Hazırlayan: Dr. Arif Arslan - e-mail: arifhoca@hotmail.com
Esmâü’l-Hüsna kısaca, Allah’ın güzel isimleri demektir. Bu isimlerin her biri, Allah’ın bir özelliğini anlatmaktadır. Aynı zamanda her bir isim, insanlar için bir dilek, bir istek kapısı hükmündedir ve insanlara da bakmaktadır. İnsanın başına gelen bir sıkıntı, bir ihtiyaç veya bir rahatsızlık sırasında bu isimlerle dua ettiği zaman, yüce Allah’ın dua eden kimseye cevap vermesi, duasını kabul edip isteğini yerine getirmesi kuvvetle ümit edilir.
İşimiz kolay gelişir
Çünkü bu, yoldan geçen kalabalığa ve kalabalıktan birine “hey bakar mısın!” demek gibi bir şeyle, kalabalıktaki şahsa ismen hitap edip mesela, “Ahmet, bakar mısın!” demek gibi bir şeydir. Ya da maliye bakanlığındaki işimiz için içişleri bakanlığına gitmek gibi bir yanlışı önlemektir. Bir bakanlığın işini başka bir bakanlık yapsa da dolaylı yapar veya hiç yapmaz, “bu benim işim değil” der. Tanıdığımız varsa belki yaptırabiliriz ama bizi yine ilgili yere yönlendirerek yaparlar. Demirci dükkânında süt yoğurt satılmaz; manavda mücevherat satılmadığı gibi. Fakat yaptıracağımız işle gittiğimiz bakanlığı birleştirirsek işimiz daha çabuk ve daha kolay, dolaşmadan, dolaştırılmadan kısa yoldan ve çabucak görülebilir. Tabii bu da istediğimiz işin olabilirliğiyle de ilgilidir…
Şifa, adalet, huzur sağlar
Bu küçük ve basit misallerle anlatmaya çalıştığımız gibi, yüce Allah’ın her bir ismi, bir sıkıntıya, bir işe ve adeta bir dert veya sevince göre ayrılmış gibidir. Rızk kapısı başka, şifa kapısı başka, adalet kapısı başka, rahat ve huzur kapısı başkadır. Mesela, hastalık anında belli miktarda “Şâfi” ismini söyleyerek dua edip şifa istemek, rızk sıkıntısı ve geçim darlığı sırasında “Rezzak” ismini yine belli miktarda söyleyip yardım istemek gibi…
Esmaü’l-Hüsna
- Yüce Allah’ın bu cami (toplayıcı) ve şerefli ismi bir hastaya 200 (iki yüz) kere okunsa, hastanın eceli gelmemişse şifaya kavuşur denilmiştir.
ESMA ZiKRi KÖŞESi
AYETLER
Rüyada bir takım ayetler okumak, okuyana ve ayetin anlamına göre değişir. Eğer ayet rahmet ayeti, okuyan da ölü ise, o adam Allah’ın rahmetindedir. Ayet ceza ayeti ise o kimse de Allah’ın azabındadır. Eğer ayet korkutucu, rüya gören de hayatta ise onu kötü şeylerden kaçındırır. Müjdeleyici ayet ise rüyayı göreni hayırla müjdeler.
Günün hadis-i şerifi
Ebû’d-Derdâ (r.a) anlatıyor: “Resûl-i Ekrem (s.a.v), (bir gün) sordu: “En hayırlı olan ve derecenizi en ziyade artıran, melikinizin yanında en temiz, sizin için gümüş ve altın paralar bağışlamaktan daha sevaplı, düşmanla karşılaşıp boyunlarını vurmanız veya boyunlarınızı vurmalarından sizin için daha hayırlı olan amelinizin hangisi olduğunu haber vereyim mi?” “Evet! Ey Allah’ın Resûlü!” dediler. “Allah’ın zikridir!” buyurdu.” (Tirmizî, Daavât 6, (3374); Muvatta, Kur’ân 24.)
Dualar ve niyazlar
Borç Ödeme ve Üzüntüden Kurtulma Duası Rasülullah (s.a.v) buyurdu ki: “Size, sabah akşam okuduğunuz takdirde Allah’ü Teâlâ’nın kendisiyle üzüntünüzü gidereceği, borçlarınızı ödeteceği bir dua öğreteyim mi? Sabah akşam şöyle deyin: “Allahümme innî eûzü bike mine’l-hemmi vel-hazen ve eûzü bike mine’l-aczi vel-kesel ve eûzü bike mine’l-buhli vel-cübni ve eûzü bike min ğalebeti’d-deyni ve kahri’r-rical: Allah’ım! Manasız üzüntü ve kederden, acizlikten ve tembellikten, korkaklıktan ve cimrilikten, borçlar altında kalıp ezilmekten ve insanların kahretmesinden sana sığınırım.”
Günün Ayeti
“Oruç gecesinde kadınlarınıza yaklaşmak size helâl kılındı. Onlar, size örtüdürler, siz de onlara örtüsünüz. Allah, (Ramazan gecelerinde hanımlarınıza yaklaşarak) kendinize zulmetmekte olduğunuzu bildi de tövbenizi kabul edip sizi affetti. Artık eşlerinize yaklaşın ve Allah’ın sizin için yazıp takdir etmiş olduğu şeyi arayın. Şafağın aydınlığı gecenin karanlığından ayırt edilinceye (tan yeri ağarıncaya) kadar yiyin, için. Sonra da akşama kadar orucu tam tutun.” (Bakara Suresi, 2.187)
Teravih namazı sünnettir
Teravih namazı yirmi rekâttır. Erkekler ve kadınlar için sünnet-i müekkededir. Ramazan ayında kılınır. Hastalık veya yolculuk sebebiyle oruç tutamayan kimselerin de teravih namazını kılmaları sünnettir. Teravih namazının câmide cemaatle kılınması sünnettir ve sevabı çoktur. Evde de tek başına veya cemaatle kılınabilir. Ancak câmide kılmak daha faziletlidir. Peygamber efendimiz şöyle buyurmuştur:
- Faziletine inanarak ve mükâfatını umarak Allah rızası için Ramazan gecelerini ibadetle geçiren (teravih namazını kılan) kimsenin geçmiş günahları bağışlanır.”
- Yirmi rekât olan teravih namazı her iki rekâtın sonunda selâm verilerek kılındığı gibi, dört rekâtta bir selâm verilerek de kılınır. Her iki durumda da namaza devam edilir ve yirmi rekât tamamlanır.
- Peygamber Efendimiz (s.a.v)’in, kimi zaman 8 ve 12 rekât kıldığı da olmuştur. Fakat sonrasında bunu 20’ye tamamlamıştır. Bu konuda kafa karışmasın ve kafa karıştıranlara itibar verilmesin!