HİKMET EHLİ ZATLARIN HAYATLARI (12.06.2016)

Bâyezîd-i Bestâmî(ks)

Sultân-ül-Ârifîn lakabıyla meşhûrdur. Künyesi, Ebû Yezîd'dir. İsmi Tayfûr, babasının adı Îsâ'dır. 776 veya 803 senesinde İran'da Hazar Denizi kenarında Bistâm'da doğmuştur.
Üveysî olup, İmâm-ı Câfer-i Sâdık'ın vefâtından kırk yıl sonra doğduğu hâlde İmâm-ı Ali Rızâ'nın sohbetinden ve bunun bereketiyle İmâm-ı Câfer-i Sâdık'ın rûhâniyetinden istifâde etmiştir. Bâyezîd, İmâm-ı Câfer-i Sâdık'ın rûhâniyetinden feyz almakla da meşhûr olmuştur. 
Otuz sene Şam civârında bulunup, yüz on üç âlimden ilim öğrenmiştir. Aşk-ı ilâhîde o kadar ileri ve ibâdette o derece yüksekte idi ki, namaz kılarken Allah(cc) korkusundan göğüs kemikleri gıcırdar, yanında bulunanlar bunu işitirlerdi. 
Son derece âlim, fâdıl ve edîb idi. Şiirleri meşhûrdur. İlim tahsîl ettiği üstâdlarından birine olan hürmet ve muhabbetinden dolayı, onun kabrinin yanına defnedilmeyi ve kabrinin, hocasının kabrinden daha derin yapılmasını, kendi vücûdunun, hocasının vücûdundan aşağıda olmasını vasiyet etti. Hocalarının en büyüğü, Allah Teâlâ’ya kavuşmak yolunda çok yüksek derecelere kavuşmasına vesîle olan, İmâm-ı Câfer-i Sâdık Hazretleri’dir ve feyz ve mârifeti, İmâm-ı Câfer-i Sâdık'ın mübârek rûhâniyetinden almıştır.