Dargınlar barışsın evler neşe dolsun

11 ayın sultanı Ramazan'ı uğurluyor, bayram sevinci yaşıyoruz. Bu mübarek günde, dargınlar barışsın, aile büyüklerimizle birlikte sofralarımız neşe dolsun, çocuklarımız sevinsin, fakir fukara mutlu olsun.

Ramazan gittiği için değil, günahlarımızın af olduğu için, büyük sevap ve nimete kavuştuğumuz için bayram yapıyoruz. Sevinin, dargınsanız barışın, bir çocuk sevindirin, ailenizle birlikte olun. Hadis-i şerifte buyruldu ki; "Bayram sabahı Müslümanlar, namaz için camilerde toplanınca Allahü teâlâ meleklere, "İşini yapıp ikmal edenin karşılığı nedir?" diye sorar. Melekler de, "Ücretini almaktır" derler. Allahü Teâlâ da, "Siz şahit olun ki, Ramazandaki oruçların ve namazların karşılığı olarak, kullarıma kendi rızamı ve mağfiretimi verdim. Ey kullarım, bugün benden isteyin, izzet ve celâlim hakkı için istediklerinizi veririm" buyurur. Bayram günlerinin fazileti büyüktür; Ramazan ve Kurban bayramının gecelerini ihya eden kimsenin kalbi, kalplerin öldüğü gün ölmez...

"Rahmet kapıları dört gece açılır. O gecelerde yapılan dua, tevbe reddolmaz. Ramazan bayramının ve Kurban bayramının birinci geceleri, Berat gecesi ve Arefe gecesi."[İsfehani]

sabah hurma yiyin

"Şu beş gecede yapılan dua geri çevrilmez. Regaib gecesi, Berat gecesi, Cuma gecesi, Ramazan ve Kurban bayramı gecesi."[İbni Asakir]

Bayramda erken kalkmak, misvak kullanmak, güzel koku sürünmek, yeni ve temiz elbise giymek, sevindiğini belli etmek, karşılaştığı müminlere güler yüzle selam vermek, fakirlere çok sadaka vermek, İslamiyet'e doğru olarak hizmet edenlere yardım etmek, dargınları barıştırmak, akrabayı, din kardeşlerini ziyaret etmek, onlara hediye götürmek sünnettir.

Ramazan bayramında bayram namazından önce tatlı yemek, hurma yemek sünnettir.

Bayram günleri sevinmek, neşelenmek gerekir.

Dargın olanlar için Ramazan bayramı iyi bir vasıta olabilir. Ne demişler "Küsler bayramda barışır." Dinimiz küslüğü tavsiye etmez. Hadis-i şeriflerde şöyle buyrulur; "Birbirinizle münasebeti kesmeyin! Birbirinize arka çevirmeyin! Birbirinize kin ve düşmanlık beslemeyin! Birbirinizi kıskanmayın! Ey Allah'ın kulları kardeş olun! Bir Müslüman'ın diğer kardeşine darılarak üç günden çok uzaklaşması helâl değildir.)[Buhari]"

ARİFE GÜNÜ BOL BOL İHLAS SURESİ'Nİ OKUYUN

"Kim İhlâs suresini Arefe gününde öğle ile akşam arasında bin defa okursa Allah (cc), ona ne isterse verir." Bu hadislerden hareketle, arife günü İhlas Suresi'ni bin defa okumak yapılacak en faydalı işlerden biridir. Tövbe istiğfar, salavat, kelime-i tevhid okumak tavsiye edilen dualar arasındadır.

SON TERAVİH EDA EDİLDİ

İki yılın ardından cemaatine kavuşan camiler, son teravih için doldu taştı. Vatandaşlar Ramazan'ı u ğurlamanın hüznünü, bayramın ise sevincini yaşadı.