Bayram dargınların barışması için bir fırsattır 

Dargın olanlar için Ramazan bayramı iyi bir vasıta. Ne demişler “Küsler bayramda barışır.” Dinimiz küslüğü tavsiye etmiyor. Hal böyle olunca birçok dargın aile büyüklerinin de araya girmesiyle bayramda barıştırılıyor. 

İslam’a göre küs kalmak kesinlikle tavsiye edilmiyor. Dargın olanların, bayramı beklemeyip, hemen barışması gerekir. Allahü teâlâyı ve Peygamber efendimizi seven, insanların kusurlarına bakmaz, hoşgörülü olur. İyi insan, [mümin], herkesle iyi geçinir. Başkalarına sıkıntı vermediği gibi, onlardan gelecek eziyetlere de katlanır. Bir kusuru için kimseye darılmamak gerekir. Dargınlık olsa bile üç günden fazla sürmemeli. Şayet bayrama kadar süren bir dargınlık olduysa, daha fazla gecikmeden barışmalıdır. 

Hadis-i şeriflerde buyruldu ki: “Birbirinizle münasebeti kesmeyin! Birbirinize arka çevirmeyin! Birbirinize kin ve düşmanlık beslemeyin! Birbirinizi kıskanmayın! Ey Allah’ın kulları kardeş olun! Bir Müslümanın diğer kardeşine darılarak üç günden çok uzaklaşması helâl değildir.) [Buhari]” 

“Birbirine dargın iki kişiden, hangisi önce selam verirse, günahları affolur. Verilen selamı öteki almazsa, melekler alır. Selam almayana da şeytan, sevinçle iltifatta bulunur. [İbni Ebi Şeybe]” “Müminin kardeşine üç günden çok dargın durması caiz değildir. Üç gün sonra, ona selam verip hatırını sormalıdır. Onun selamını alırsa, birlikte sevaba ortak olurlar. Selamını almazsa günaha girer. Selam veren de küs durma mesuliyetinden kurtulmuş olur.) [Ebu Davud]” “Din kardeşiyle bir yıl dargın duran, onu öldürmüş gibi günaha girer. [Beyheki]” “Ameller, pazartesi ve perşembe günleri Allahü teâlâya arz olunur. Allahü teâlâ da, kendisine şirk koşmayan herkesi affeder. Ancak bu mağfiretten, birbirine kin tutan iki kişi istifade edemez. 

Allahü teâlâ, “O iki kişi barışıncaya kadar amellerini bana getirmeyin” buyurur. [İ. Malik]”