Esma'nızı çekin farkı anlayın!

Allah’ın güzel isimleri aynı zamanda sıfatır. Kendi isimlerimizin ebceti değerlerini bularak her gün zikir çekmek Allah’a daha da yakınlaşmak için ardına kadar açılmış bir dua kapısıdır. 

ESMAÜ’L-HÜSNA, Allah’ın güzel isimleri ve aynı zamanda Allah’a ait birer özelliği anlatması bakımından sıfat olarak kullanılmaktadır. Bu da bize, Allah’ı tanıma ve anlama bakımından önemli ipuçları vermektedir. Bu isimlerin her birinin Ebcedi değerleri bulunarak, herkesin kendi ismine ya tam karşılık olarak ya da yaklaşık olarak gelen isimler bulunduğu, bunların da Allah’a yakınlaşmak ve dua etmek, özel isteklerde bulunmak için birer vesile yapılması gerektiği, öteden beri bilinen hususlardandır. Çünkü bir başka açıdan bakarsak bunlar bizim dua kapılarımızdır. Bu kapılardan girip istek ve ihtiyaçlarımız için Allaha dua etmeliyiz. Yoksa Yüce Rabbimizin, “Dua edin kabul edeyim; çağırın geleyim; seslenin cevap vereyim…” gibi ayetlerle kendini bize anlatmasının bir esprisi olmazdı… 

Herkesin hesaplaması ayrı

Bu isimlerin Ebcedi değerleri ve zikir saatlerini kitabımızda verdik. Bundan sonra sıra sizin kendi isminizin Ebced değerini bulmaya kalıyor. Onun için de kitabın son sayfasındaki Ebcetle isimlerin değerlerini bulma tablosuna bakabilirsiniz. Bu kitabın sonuna “EBCED HESABI” tablosunu kaydettik. İsminizin değerini bulmak için Arapça yazılışını bilmeniz ve harflerin değerlerini alt alta ve tek tek yazıp hesap etmeniz yeterli olacaktır. Çünkü herkesin ismi aşağı yukarı bir Esma’ya bakar ya da onunla yakın bir ilişkisi vardır. Bunu esmanızı bulup okumaya başladıktan sonra fark 

edip anlayacaksınız.

Günün Ayeti

Hem onlara: “Yeryüzünde fesat çıkarmayın” denildiğinde: “Biz ancak ıslah edicileriz.” derler. İyi bilin ki, onlar ortalığı bozanların ta kendileridir, fakat anlamazlar. Onlara: “İnsanların (Müslümanların) inandığı gibi inanın” denilince, “Biz de o beyinsizlerin inandığı gibi mi inanacağız?” derler. İyi bilin ki, asıl beyinsiz kendileridir fakat bilmezler.”  (Bakara Suresi, 2.11-13) 

İlmihal köşesi  

ALLAH’IN SIFATLARI 

Allah’ın sıfatları, yüce Allah’ın kendisini bize tanıtmak için Kur’an-ı Kerim’de bildirdiği özellikleridir ki, bunları her Müslüman’ın veya her inananın, her inanmak isteyenin iyice bilmesi gerekir. Allah’ın sıfatlarını tam olarak bilmeyen veya anlamayan kimse hem yüce Allah hakkında yanlış kanaatlere sahip olur hem de imanını tehlikeye sokar. Bilme, anlama ve inanmayı kolaylaştırır. “İnsan bilmediğinin düşmanıdır” kuralınca, Allah hakkında ileri geri konuşup isyan edenler ve büyük, küçük çeşitli günahlara girenler, elbette Allah’ı bilmeyenlerdir. Onu sevip saymayanlarla emir ve yasaklarına uymayanlar da öyle. Bu nedenle, aşağıya kısaca açıklamaları ile kaydettiğimiz yüce Allah’ın sıfatlarını dikkatle okumak ve iyice anlamak gerekir. Allah’ın sıfatları iki çeşittir: A-Zati Sıfatlar B-Sübuti Sıfatlar Yarın “Zati sıfatlar.” 

