maneviyat rotası

Her köşesinde evliyaların ve tarihi dokuların bulunduğu, şiirlere konu olan İstanbul’un camileri de görülmeye değer. Peki bu mübarek ayda hangi camiler daha çok ziyaret ediliyor ve hangi türbelerde eller semaya kalkıyor?

1

Ramazanın yarısını geride bıraktığımız şu günlerde İslam âleminde çok özel yere sahip olan camiler, Ramazan ayının maneviyatını yaşamak isteyenlerle dolup taşıyor. Teravih namazları, mukabeleler haricinde insanların, tarihi camileri ziyaretleri ise Osmanlı zamanından günümüze kadar uzanan bir geçmişe sahip.

11 Ayın Sultanı’nın her gününü coşkuyla karşılamak, maneviyatını doya doya yaşamak amacıyla büyük ve tarihi camiler ziyaret edenlerin ilk tecihi haline geldi. Bu camilerde, cemaat oluşturup namaz kılmak, dua etmek ise Müslümanlıkta bambaşka bir yere sahip. Camiler haricinde evliya ve önemli zatların türbeleri de Ramazan ayında ziyaret edilen yerler arasında. Bu ayda en çok ziyaretçi akını ise İstanbul’dan sonra Bursa, Edirne, Ankara ve Konya’da yaşanıyor. Her köşesinde evliyaların ve tarihi dokuların bulunduğu, şiirlere konu olan camilere yolculuk yapmaya ne dersiniz? İşte son yarıda gidilebilecek o yerler...

Türbe ve camilerin listesi

- Sultanahmet Camii: İstanbul’un Fatih semtinde, Osmanlı Padişahı I. Ahmed tarafından mimar Sedefkâr Mehmed Ağa’ya yaptırılmıştır. Cami yapımında mavi, yeşil ve beyaz renkli İznik çinileri kullanıldığı için Mavi Camii (Blue Mosque)olarak da bilinir.


Eyüp Sultan Camii ve türbesi:  İstanbul’un Eyüp semtinde bulunmaktadır. 1458 yılında yapılan
ilk cami yıkılmış, bugünkü caminin ilk örneği, Sultan III. Selim zamanında Uzun Hüseyin Efendi tarafından yaptırılmıştır.

- Hacı Bayram Veli Camii & Türbesi: Hacı Bayram Câmii, Ankara’nın Altındağ ilçesinde bulunur. Augustus Tapınağı’nın bitişiğindedir. Cami, ilk tekke olarak Mimar Mehmet Bey tarafından yapılmıştır. Türbe de caminin bitişiğinde bulunmaktadır.

- Ulu Cami: Bursa’nın tarihi sembollerinden olan cami, Bursa kent merkezinde bulunur. I. Bayezid tarafından yaptırılmıştır. Mimarın Ali Neccar veya Hacı İvaz olduğu söylenmektedir.

- Yeşil Camii & Türbe: Bursa’da bulunan bu cami Çelebi Mehmet’in mimar Hacı İvaz Paşa’ya yaptırdığı camidir. Yeşil adını, Sultanahmet’te olduğu gibi çini kaplamalarından almıştır. Bursa’nın sembolü haline gelen Yeşil Türbe’de Bursa’nın her yerinden görülebilecek bir konuma sahiptir. Türbeyi I. Mehmet Çelebi yaptırmış, 40 gün sonra vefat etmiş ve burada defnedilmiştir.

- Konya Mevlana Türbesi – Müzesi: Mevlana Celaleddin Rumi’nin Konya’daki türbesidir. Mevlânâ Celâleddin Rûmi’nin ölümünden sonra Alemeddin Kayser ve Muiniddin Pervane ile karısı Gürcü Hatun tarafından 1274 yılında yaptırılmıştır.

- Aziz Mahmud Hüdayi Camii ve Türbesi: İstanbul’un Üsküdar ilçesinde Osmanlı Dönemi’nden kalma tarihi bir camidir. Kanuni Sultan Süleyman’ın torunu olan Ayşe Hümaşah Sultan, üçüncü eşi Aziz Mahmud Hüdayi adına 1589’da yaptırmıştır.

- Yahya Efendi Türbesi: II. Selim’in isteğiyle, Yahya Efendi’nin daha önce orada bulunan kabrinin üzerine yapılmış, tek kubbeli türbedir. İstanbul’da Yıldız Sarayı’nın bitişiğine bulunmaktadır.

- Zuhurat Baba Türbesi: Rivayete göre İstanbul’un fethi sırasında Bizanslıların suları zehirlemesi ile susuz kalan askerlerin, su ihtiyaçını sırtındaki su testisi ile gideren zatın Zuhurat Baba olduğuna inanılır. Türbesi İstanbul’un Bakırköy ilçesinde yer almaktadır.

- Oruç Baba Türbesi: Oruç baba Türbesi, ziyaretçilerin Ramazan’ın ilk günü gittiği türbedir. Burada oruçlar sirke veya kuru ekmekle açılır. Bir rivayete göre, Zuhurat Baba gibi İstanbul kuşatmasında askerlere su ve yemek taşıyan kişi olduğu için baba lakabını almıştır. Türbesi İstanbul Topkapı’da bulunur.

- Üç Şerefeli Camii: Edirne’deki Osmanlı Dönemi’ne ait camidir. Mimar Sinan’ın ustası Müslihiddin Ağa tarafından yapılmıştır.

- Süleymaniye Camii: İstanbul’un Fatih semtinde, I. Süleyman adına Mimar Sinan tarafından inşa edilen camidir.

- Selimiye Camii:  Edirne merkezde bulunan camii, Mimar Sinan’în ustalık eserim dediği camidir. Osmanlı padişahı II. Selim tarafından yaptırılmıştır.

- Yuşa Türbesi: Yuşâ Türbesi İstanbul’un Beykoz ilçesinde bulunmaktadır. Türbede gömülü olan zattır. Yuşâ Peygamber bir rivayete göre Musa Peygamber ile birlikte Boğaziçi’ne gelmiştir. Burada vefat ettiği için bu tepeye (Yuşa tepesine) defnedilmiştir. Çeşitli tefsirlerde Yuşâ Peygamber’in Musa Peygamber’e vefatından sonra peygamber olarak görevlendirildiği, Hıristiyanların ve Yahudilerin ona Yeşu dedikleri bilinir. Türbenin olduğu yerde, cami de yer almaktadır.

Topkapı Sarayı Kutsal Emanetler: Kutsal Emanetler 500 yıldır Topkapı Sarayı’nda korunmaktadır. Hz. Muhammed’in hırkası, sakalı, Uhud Savaşı’nda kırılan dişinin saklandığı mahfaza, ayak izi, mektupları, oku, kılıcı, su içtiği kabı, Hz. İbrahim’in tenceresi, Hz. Musa’nın asası, Hz. Davud, Hz. Ebubekir ve Hz. Ömer, Hz. Ali ve Hz. Osman’ın kılıcı Hz. Yusuf’un cübbesi, Hz. Fatma’nın gömleği, hırka, seccade ve sandık gibi Peygamber asrının kokusunu ve bereketini bugüne taşıyan yüzlerce emaneti Has Oda’da, sergilenmektedir. Ramazan ayı dolayısıyla gelen ziyaretçi sayısı da oldukça fazla.

MELEK AYDIN / STAR