Aileye saygısızlığın İslam'da yeri yoktur

İslam anne-babaya büyük önem verir. Dinimize göre Allah'a (c.c.) şirk koşmanın bir mazereti olmadığı gibi, anne ve babaya kötü davranmanın da haklı bir mazereti yoktur.

Biz, insana, ana-babasına iyilikte bulunmayı tavsiye ettik. Özellikle de anasını tasviye ederiz ki, o, kat kat zaafa düşerek ona hamile kalmış, emzirmesi de tam iki sene sürmüştür. Binaenaleyh; bana ve ana-babana şükret. " (Lokman, 31/14).

Allah'ın insanlardan korunmasını istediği beş kutsal şeyden biri de, neslin devamıdır. Neslin devamını Allah (c.c.), canlıların kabiliyet ve yapılarına göre belli kanunlara bağlamıştır. Neslini devam ettirebilmek için en büyük zorluklarla karşılaşan canlı da insanoğludur. İnsan, canlıların en güçlüsü olmasına rağmen, doğduğu anda en zayıf olanların başında gelir. Neslin devam edebilmesi için bütün bu zorlukları çeken ana babalardır. Hiç bir şeye gücü yetmeyen bebeğini büyütmek için, uykusundan, istirahatinden, sıhhatinden feragat eder.

ŞİRK KOŞMAKLA AYNI

İslâmiyet, anne ve babaya çok büyük bir önem verir. Bu sebeple çocuklardan da anne ve babalarına karşı saygılı olmalarını istemiştir. Peygamber Efendimiz Hz. Muhammed (s.a.v.) de birçok hadis-i şerifinde anne ve babaya iyi davranmanın önemini vurgulamıştır. Dinimize göre Allah'a (c.c.) şirk koşmanın bir mazereti olmadığı gibi, anne ve babaya kötü davranmanın da haklı bir mazereti yoktur.

Anne-baba ile alakayı kesmek, onların kalplerini kıran sözler söylemek ya da onları üzecek davranışlarda bulunmak, itaatsizlik sayılır. Bu sebeple de yapılması ve söylenmesi günah olmayan konularda, anne ve babanın onların sözünü dinlemek gerekir.

Mimar Sinan'ın ustalık eseri Selimiye Camisi'ne Ramazan'ın ikinci yarısına özel "Sıhhat Büyük Nimet" yazılı mahya asıldı.