Allah İslam davası etrafında kenetleneni sever

Allah’tan başka kimseden korkmamak, ufak tefek bela ve musibetler karşısında ümitsizliğe düşmemek, Müslümanlar olarak birbirimizi sevmek, saymak, iman ve İslam davası etrafında kenetlenmek gerekiyor.

Kur'an-ı Kerim'de birçok ayette yüce Allah sevip sevmediği sıfatları özellikleri sayar ve bunların müminde olur olmaz şeklinde de bizleri görmek istediği hale göre yönlendirir. Mesela, “İyilik edin. Şüphesiz Allah iyilik edenleri sever.” (Bakara, 2.195) buyurarak, sevdiği mümin tipini veya genellersek insan tipini ortaya koyar. Ama daha özel manada kendimizi sevdirmek istersek dinin emir ve yasaklarını hayatımıza uygulamanın, ibadet ve ihlasın yanı sıra da bir şeyler yapmamız gerekir. Bunun da en makbulü Allah’ın dinini anlatmaktır. Bunun için ihlas ve samimiyetle çıkarsız ve beklentisiz bir araya gelip kardeşçe yaşamak, ölçülü ve dengeli olmak gerekiyor. Dahası Allah’tan başka kimseden korkmamak, ufak tefek bela ve musibetler karşısında ümitsizliğe düşmemek, Müslümanlar olarak birbirimizi sevmek, saymak, iman ve İslam davası etrafında kenetlenmek gerekiyor. Bu tür kimselerin de kıyamet günü makbul kimselerden sayılacağı hatta şehitler ve nebilerin kendilerine gıpta edeceği de Rasülullah (s.a.v) tarafından şöyle ifade edilmiştir: 

 “Allah’ın kullarından birtakım insanlar vardır ki ne peygamberdirler ve ne de şehittirler. Lâkin Allah katındaki mevkilerinden dolayı onlara hem peygamberler hem de şehitler kıyamet günü gıpta edeceklerdir.” dediler ki: 

“Ey Allah’ın Resulü kimdir onlar, bize bildirir misin?” 

HALKA HİZMET HAKK'A HİZMETTİR

“Akraba olmadıkları halde ve mali yönden hiçbir çıkarı da bulunmadığı halde birbirilerini sırf Allah için seven kimselerdir. Vallahi onların yüzleri nurdur, şüphesiz onlar nur üzere olacaklardır. Onlar, insanlar korktukları zaman onlar korkmayacak, üzüldükleri zaman da onlar üzülmeyeceklerdir." Sonra şu âyeti okudu: ‘Haberiniz olsun. Allah’ın velileri var ya, onlar için ne korku vardır ve ne de mahzun olacaklardır.”(Yûnus, 10.62) [Ebû Davud, 3527.] 

İsterseniz şimdi biraz derin düşünün: Ben veya benimle kaç kişi Allah için bir araya geldik? 

İnsanların hidayetine vesile olmak için neler yaptım? 

“Halka hizmet hakka hizmettir” esasına göre, ben ne tür fedakarlıklar yaptım? 

İnsanları doğruya ve iyi yönlendirmek için neler öğrendim ve neler yaptım? 

Dünyanın çeşitli yerlerinde yapılan zulüm ve haksızlıklara “dur” demek için neler yaptım? 

Müslümanların derdini vicdanında duyup dindirmek için bir gayret sarf ettim mi? 

Filistin ve Arakan Müslümanları için neler yaptım? 

Bunlara olumlu cevap verebiliyorsanız siz müminsiniz ve Allah’ın sevdiği müminlerdensiniz demektir.

İLMİHAL KÖŞESİ

DİŞ FIRÇALAMA VE BANYO YAPMAK ORUCU BOZAR MI? 

Diş fırçalamak orucu bozmaz. Abdest alırken ağzımıza sur vermek nasıl bozmazsa o da bozmaz. Ancak mümkün olduğu kadar korunmak ve tadını veya parçasını yutmamak lazım. Kuru kuruya veya şekersiz macunlarla fırçalamak daha sağlıklı olur. 

Diş fırçası ve macun kullanmak yerine, MİSVAK kullanmak daha da sağlıklı olur. 

Duş almak orucu bozmaz yine su yutmamak şartıyla. 

Özellikle oruca niyet ettikten sonra uyuyup da gece ihtilam olan rüyasında cinsel tatmin yaşayan cünüp gezemez ve yıkanmalıdır. Yıkanması da şarttır ve orucu bozulmaz.