(ALLAH” İSMİNİN SIRLARI) 

- ER-RAHMÂN: Dünyada, iyi-kötü, zengin-fakir, küçük-büyük, mümin-kâfir ayırt etmeden bütün mahlûkata muhtaç oldukları rızkı veren, himayesi altına alıp besleyip büyüten demektir. 

- Bu ismin zikriyle meşgul olan kimselerde şunlar olabilir: 
- Stres, sıkıntı ve bunalım kalmaz. İçine huzur ve rahatlık, gönlüne yumuşaklık dolar. 
- Birçok istek ve ihtiyacı yerine gelir. 
- Cimri kimseye okunursa cömertleşir. 
- Sürekli okuyan makam ve mevki sahiplerinin yanında makbul bir kimse olur. 
- Mübarek aylardan birinde, bir kap içine yazılıp yağmur veya memba suyu ile bozularak, içinde eşkıyalık ve kötülük bulunan kimselerse içirilse, kalbinden kötülük ve eşkıyalık duyguları kalkar, yumuşar. 
- Zikri, “Yâ Allah, Yâ Rahman” şeklinde yapılırsa daha etkili olur. 
- Rahman ismini, 298 (iki yüz doksan sekiz) kere yazıp üzerinde taşıyan, her türlü bela ve afetten korunur. 

ESMA ZiKRi KÖŞESi

Bu köşede her gün bir harften 10 ismin ebcedini ve esmasını vereceğiz. A harfinden başlayarak 29 gün 29 harften 290 ismin esmasını vermiş olacağız. Daha fazlasını merak edenler “Esma Zikri” kitabımıza bakabilirler. İlk 10 isim ebcedi ve esması şunlar: 

Habib: 22................................Yâ Vedûd; Yâ Hâdi: 20 
Habibe: 27...............................Yâ Vedûd; Yâ Hâdi: 20 
Hacer: 208..........................................Yâ Muksit: 209 
Hâdise: 518...........................................Yâ Reşîd: 514 
Hafîze:108.............................................Yâ Hakk: 108 
Hakan: 80...............................................Yâ Hasîb: 80 
Hâkim: 69....................Yâ Hamid; Muhyî; Hakem 68 
Hakkı: 118................................Yâ Kaviyy; Muizz 117 
Haldun: 690 ...........................................Yâ Varis:707 
Hale: 41...................................................Yâ Evvel: 37 

Rüya tabirleri 

Rüya Tabirinde Dikkat Edilecek Hususlar 

Rüya tabiri yer, zaman, iklim, memleket, toplum ve millet, cemaat ve cemiyet, sosyal uğraşlar, iş ve meslek itibariyle fark eder, çeşitlilik gösterir. Rüya sahibinin sosyal durumu, şanı şöhretiyle birlikte rüyayı gördüğü zamana, mekâna, mevsime, iklime hatta yattığı yere kadar dikkat edilmeli ve rüyası ona göre yorumlanmalıdır. Çünkü gecenin başlangıcında görülen rüyaların, sabaha karşı görülen rüyalardan daha geç çıktığı gibi, bahar ve yaz rüyaları da güz ve kış rüyalarından daha önce çıkar. 

Günün hadis-i şerifi

Hz. Câbir (r.a) anlatıyor: “Resûlullah (s.a.v) buyurdular ki: “Bir kimse evine veya yatağına girince hemen bir melek ve bir şeytan alelacele gelirler. Melek: “Hayırla aç!” der. Şeytan da: “Şerle aç!” der.  Adam, şayet (o sırada) Allah’ı zikrederse melek Şeytanı kovar ve onu korumaya başlar. Adam uykusundan uyanınca, melek ve şeytan aynı şeyi yine söylerler. Adam, şayet: “Nefsimi, ölümden sonra bana geri iade eden ve uykusunda öldürmeyen Allah    hamdolsun. İzniyle yedi semayı arzın üzerine düşmekten alıkoyan Allah’a hamdolsun” derse bu kimse yatağından düşüp ölse bile şehit olur, kalkıp namaz kılsa faziletler içinde namaz kılmış olur.” 

Dualar ve niyazlar

Ey Rabbimiz! Herkesin hesaba çekileceği günde beni, ana-babamı ve müminleri bağışla!” (İbrahim, 14/41)