Yıldızı olmayan otellere büyük ilgi

AYSUN YILDIZ GÜNGÖR

aysun.yildiz@aksam.com.tr

Dünyanın bazı ülkelerinde hiç yıldızı olmayan ve neredeyse iki kişinin zor sığdığı odalarına rağmen büyük ilgi gören oteller olduğunu söylersek ne düşünürsünüz. Lüks otellerde kalmaktan sıkılıp dünyada eşi benzeri bulunmayan oteller arıyorsanız yazımıza göz atın. 

CasAnus 

CasAnus oteli Belçika'da bulunan bir insan bağırsağına benzeyen otel. Kemzeke’de Joep Van Lieshout inşa edilen otelde çift kişilik bir yatak, ısıtıcı, duş ve tuvalet bulunuyor. Belçikalı sanat koleksiyoncusu çift tarafından işletilen otelin, doğanın ortasında olması dışında başka bir cazip yönü yok gibi gözükebilir. Sessizliği, doğayla iç içe olması ve şehirden uzakta bulunması sebebiyle son derece popüler. Her sene 200-250 kişi ziyaretçiyi ağırlayan otelin fikir babası Joen Van Lieshout, “CasAnus’u hazırlarken insan vücudundan ilham aldım. Oteli odun, pu köpük gibi doğal malzemelerden yaptım” diyor. 

Palacio de Sal

Bolivya'daki Palacio de Sal ise dünyada görebileceğiniz en ilginç otellerden biri. Zira otel tamamen tuzdan yapılmış; zemin, duvar, tavan, yatak ve sandalyeler bile… Her odada özel banyo var. Dünyanın en büyük tuz gölü Greater Salar de Uyuni yakınlarında 2007 yılında inşa edilmiş olan otelin olmazsa olmaz kuralları var. Örneğin, otelde konaklayanların duvarları yalaması yasak! Ayrıca eşyaların tuzlardan yapılmış olması sebebiyle konaklayanların dikkatli olması gerekiyor. 16 odası bulunan otelde; buhar odası, jakuzi, masaj odası yer alıyor. 

Dog Bark Park Inn

ABD’nin Idaho eyaletindeki Cottonwood’de yer alan bu otel iki köpek şeklinde hazırlanmış. 4 odalı, banyo, mikrodalga, klima, kitaplar, oyuncaklarla konuklarını karşılıyor. Dennis Sullivan ve Frances Conklin adlı işletmeciler, köy hayatının hissedilmesi için odalarda televizyon ve telefona yer vermediklerini belirtiyor.  Otel, dünyanın en sıradışı yerlerinden birisine imza attı.  

Null Stern Hotel

Dünyanın ilk sıfır yıldızlı oteli Null Stern Hotel, İsviçre’de Tuefen’de yer alıyor. Burada herkesçe bilinen sözü biz de öğreniyoruz; “Tek yıldız sensin.” Otel bir soğuk savaş sığınağına inşa edilmiş ve penceresi yok. Eski kullanılmayan binaların iyi bir şekilde değerlendirilmesine en iyi örneklerden birisi olan Null Stern Hotel, dünyaca ünlü Worldwide Hospitality Awards’ta 2009 yılının “en iyi innovasyon” ödülüne de aday gösterildi. 2010 yılında ise Avrupa'nın en iyi 100 oteli arasına girmeyi başardı. 

IceHotel

Eğer eşsiz ve benzersiz bir otel arıyorsanız, IceHotel harika bir tercih olacak. İsveç’te Lapland’da 1990 yılında açılan otel her kış tekrar inşa ediliyor. Kar ve buzdan yapılan bu sanat projesi için tasarımcılar her yıl hayal gücünü zorlayarak yeniden inşa ediyor. Ve tabii her sene daha güzel bir otel inşa ediliyor. Orijinal bir fikir olan IceHotel’de 65 adet buzdan yapılmış yatak bulunuyor. Odalarda sıcaklık eksi 5 derece, dışarıda ise eksi 15 derece. Otelde ayrıca Icebar, sauna ve restoran hizmeti de bulunuyor. 

Das Park Hotel

Avusturya’nın Linz şehrinde bulunan Das Park Hotel ise atık su borularının oda haline getirilmesiyle yapılmış. Otel, materyallerin ve eşyaların tekrar nasıl kullanılabileceğinin en güzel örneklerinden biri. İşçiler, sadece oda duvarlarını cilalamış ve resimler kullanmış. Böylece konaklama için konforlu hale getirilmiş! Her oda yaklaşık 2 metrekare ve sadece yatak, ışık, elektrik ve havalandırmadan oluşuyor.

Hobbit Motel

Yeni Zelanda’da bulunan Hobbit Motel, kışın sıcak yazın ise serin olması için polistiren bloktan harika bir gölün yakınına inşa edilmiş. Çatısı, kalın çimle kaplı olan Hobbit Motel’de kalanlar sanki yerin altında kaldıklarını zannediyor. Harika bir göl manzarasına sahip olan otelde konaklarsanız, Billy Black’in Kivi Kültür Şovu’nu mutlaka görün.