En sık duyduğum cümlelerden biri, “Canım çok sıkkın olduğunda, yemek yersem iyi hissediyorum.” Peki, bu mümkün mü? İyi hissettiren gıdalar var mı? Gıdalarla gelen mutluluk ne kadar sürer? Yanıtları bu yazıda…
KONFOR GIDALARI
İnsanın kendini iyi hissetmesi için sığındığı bu besinlere ‘comfort food’ yani konfor gıdaları diyoruz. Bu kimi için börek kimi için baklava kimi için anne yemeği kimi için de pizzadır. Hafızamızda yer eden bu konfor gıdalarının kiminle yendiği kadar hangi mevsimde hangi ortamda hangi duyguyla yendiği de bu gıdaların hayatımızdaki önemini belirler. Ortak özellikleri genelde en sevdiklerimizle yenmesi ve bir de çoğunlukla evde yapılıyor olmalarıdır. Ev yapımı değilse bile köklü bir pastanenin ya da restoranın sarmaları, poğaçaları, açmaları, börekleri ve tatlıları da bize bu güzelliği sunar.
DUYGUSAL YEME
Biz buna ‘Duygusal Yeme’ diyoruz. Özeti; fizyolojik olarak ihtiyaç olmadığı halde, yani tok olduğunuz halde yemeye devam etmedir. Bu sık tekrarlanan ve kilo yönetimini zorlaştıran bir hal aldıysa mutlaka diyetisyen ve psikolog yardımı almalısınız. İş, güç, koşturma derken uzun süre açlık sonrası zihninize üşüşen konfor gıdası diyelim ki anne poğaçası olsun. Bu karbonhidratlı seçenek şekerinizi hızlıca yükselttiği gibi hislerinizde de anlık yükselme sağlayabilir. Ancak çok kısa süre sonra şiddetle düşen kan şekerinizi yönetmeniz oldukça zorlaşır. Yedikçe anlık mutluluk hisseder ve bunun sonucunda da şişmanlarsınız. Ve bir süre sonra bu kısır döngünün sizi esir aldığını görürsünüz.
Anlık mutluluk veren konfor gıdaları
l Sık ve büyük porsiyon yenilmesi olası, dikkatli yenilmesi gereken gıdalar:
Kalıcı mutluluk veren gıdalar
Yılda 1-2 kez rahatlıkla yiyebileceğiniz gıdalar:
l Ev yapımı börek
l Ev yapımı mantı
l Ev yapımı sarma
l Ev yapımı baklava
l Anne köftesi
l Anne makarnası
l Anne çorbası
l Ev yapımı limonata
l Yılların mahalle dondurmacısı
l Yılların mahalle pastanesi pastası