Yüzü Ece Üner'e sesi Didem Yılmaz Arslan'a benziyor

ONUR AKBAŞ

 onurakbastde@gmail.com 

Spiker, sunucu ya da programcı söz konusu olduğunda televizyon dünyasının görselliği en öncelikli yere koymasını anlıyorum, değerli buluyorum. Ama bazı kanalların hususiyle de haber kanallarının spiker seçiminde adı konulmamış bir tek-tipçilik yapabilmiş olacağını söylesem yalancı çıkar mıyım? Geçtiğimiz Perşembe “Enine Boyuna”yı izlerken sevgili Buse Biçer’in Ece Üner’i andıran yüzü ve Didem Yılmaz Arslan’ı andıran ses tonu bunu Habertürk’ün de düşünmüş olabileceğini düşündürttü. Elbet de sevgili Buse’nin yeteneğini birikimini bir gölge altına alma amacıyla söylemedim bunu. Sadece benimkisi durum tespitinden ibaret. Yoksa programdaki sunuş ve soru soruş biçimi gerçekten kendisinin başarısını gösterir nitelikteydi.

“SEVİŞMEK” DERKEN…

Feyza Altun’u sosyal medya vasıtasıyla tanırım. Ama yaptığı işi ömrünün ilk yarısı ayakta durabilmek için zaten gitmiş kalan yarısında keyif çatmak için yuva yıkacak biri olacağına ihtimal verecek kadar bile bilgiye ve şehadet ehliyetine sahip değilim. Ama “sevişmek” kelimesinin tartışıldığı bağlamda birkaç söz etmek isterim. Bir kere bu kelime on dokuzuncu yüzyıl sonu ve yirminci yüz yıl ortalarına kadar edebi metinlerimizde işteş manada birbirini sevme, birbirinden hoşlanma anlamına geliyordu. Güncel TDK sözcüğüne müracaat ettim: akla ilk gelen manada şunu demişler: (nsz, -le Birbirini sevmek) biz mi edepsiz, sözlükler mi, yoksa anlayanlar mı bilemedim…

MUSTAFA ÖZTÜRK VARSA…

Dindarlık yerine dincilik, tasavvuf yerine tarikatçılık, Müslümanlık yerine İslamcılık, cemaatçilik, yapanlar kadar, laiklik ve çağdaşlık yerine çağdaşlıkçılık/laiklikçilik, bilim insanlığı yerine bilimcilik yapanlar da aynı görünmez dinin mensuplarıdırlar. Kaba, cahil, hoşgörüsüz, hoyrat, adalet ve hak kavramlarını kendine yontan, tahammülsüz, riyakar, sapıklıklarını sözüm ona maneviyat ya da dava geyikleri ile örten, sevapla sermayeyi aynı kefede tartan, torpilci, sendikacı, partici, liyakatsiz bir güruha mensupturlar. Bu bağlamda Mustafa Öztürk hoca her iki güruhtan da yakayı yırtmış nadir mutedil bilim adamlarındandır.