seren.aksus@diyetaktif.com
Ülkemizde her dört kişiden biri yüksek tansiyon hastası. Peki bu kadar tuz tüketmeyi seven bir ülkede bu insanlar ne yiyecek? Yanıtları bu yazıda.
Dünya sağlık örgütü sağlıklı bireylere günlük 6, tansiyon hastalarına ortalama günde 3 gr tuz tüketimi önerirken biz günde 15-18 gr tuz tüketiyoruz. Bu önerilenin 6 katı demek. Kaldı ki bu memleket ortalaması. Yani günde 60-70 gr tüketen de var, 3-5 gr tüketen de. Her şeyin içinde tuz var. Peynirde, ekmekte, galetada. Bu yetmezmiş gibi bir de üzerine ekiyoruz. Bizim ülke insanının tansiyonu çıkmasın da kimin çıksın. Sonra yolda patlamaya hazır saatli bomba gibi dolaşıyoruz. Ülkemizde tansiyon hastası sayısı her geçen gün artıyor. Ama bu oran erkeklerde çok daha fazla. Ülkemizde erkeklerin yüzde 40’ına yakını kadınların yüzde 25’i tansiyon hastası.
TANSİYON YÜKSELİRSE NE OLUR?
Tansiyon yüksekliğinin yol açtığı pek çok hastalık var. Bunların başında; böbrek hastalıkları, inme-felç, kalp hastalıkları osteoporoz geliyor. Felç geçiren her 4 kişiden 3’ü yüksek tansiyon hastası. Yine aynı şekilde diyalize giren böbrek hastalarının 3’ünden 1’i yüksek tansiyon hastası oluyor. Tedavi edilmeyen hipertansiyon öldürücü bir hastalıktır. Bunun için mutlaka doktorunuzla görüşerek ilaç düzeninizi ayarlamalısınız. Yaşam şekliniz, iş-yaşam stresiniz ve elbette yediklerinizde tansiyonunuzu etkiler. Yüksek tansiyonun ana nedenlerinden biri, fazla tuzlu besin tüketimidir. 80’li yıllarda ülkemizde 1 milyon ton olan yıllık tuz tüketimi, 2000’lerde 2,5 milyon tona çıktı. Vücudunuz gelen fazla tuzu depolar. Bu yüzden günlük tuz alımınızı kısıtlamalısınız. Bunun dışında potasyumdan zengin beslenmek tansiyonunuzu dengelemenize yardımcı olur. Buna yüksek tansiyon önleyici beslenme yaklaşımı denir.
DİYETTEKİ TUZ KAYNAKLARI
- Yemek tuzu (yüzde10)
- Sofra tuzu (yüzde15)
- Ekmek tuzu (yüzde 30)
- Eklenen tuz (yüzde 45)
Tuzlu Besinler Hangileri?
- Peynir
- Zeytin
- Turşu
- Ekmek
- Turşu
- Ev salçası
- Şarküteri ürünleri
- Bisküvi ve krakerler
- Tuzlu kuruyemişler
- Fast food/hazır gıdalar
YÜKSEK TANSİYON NEDİR?
Kan basıncının önerilene göre yüksek olma halidir. 13/9 mm hg üzeri yüksek tansiyon olarak kabul edilir. Tedavideki amaç tansiyonu bu sınırın altına çekmektir. Ailesel, genetik faktörler, kötü beslenme, aşırı tuz tüketimi, obezite, diyabet, iş/yaşam stresi, sigara, alkol tüketimi buna neden olan faktörlerdir. Kilolu insanların kilo vermesi, sigara ve alkol miktarlarının azaltılması, açık hava yürüyüşleri, stresten uzak bir yaşam ilaç tedavisini destekleyecek ve iyileştirecek önerilerdir.
POTASYUM TÜKETİN
Tuzu azaltırken potasyumu artırmak en sağlıklı diyet yaklaşımıdır. Hayvansal yağların azaltıldığı, yağsız süt/süt ürünleri tüketilen beslenme progrimı tansiyonu en iyi şekilde dengeler. Bu sebeple düşük sodyumlu, bol potasyumlu gıdaları tercih edin.