Yüksek tansiyona savaş açın

SEREN AKSÜS

seren.aksus@diyetaktif.com

Aşırı kilo, genetik miras, kötü beslenme, stres, tuzlu yemek, hareketsizlik gibi pek çok neden tansiyonumuzu yükseltiyor. Peki bunun farkında mıyız? Bir kısmını değiştiremeyeceğimiz bu faktörler karşında ne yapabiliriz? Nasıl beslenmeliyiz? Yanıtı bu yazıda…

YÜKSEK VE NORMAL TANSİYON 

Yüksek tansiyon, damarlarınızdaki kan basıncının ideal seviyenin üstüne çıkmasıdır. Bu anlık veya  sürekli olabilir. Her ikisi de tehlikelidir. Çünkü yüksek tansiyon     beyin kanaması, felç, inme, kalp krizi, görme kaybı, organ yetmezliği gibi sorunlara neden olabilir.  130/90 yüksek tansiyon başlangıcı olarak kabul edilir. 140/90 mm   Hg üzeri ise yüksek tansiyon (hipertansiyon) olarak tanımlanır. 120/80 mm Hg ve bunun altındaki değerler normal tansiyon kabul edilir. 

TANSİYONUMUZ NEDEN DEĞİŞİR?

Ani alınan bir haberle, sevinçle, üzüntüyle, aşırı sporla yani kalbinizin daha çok attığı durumlarda  tansiyon yükselir. Sonra kendiliğinden normale dönmesi beklenir. Bu nedenlerle çıkan tansiyon ölçümlerini dikkate almayın. Çünkü tek     bir ölçümle değil, düzenli takiple tansiyon ortalamanız hakkında fikir sahibi olabilirsiniz. 1 hafta boyunca/günde 1-2 kez ölçerek doğru sonuca ulaşabilirsiniz. 

NEDEN YÜKSELİR?

Aşırı kilo, uykusuzluk, sigara içimi, hareketsizlik, geç vakitte yatmadan önce aşırı yemek yeme ve aşırı tuz kullanımı tansiyonu yükseltir. Bunlara bir de stresli yaşam eklenince hayati risk git gide artar. Tansiyon seviyeniz size, artık bunlara “dur”  demeniz gerektiği yönünde net bir fikir verir. Önemli olan, vücudunuzu dinlemek, felç ve inme gibi tehlikelerden uzak durmaktır. Bu ancak tansiyon seviyenizi ideale çekecek bir beslenme, spor ve yaşam tarzıyla mümkün olur. Boyunuza ve yaşınıza göre ideal kilonuzu öğrenin ve o     kiloya yaklaşmaya çalışın. Bu sizi aşırı kilonun getirdiği tansiyon yüksekliğinden korur. Sigara ve  alkol tüketiminizi azaltın. Günde 5 adetten fazla sigara içenlerde ve günde 2 kadehten fazla alkol tüketenlerde tansiyon giderek yükselir. 

BESLENME ÖNERİLERİ  

Öncelikli olarak tuz alımınızı azaltmalısınız. Ülkece çok yüksek oranda tuz tüketiyoruz. Dünya sağlık örgütü kişi başı günde 5-6 g/tuz önerirken, ülkemizde kişi başı günlük tuz tüketimi 15-18g/… Önerilenin 6 katı tuz tüketiyoruz. Bunu sadece sofrada eklediğimiz tuz olarak düşünmeyin. Turşu, kuruyemiş, lokanta yemekleri de oldukça         tuzludur. Hazır ayran, hazır konserve, hazır bisküviler, pastane ürünleri yüksek oranda tuz içerir. Bu yüzden bu gıdalar, yüksek tansiyon hastaları tarafından sık tüketilmemeli.  

SU İÇİN TANSİYONUNUZ DÜŞSÜN 

Su alımının yüksek olması, idrara çıkışı artırır ve tansiyonu düşürür. Kaç kiloysanız bunu basitçe 30ml ile çarparak içmeniz gereken su miktarını bulabilirsiniz. Yani  100 kiloysanız günde 3 litre su içmeniz gerekir gibi düşünebilirsiniz. Yürüyüş vücut tarafından oksijenin kullanıldığı bir egzersiz türüdür. Uzun süreli yapıldıkça terlemeyi de beraberinde getirecektir. Tempolu veya yokuşta değil, düz zeminde, düzenli yapılan yürüyüşler tansiyonu azaltacaktır. Burada önemli  olan yeterli su almak ve bunu atabilecek bu aktiviteyi yapabilmektir.