Bayramlar dargınlığa son verme günüdür

İslam'da küs olmak tasvip edilmez. Bayramlar da barış için bir fırsattır. Peygamber Efendimiz “Birbirinizle münasebeti kesmeyin! Birbirinize arka çevirmeyin! Kin ve düşmanlık beslemeyin” buyurmuştur.

Peygamber Efendimiz'in açıklamalarına göre, Müslümanlar birbirleriyle en fazla üç gün üç gece dargın durabilirler. Daha fazla dargın durmaları yasaktır. Ancak yine Peygamber Efendimiz'in uygulamaları dikkate alındığında, dinî ya da şer'î bir sebep varsa o takdirde küslük süresi uzayabilir. Nitekim Hz. Peygamber (asm), hanımlarıyla bir ay kadar ilişkisini kesmiş ve küs durmuştur. Buna göre, bir Müslümanın bir Müslümana dini bir nedenden dolayı üç günden fazla küs durması da günah olmaz. Ramazan Bayramı sevinç ve coşkunun yaşandığı, kardeşlik duygularının kabardığı,sevgi ve saygının öne çıktığı önemli bir gündür. Bu güzel gün bahanesiyle dargınlıklarımıza son vermeliyiz. Çünkü bayramlar barış ve kardeşlik için iyi bir fırsattır. İslam'a göre küs kalmak tavsiye edilmez.

KUSURLARI AFFEDİN

Dargın olanların, bayramı beklemeden barışması gerekir. Allahü Teâlâ'yı ve Peygamber Efendimiz'i seven, insanların kusurlarına bakmaz, hoşgörülü olur. İyi insan, herkesle iyi geçinir. Başkalarına sıkıntı vermediği gibi, onlardan gelecek eziyetlere de katlanır. Bir kusuru için kimseye darılmamak gerekir. Şayet bayrama kadar süren bir dargınlık olduysa, daha fazla gecikmeden barışmalı. Hadis-i şeriflerde şöyle buyrulmuştur: "Birbirinizle münasebeti kesmeyin! Birbirinize arka çevirmeyin! Birbirinize kin ve düşmanlık beslemeyin! Birbirinizi kıskanmayın! Ey Allah'ın kulları kardeş olun! Bir Müslüman'ın diğer kardeşine darılarak üç günden çok uzaklaşması helâl değildir."[Buhari]"

"Birbirine dargın iki kişiden, hangisi önce selam verirse, günahları affolur. Verilen selamı öteki almazsa, melekler alır. Selam almayana da şeytan, sevinçle iltifatta bulunur. "İki kişi, birbirine dargın olarak ölürse, cehennemi görmeden cennete giremez. Cennete girseler de birbiriyle karşılaşamazlar.[İbni Hibban]"