Bir müminde bulunması gereken en önemli özelliklerden biri tevekküldür. Tevekkül, elimizden gelen gayreti gösterdikten sonra sonucu Allah'a havale etmektir. Tevekkül, dini bir terim olarak kişinin Allah'a güvenip dayanmasıdır, hayatın her anını Allah'ın sonsuz kudretine güvenle yaşamak ve ümit var olmaktır. Tevekkül bilinci sorumlu bir varlık olarak tedbiri elden bırakmamak ve işi yoluna koymak için uğraştıktan sonra akıbeti Allah'a havale etmektir. Tevekkülü tembellik ve ihmalkarlık olarak telakki etmek büyük hatadır. Bu anlayışta olanları Hz. Peygamber, "sizler topluma yüksünüz" şeklinde uyarmıştır. Tevekkül, Allah'a güvenerek işe başlamak ve neticeyi almak için kula kulluk etmemek, sonucu Allah'tan beklemektir.
AYETLER YOL GÖSTERİCİ
Allah Teâlâ bir ayette; "...Kararını verdiğin zaman, artık Allah'a dayan ve güven. Çünkü Allah, kendisine dayanıp güvenenleri sever." (Âli İmrân, 159) buyurmuş, müminlerin bir başka varlığa değil, yalnızca kendisine güvenmelerini emretmiş, bir başka ayette de tevekkül edene kendisinin yeteceğini bildirmiştir. Tevekkül, kalp işidir, imandan gelir. Yüce Allah'ın lütuf ve ihsanının pek çok olduğuna iman etmekle hasıl olur. Bu hâl, kalbin vekile itimat etmesi, güvenmesi, ona inanması ve onun ile rahat etmesidir. Böyle bir insan dünya malına gönül bağlamaz. Dünya işlerinin bozulmasından dolayı üzülmez. Rızkından endişe etmez.
BİLDİKLERİNİ ÖĞRETMEK SEVAPTIR
Kur'ân-ı Kerim ve Peygamberimiz, Müslümanları hep ilim öğrenmeye teşvik eder. Peygamberimizin "İlim öğrenmek her Müslüman kadın ve erkeğin üzerine farzdır" buyurması da ilim öğrenmenin önemini gösterir. Hadis-i şerif, en yüksek sadaka olarak nitelendirdiği ilim ile ilgili olarak bir sınırlama getirmemiştir. Ancak insanların dünya ve ahiretine faydalı her ilmi öğrenmek ve başkalarına öğretmek sadaka yerine geçer. Bu kapsamda Sevgili Peygamberimiz, "En üstün sadaka, bir Müslüman'ın ilim öğrenip sonra da onu başkasına öğretmesidir." (İbn-i Mace, Mukaddime: 20. Camiüssağir, I. s. 352.) buyurmuştur.