Yolu İstanbul’a düşen filmler

Başak Bıçak
basakbicak@gmail.com

İstanbul, tüm karmaşasına rağmen büyüsünü korumaya devam eden bir şehir… Yüzyıllardır oryantalist algıyla yoğrulmuş Batı içinse fazlasıyla gizemli ve çekici… Beyazperdenin kahramanları da İstanbul’a uğramaktan vazgeçmiyorlar. İşte James Bond maceralarından, Japon animelerine, yolu İstanbul’a düşen filmler…

Journey into Fear (1943)

Orson Welles’in yazıp yönetip bir de üstüne İstanbul sokaklarında Türkçe konuşarak dolaştığı bu enteresan film, İkinci Dünya Savaşı döneminde Naziler tarafından kovalanan bir mühendisin hikâyesini işliyor. 

Tintin et le mystère de la Toison d'Or  (1961)

Dünyaca ünlü çizgi roman kahramanı Tintin’i İstanbul’a getiren film, buradan Yunanistan’a uzanan macerasında Metin Oktay’ı bile öyküsüne dâhil ediyor!

L’Immortelle (1963)

Alain Robbe-Grillet’in yazıp yönettiği ve Yeni Dalga (Nouvelle Vague) akımının ilk örneklerinden biri olan L’Immortelle’de, bir adam aşkının peşinde İstanbul’un pazarlarında, camilerinde dolaşıyor.  

Midnight Express (1978)

Kötücül Türkiye tasviri nedeniyle bizde pek seveni olmasa da, Oliver Stone’un yazıp, Alan Parker’ın yönettiği Midnight Express’ten bahsetmemek olmaz. Batı’daki tarafgir Türkiye algısının mihenk taşlarından olan film, bugün oyuncuları tarafından bile bazı noktalarda gerçeklikten uzak bulunuyor.

Spriggan (1998)
İstanbul’dan bir Japon animesi bile geçti! Evet, enteresan bir biçimde Nuh’un kayıp gemisini arayan hikâyesiyle yolu Ağrı Dağı’na ve hatta İstanbul’a kadar düşen Spriggan, bu özelliğiyle listeye girmeyi hak ediyor.

The Accidental Spy (2001)
Hong Kong’tan Türkiye’ye uzanan macerası sayesinde Jackie Chan’i de İstanbul’da ağırlamış oluyoruz. The Accidental Spy, yine eğlenceli ve aksiyon dolu bir Jackie Chan klasiği…

Tinker Tailor Soldier Spy (2011) 
Soğuk savaş döneminde geçen bu casus filmi, John le Carré aynı adlı romanından beyazperdeye uyarlandı. Budapeşte’den İstanbul’a uzanan bir ihanet hikâyesini merkezine alan film, Oscar’a da üç dalda aday oldu.

James Bond Maceraları 
From Russia with Love ile Sean Connery’yi, For Your Eyes Only ile Roger Moore’u, The World Is Not Enough ile Pierce Brosnan’ı ve Skyfall ile Daniel Craig’i İstanbul’a getirerek şimdiye kadar karakteri canlandırmış yedi oyuncudan dördünü şehre taşıyan James Bond filmleri de İstanbul’u epeyce tanıtan sinema serilerinden…