Yıldızlar geçidi: Gastromasa

RAMAZAN BİNGÖL

ramazan@ramazanbingol.com

Gastromasanın hayatımıza kazandırmak istediği belki de en önemli dipnot bu cümlenin detaylarında saklı: “Bu yolda hayal kırıklığına uğrayabilir, düşebilirsiniz ama kararlılıkla devam ederseniz mutlaka kazanırsınız.”

Gökmen Sözen'in önderliğinde, dünyaca ünlü şef ve yatırımcıların katıldığı, 21 sivil toplum kuruluşunca desteklenen, II. Uluslararası Gastronomi Konferansı Gastromasa 2016, İstanbul CVK Bosphorus Otel'de gerçekleşti. Dünyada adlarından övgüyle söz ettiren şefler, konferansta başarı hikâyelerini, yolculuk serüvenlerini paylaştı. Katılmaktan son derece memnuniyet duyduğum bu etkinlik gerek lezzetseverler, gerek yeme-içme sektörünün önde gelen profesyonelleri gerekse de ülkemiz açısından oldukça önemliydi. 

Gençlere ilham vermeliyiz

Ülkemizde bu tür organizasyonların her geçen gün sıklaşması bir yana, özellikle yurtdışından davet edilen duayen şeflerin ülke mutfağımızı tanıması açısından da oldukça anlamlı. Her ne kadar olay anında, etkisini hissedemesekte ilerleyen yıllarda bugünlerde ekilen tohumların nimetlerinden faydalanacağız. Şimdilerdeyse mutfak kültürümüzü tüm dünyaya tanıtırken, dünyanın farklı yerlerinden gelen önemli şeflerin bilgilerinden faydalanmak aynı zamanda gastronomi çalışmalarına yakinen nüfuz etme şansını yakalıyoruz. Kültürlerin kaynaştığı bu tarz etkinlikleri arttırarak devam ettirmeli, özellikle dünyada babadan oğula ya da kıza bir gelenek gibi devam eden sektörü bizlerde gençlerimize aşılamalı, geleneksel mutfak kültürümüzü hem sınırlarımız içinde hem de dışında icra etmelerini ilham vererek sağlamalıyız. Tıpkı Elena Arzak gibi. "Yöntemler modernleşebilir fakat gelenekselliğe bağlı kalabilmek çok önemlidir" dedi Gastromasa’da, bask mutfağına sahip çıkıp günümüz modernizeliğine öz kültürünü dâhil eden, babasıyla birlikte aile restoranlarına gözü gibi bakan, ayrıca dünyanın en başarılı kadın şefi unvanına da sahip Elena Arzak. Şimdiye kadar olduğu gibi sonrasında da 3 Michelin yıldızını başarıyla taşıyan babası Juan Mari Arzak’ın yolundan gitmeye de oldukça kararlı. Hem seçimi hem de kültürüne, geleneklerine verdiği değer ve çaba takdire şayan. Ayrıca geleneksel mutfak kültürünü icra ederek ne kadar başarılı olunabileceğine dair de yaşayan bir kanıt.

Farklı Farklı Hikâyeler

3 Michelin yıldızına sahip Fransız şef Regis Et Jaques Marcon, oğlu Jacques ile bilirlikte doğduğu kasabada ailesinden kalma bir oteli restorana dönüştürüyor. Ulaşımı zor bir köyün içinde, her gün taze olarak toplanan orman mantarlarıyla büyük başarılara imza atmakla kalmayıp halen doğanın sunmuş olduğu güzelliklerden faydalanarak onları tabiri yerindeyse eserlerine yansıtmaya devam ediyor. Her başarılı şefin arkasında emek, uzunca bir yol ve farklı bir hikâye var.

Başarı Sırları

Dünyanın en iyi restoranı olmanın tüyolarıyla Mason Florence, ateş ve etin uzun hikayesiyle Şef Andre Lima de Luca, en sonunda yapmak istediğim, mutlu yüz ifadesini görmektir temasıyla Josean Alija, bazen basit şeylerle mükemmel işler yapmanın mümkün olduğunu vurgulayan şeflerin babası Antonio Carluccio, yemekleri yaparken eğlenmenin önemli olduğunu düstur edinen Albert Adria, rekabet için de rakiplere ihtiyaç olduğunu vurgulayan Andoni Luis Aduriz, Almanya'nın Michelin yıldızlı Türk şefleri Serkan Güzelçoban, Bangkok W Hotel'in The House on Sathorn restoranının Executive Şefi Fatih Tutak ve Avustralya'nın en popüler Türk restoranları Efendy ile Anason 

Mezebar'ın kurucusu ve şefi Somer Sivrioğlu birbirinden güzel hikâyeleri ve deneyim paylaşımlarıyla Gastromasa’ya renk kattılar.

Mutfaktaki Laboratuvarlar

Dünya, artık mutfaklarını çok ileri boyutlara taşmış durumda. Ve bu süreç her geçen gün artarak devam ediyor. Artık mutfaklar yemek yapmaktan öte bir laboratuvar görevi görürken, bu konuda araştırmalar yapılıp, çalışmalar devam ederken bizim mutfak olarak olduğumuz yerde saymamız ve sonucunda başarı beklememiz sadece bir hayalden öteye gitmez. Bu nedenle Türk mutfağının da artık sahiplenilip dünyanın gittiği noktaya bir an önce ulaşmasını sağlamalıyız. Gastromasa da bu yolda atılmış önemli adımlara örnek olabilecek organizasyonlardan biriydi. Gökmen Sözen’e,  İstanbul Kültür ve Turizm İl Müdürü Nedret Apaydın’a, yine Kültür ve Turizm Bakanlığı Tanıtma Genel Müdür Yardımcısı Ahmet Ali Temurci’ye ülke mutfağımızı tanıtmak amacıyla vermiş oldukları katkı ve çabalar için teşekkür ediyorum. Daha nice etkinlik ve çalışmaların geleceğini ümit ederek…