Alışkanlıklarınızı tüm yıl sürdürün

Ramazan bitiyor, kazanımları ise tüm yıl sürüyor. Kötü alışkanlıklardan kurtulduk, ruhumuzu ve bedenimizi terbiye edip, bu mübarek ayı fırsata çevirdik.

Ramazan, manevi olgunlaşma ve yükseliş için fırsattı. Bu ayda bireysel olduğu kadar toplumsal bir dönüşüm de yaşanır. Kişiyi manevi açıdan dönüştüren oruç ibadetinin yardımlaşma, ötekini anlama açısından birçok olumlu toplumsal yansıması vardır. Ramazan ayı insanlar için yeni bir sayfa oldu. Eskiden kalma kötü alışkanlıklardan vazgeçildiği, iyi huyların, alışkanlıkların kazanıldığı, tertemiz yeni bir sayfa açmak için çok önemli bir fırsat olmalı. Her türlü tutum ve davranışımızla Ramazan içinde olduğumuzu insanlara fark ettirip, hissettirebilmeliyiz. Sadece aç kalıp, bedenen bazı yasakları terk etmek, bununla birlikte insanları kırıp, kul hakkına girmek Ramazan'ın ruhuna aykırı bir davranış biçimidir. Ramazan tokun, açın halinden anlamasına vesile olmaktır.

Dinimiz, aile ve toplum hayatının güvenli ve huzurlu, fertlerin ise dindar ve ahlaklı olmasına büyük önem vermiştir.

KAZANIMI KAYBETMEYİN

Gıybet, dedikodu, iftira, yalan ve yalancı şahitlik aile ve toplumun güven ve huzurunu yok eden, fertlerin gayr-i ahlâkî olmasına neden olan kötü davranışlardır. Bu davranışlar tövbe etmeyi gerektiren büyük günahlardan sayılmıştır. Ramazan ayı ise bu alışkanlıkları terk etmek için fırsattır. Ramazan'ın bitimine son 1 gün kala, bu mübarek ayda elde ettiğimiz kazanımları tüm hayatımıza yaymalıyız.

TÖVBE ETMENİN TAM VAKTİ

Ramazan'ın bu son gününde tövbeyi dilinizden düşürmeyin. Tövbe, kulun işlediği kötülük ve günahlardan pişman olup, onları terk ederek Allah'a yönelmesi, emirlerine uymak ve yasaklarından kaçınmak suretiyle Allah'a sığınarak bağışlanmasını dilemektir. Yüce Allah, bağışlanacak müminlerin vasıflarını sıralarken şöyle buyurmaktadır: "Ve onlar bir kötülük yaptıkları ya da nefislerine zulmettikleri zaman, Allah'ı hatırlayarak hemen günahlarının bağışlanmasını dilerler. Günahları da Allah'tan başka kim bağışlayabilir? Ve onlar, yaptıklarında bile bile ısrar etmezler." (Âl-i İmrân, 3/135) Günahlardan dolayı tövbe etmek farzdır.

RAMAZAN'IN SON CUMASINDA CAMİLER DOLDU TAŞTI

Ramazan'ın son cuma namazında yurdun dört bir yanındaki camilerin içi de doldu, avluları da. Büyük Çamlıca Camisi'nde vatandaşlar namaza büyük ilgi gösterdi. Öte yandan İsrail'in kısıtlamalarına rağmen Ramazan'ın son cuma namazını Mescid-i Aksa'da yaklaşık 160 bin kişi eda etti.