RABBİM SENDEN İSTİYORUM 

KUDDÛS İSMİYLE ÖZEL İSTEK DUASI 

Esmâ-i İlahi kendi miktarınca (170) defa “Ya Kuddûs” diye çekilip bitirilince şöyle dua edilebilir: 

“Ey Allah’ım! Rahmet Peygamberi ve senin Peygamberin Hz. Muhammed Mustafa (s.a.v) ile sanayöneliyor ve senden istiyorum ki, “Kuddûs” ism-i şerifin hürmetine, beni temiz ve iyi niyetli temiz kalpli biri yap. Kusur ve günahlarımdan temizle. Sırlarımı sadece sen bil, başka herkesten ve her şeyden gizle! Beni sev ve insanlara da sevdir. Maddi manevi istek ve ihtiyaçlarımı ihsan eyle! 

Allah’ım! Kendisiyle sana yöneldiğim ismin ve Peygamberin Hz. Muhammed (s.a.v) ve Kuddûs ismi şerifini bana şefaatçi kıl ve benim duamı kabul eyle, isteğimi ihsan eyle! Âmin! 

ŞİİR KÖŞESİ

SU AKAR YOLU BULUR 

Su akar yolu bulur, takip et yolda kalma, 

Ayağına bulaşan çamurları su sanma! 

Yalancı kaynaklar çok seni aldatabilir, 

Dibini görmediğin sığ sularda yıkanma! 

Ah, ne çamurlar vardır bataklıktan çıkarlar, 

Bulanık suyun çoğu pis yerlerden akarlar… 

Mezarlardan süzülen sular da vardır hani, 

Ateş yakmasın diye ölülere dökerler… 

Gerçek sular içilir hepsi temizdir, paktır, 

İçene şifa olur, arı duru, berraktır… 

Nisan yağmurlarıyla kırk ikindi suları, 

Tatlıdır, lezzetlidir, içimi de yumuşaktır. 

DUALAR VE NİYAZLAR

YALNIZ RABBİNİZE SIĞININ

“Ey Rabbimiz! Sen bizim gizlediğimizi de açığa vurduğumuzu da şüphesiz bilirsin. Çünkü yerde ve gökte, hiçbir şey Allah’tan gizli kalmaz.”(İbrahim, 14/38) 

BİR  TÜY GİBİ HAFİF VE ÖZGÜR 

Bir tüy gibi hafif ve rahat olabilmek için dünyevi borçlardan tamamen kurtulmak uhrevi borçları da en aza indirmek lazımdır. Çünkü Allah kendine ait hakları ve hataları affedebilir diye ümidimiz vardır ama insanlar affetmezler.  

EN İYİ KORUYAN ALLAH’TIR 

Malınızı, canınızı, evinizi, barkınızı, ırzınızı, namusunuzu, iffetinizi, ismetinizi, ailenizi ve sizi... Kısaca, korunmaya muhtaç olan her şeyi ve herkesi, 

“En iyi koruyan Allah’tır. Çünkü O, merhametlilerin en merhametlisidir.” (Yusuf, 12.64) 

Yalnız O’na sığının, O’na güvenin ve O’ndan yardım isteyin! 

GÜNÜN AYETİ

“Ey insanlar! Sizi ve sizden öncekileri yaratan Rabbinize kulluk edin ki (Allah’ın) azabından korunasınız. O (Rabb) ki yeri sizin için bir döşek, göğü de bir bina yaptı. Gökten su indirdi, onunla size rızık olarak çeşitli ürünler çıkardı. Öyleyse siz de bile bile, Allah’a eşler koşmayın.”

(Bakara, 2.21-22)

GÜNÜN HADİS-İ ŞERİF'İ

“Resûlullah (s.a.v) buyurdular ki: 

“Akşamdan (abdestli olarak) temizlik üzere zikrederek uyuyan ve geceleyin de uyanıp Allah’tan dünya ve âhiret için hayır talep eden hiç kimse yoktur ki Allah dilediğini vermesin.” (Ebû Dâvud, Edeb 105, (5042).

İSLAMİ RÜYA TABİRLERİ  

RÜYADA BESMELE GÖRMEK    

Rüyada güzel bir yazı ile besmele yazmak, rızka, ilim ve sanattan hissedar olmaya, ölü kimsenin bunu yazdığını görmek ise Allah’ın rahmetinde olduğuna yorumlanır. Bazen besmeleyi yazmak ziraata kazanç ve berekettir. Eğer altınla yazılmış ise rızka ve inançlarının düzgünlüğüne yorumlanır. Bazen da iyi şekilde anılmaya ve güzel ibadete yorumlanır. Besmeleyi okunmayacak bir şekilde yazdığını görmek, mezhebinin karışıklığına ve itikadının bozukluğuna yorumlanır. Başkasının yazdığı besmeleyi imha ettiğini gören kimse ahdini bozar yahut İslam dininden döner ya da kendisine bulunan ilim ve malda cimrilikte bulunur. Bu rüyayı gören hasta ya da isyankâr ise tövbe ederek Allah’a yönelir ve hastalığı da iyi olur. Bir kimse rüyasında besmeleyi tamamen okuduğunu görse, Allah’ü Teâlâ o kimsenin malında bereket ve artma yaratır.