Yıllarca eleştirdim

ONUR AKBAŞ

onurakbastde@gmail.com 

Kemal Sunal’ı değil ama oynadığı filmlerin senaryo ve senaristlerini çok eleştirdim. Sadece onun mu? İlyas Salman, Şener Şen, Ayşen Guruda ve birçokları… Eleştirimin odak noktası: dolandırıcı, hak yiyen, torpil yapan, adam kayıran, bağırta bağırta ezen, üzen, iftira atan tiplerin hep ya kadrolu imam yahut avamın hoca tayin ettiği tiplemeler veya mütedeyyin yanı ağır basan karakterler olmasıydı. (Kemal Sunal eleştirilemez mi? La yüs’el midir? Elbet de değil yalnız yukarıdakilerin yaptığı gibi yargılayarak/itham ederek değil… ) Hayatta hiçbir zümre bütünüyle bir karakteristik özellikle tarif edilemez. Ancak hususi hayatımda şu son aylarda müfterilikten, dedikoduculuğa, bir şehre bir insanı sığdıramayacak kadar dar kursaklı, şaşı gözlü “Hacanalar” onların nüfuzlu kocaları fırıldak abiler, “topal hocalar”, destursuz söz edip abdestsiz namaz kılan, “dolap beygirleri”, su içerken besmeleyle üç yuduma dikkat ederken, verdiği söz hatırlatılınca “beşlik simit” gibi kırıtan “Dilara” meftunlarının dindar ile dinci/din tüccarı arasındaki uçurumu hatırlatırcasına tokmak gibi başıma inerken, şimdi o senaristlerin bir sosyolog düzeyindeki işçiliği karşısında tazim ve hürmetle eğiliyorum. Ne yazık ki masumca intikamımı alacak “Şaban” yok şimdi…

CAN KIRIKLARI 

Dünya kadınlar gününde yabancı basında sıkça yer alsa da bizde hakkıyla gündeme gelmeyen kadın asker ve polislerimizin hayatını iki kadın polisin hayatı kapsamında ele alan bir dizinin çekiliyor olması memnuniyet verici. Can Kırıkları dizisi Leyla ve Zeynep adlı iki kadın polisin etkileyici hikayesini ekranlara taşıyacak. Dizide Hande Doğandemir, Seçkin Özdemir, Funda Eryiğit, Alican Yücesoy, Özgür Çevik, Hazar Motan, Ecem Özkaya, Kemal Uçar,, Ali İpin  ve Demir Karahan gibi başarılı isimler rol alıyor.

TİCARET DEMİŞKEN 

Uydudaki ismi TV2000 ama ekrandaki değişmiş olan bir işporta kanalı var. Hadi hacı yağı satan iki ihtiyar heyeti bakiyesi, hocalık ya da imamlık bağlamında liyakatçe zerre nasibi olmayan hacivat çelebi kılıklı tiplerin ve pazar yerinde güzel ama ekranda çirkin duran çığlıklarla milletin evine “rahmet” ve “cennet”  satan halleri bir izleyici olarak gözümü, vicdanımı, iz’anımı kirletiyor.