Af ve tövbe kapısının açık olduğu kutlu gece

Kur'an'ın indirilmeye başlandığı ve bin aydan daha hayırlı olan bu gecede Yüce Allah'ın af kapıları sonuna kadar açıktır. Kadir Gecesi, dua ve tövbelerin kabul edildiği kutlu bir gecedir.

Ramazan'ın 27. gecesine denk gelen ve Kur'an-ı Kerim'de "Bin aydan daha hayırlı" olduğu bildirilen Kadir Gecesi bugün idrak edilecek. İslam'da, Kur'an-ı Kerim'in indirilmeye başlandığı Kadir Gecesi, "Sema kapılarının açıldığı, dua ve tövbelerin kabul edildiği kutlu gece" olarak kabul ediliyor. Ayrıca Kur'an-ı Kerim'de adı geçen tek gece olarak yer alıyor.

KURAN OKUYUN

Ankara İslami İlimler Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Ejder Okumuş, "Kadir Gecesi'nde melekler ve Cebrail'in Allah'ın izniyle her iş için inecekleri ve tan yerinin ağarmasına kadar o gecenin esenlik, barış ve selamet içinde kalacağı belirtilir. Demek ki bu gece oldukça önemlidir. Kadir Gecesi'nin önemi, Kur'an-ı Kerim'in Ramazan'da, o gecede nazil olmaya başlamasıyla ilgilidir. Kadir Gecesi'nin önemi, insanlığın ve bahusus Müslümanların insanlık için hidayet kitabı olan Kur'an ile tanışmaları ve muhatap olmaya başlamalarından gelmektedir" dedi.

80 YILLIK İBADET

Kadir Gecesi'nin Müslümanlar için büyük fırsat olduğunu belirten Okumuş, "Bu gece, Allah'a yakarmak, kendini muhasebeye çekmek, Kur'an ile yeniden tanışmak ve muhatap olmak suretiyle değerlendirilmelidir. Müslümanlar bu gece, bir kez daha Kur'an'ın önemini düşünüp kavramalı ve onu okuyup anlamaya çalışmanın kurtuluşu için gerekli olduğunu idrak etmelidir" diye konuştu.

Cenabı Hakk'ın bir lütfu olarak ömrü boyunca bir defa bile Kadir Gecesi'ni bulup o geceyi layıkıyla ihya eden bir kişi, bütün ömrünü ibadetle geçirmiş gibi sevap kazanmaktadır.

KADİR GECESİ'NDE NELER YAPILIR?

1. Kadir Gecesi'nde herhangi bir namaz kılarken zamm-ı sure olarak veya namaz dışında Kadir sûresi okunmalı.

2. Şu duayı okumalı: "Allahümme inneke afüvvün kerîmün tühıbbül afve fa'fü annî."

3. Birkaç sayfa Kur'an-ı Kerim okumalı.

4. İlmihalden birkaç sayfa okumalı.

5. Az da olsa İslâmiyet'i doğru yayan kuruluşlara yardım yapmalı veya sadaka verilmeli.

6. Gece seher vakti, iki rekât namaz kılıp, silsile-i aliyyeyi okuyarak, o âlimlerin hürmetine dua etmeli.

7. Gündüzü de gecesi gibi kıymetli olduğu için gündüzler de değerlendirmelidir.