İftarda psikolojik açlığa yenilmeyin

İftar saatinde beslenme alışkanlığına dikkat edilmesi gerektiğini ifade eden Diyetisyen Betül Çiçek, “İftar sofralarında fizyolojik bir açlıktan çok psikolojik bir açlık oluyor. Onun için çok iyi çiğnemek ve yavaş yemek çok önemli” dedi.

İftar sofrasında tüketilecek yemeklere değinen Çiçek, şunları söyledi: “Sağlıklı bir birey için konuşmak gerekirse çorba mideyi rahatlatmak açısından iftar sofrasında yer almalı. Haşlayarak, fırınlayarak veya kızartılmadan, tütsülenmeden yani sindirimini zorlaştırmayacak bir şekilde hazırlanmış bir et yemeği olabilir. Tokluk hissini desteklemesi açısından tam tahıllı makarna ya da pirinç pilavı yerine bulgur pilavı olabilir. Bu tür bir öğün yeterli gelecektir.” 

Pideyi iftarda yiyin 

Çiçek, güllaç ve pidenin Ramazan'da sık tüketildiğini anlatarak güllacın sütlü bir tatlı olarak tüketilebileceğini ancak her gün tüketilmesinin Ramazan'dan sonra sağlık ve kilo problemlerine zemin hazırlayacağını söyledi. Pidenin ise sahur yerine iftarda tüketilmesini öneren Çiçek, “Küçük porsiyonlar çok önemli. Bir de sıklık ayarlayabiliriz. Her iftarı değil ama bazı iftarları pideyle yapabiliriz” ifadelerini kullandı. Sağlık Bakanlığı tarafından hazırlanan örnek sofrada sahur için süt, yoğurt, peynir, yumurta, tam tahıllı ekmek, salatalık, domates ve zeytine; iftar için ise hurma, ceviz, çorba, haşlanmış et, bulgur pilavı ile meyve ve bitki çaylarına yer verildi.