Haset etmek kötülük imrenmek sevaptır

İslam'da haset etmek başka imrenmek başkadır. Bir kimsede bulunan nimetin, kendisinde de olmasını istemek haset değil gıpta ederek imrenmektir; bu da sevap kabul edilir.

Haset, bir kişinin başkasına verilmiş olan herhangi bir üstünlük, bir nimet veya başarı karşılığında rahatsızlık duymasıdır. Halk arasında kıskanmak, çekememek gibi kelimelerle ifade edilen haset duygusu, gıpta etmek veya imrenmekten farklıdır. Çünkü imrenmek ve gıpta etmek aynı nimetin kendisine de verilmesini arzu etmek demektir. Haset ise başkasının sahip olduğu nimetlerin onun elinden gitmesini istemektir.

İslam güzel ahlakı buyurur. Kalbe ait bilgileri, yani ahlak ilmini öğrenmek, her Müslüman erkek ve kadına farzdır.

İYİLİK ETMEK FARZDIR

Peygamber Efendimiz buyuruyor ki: "Size eski ümmetlerde olan kalp hastalığı sirayet etti. Bu, haset ve buğzdur ki, o kazıyıcıdır. Bilesiniz; kazıyıcı derken saçı kazır demiyorum, o dini kazıyıcıdır. Nefsimi kudret elinde tutan Zât-ı Zülcelâl'e yemin ederim, sizler iman etmedikçe cennete giremezsiniz. Birbirinizi sevmedikçe de iman etmiş olmazsınız. Birbirinizi sevmeye yardımcı olacak şeyi haber vereyim mi: Aranızda selâmı yaygınlaştırın." (Tiırmizî, Sıfatu'1-Kıyâme 57,) Bir kimsede bulunan nimetin, onda olduğu gibi, kendisinde de olmasını istemek haset değildir; buna gıpta etmek, imrenmek denir. Kibirli olana karşı kendini büyük göstermek, kibir olmaz, sadaka vermek gibi sevap olur. Abdesti, guslü, namazı, orucu ve haramları da, her Müslüman'ın öğrenmesi de farzdır.

BALIKLIGÖL TEDBİRLERLE MİSAFİR KABUL EDİYOR

İnanç turizminin önemli merkezlerinden "Peygamberler şehri" Şanlıurfa, Ramazan'da vatandaşları Kovid tedbirlerine uygun şekilde ağırlıyor. Özellikle kentle özdeşleşen ve üç ilahi dinin atası kabul edilen Balıklıgöl ise en fazla ilgiyi çeken mekanlar arasında yer alıyor.

Türkiye Diyanet Vakfı (TDV), Ramazan yardımları kapsamında Sudan'ın başkenti Hartum'un Ezheri bölgesindeki ihtiyaç sahiplerine gıda yardımı yaptı.