Yeni yılın ilk günü diyete başlayabilirsiniz

SEREN AKSÜS

seren.aksus@diyetaktif.com

Geçtiğimiz yıl çok fazla kilo almış olabilirsiniz. Ancak yeni yılın bu ilk gününden itibaren hedefinizi koyarsanız zayıflamak için ilk adımı atmış olursunuz. Peki, ama nasıl? Önce kararlı olun, gerisi gelir. 

HEDEF KOYMAK ÖNEMLİ

Hedef koymanız en az kararlı olmak kadar önemlidir. Ancak hedefiniz gerçekçi ve uygulanabilir olmalı. Mesela 40 kilo fazlanız varsa hedefiniz bir anda bu kiloyu vermek değil, ayda 4-5 kilo vermek olmalı. Böylece 10-12 ayda 40 kilonuzu verebilirsiniz. 

DİYET VE SPORA AYNI ANDA 

Yürüyüş bizim için güzel egzersizlerden biridir. Durmadan yapılacak 20-30 dakikalık yürüyüşler yeterli olacaktır. Dakikada 90-100 adımlık bir tempoda, dik durarak, postacı yürüyüşüyle yapılacak 30 dakikalık bir egzersiz 150 kalori yakmanızı sağlar.

ARA ÖĞÜN HAZIR OLSUN

Diyet yaparken en çok lazım olacak şey ara öğün olacaktır. Bu yüzden ara öğün çantanızı mutlaka yanınıza alın. Çünkü üç dört saatte bir kez mutlaka bir öğün almanız gerekiyor. Bu çantada suyunuz da mutlaka olsun. Su metabolizmanızın en az yüzde 60’ını oluşturur ve her iki üç günde bir tazelenir. Bunun için, her gün en az 2-3 litre su içmeniz gerekir. Sabah uyandığınız andan itibaren saat başı en az 1-2 su bardağı içmek sizi canlandırır.

KAHVALTI YAP

Metabolizmanızın çalışmaya başlaması için ona yakıt vermeniz gerekir. Biz bu öğüne 'kahvaltı' diyoruz. Dengeli bir kahvaltı bütün gün sizi dinç tutar ve diğer öğünleri abartmanızı engeller. Türk kahvaltısı dünyadaki en dengeli kahvaltıdır. Protein+Karbonhidrat+Yağ+Lif’ten oluşan bir kahvaltı dengelidir.  Peynir ve yumurta eşsiz birer protein kaynağıdır. Zeytin ve zeytinyağı mükemmel yağ kaynağı, ekmek de muhteşem bir protein kaynağıdır. Domates, salatalık, biber, yeşillikler ise lif deposudur. 

MEYVE CANLI TUTAR 

Vücudun yegâne vitamin kaynağı meyvelerdir. Kışın en çok ve rahat bulabileceğimiz turunçgiller portakal, mandalina ve greyfurt iyi birer C vitamini deposudur. Elma ise tüm vitaminlerin en dengeli dağıldığı meyvelerden biridir. Burada dikkat etmeniz gereken şey her defasında farklı meyve yemenizdir. Bir öğün kivi yiyorsanız birinde elma birinde nar diğerinde ayva yiyin. 

GLİSEMİK İNDEKSE DİKKAT 

Yüksek şeker içeren gıdaları beslenmenizden çıkarmanız işin püf noktasıdır. Un, nişasta, şeker başta olmak üzere her türlü hamur işini bir süre unutmanız gerekecek. Meyve ve sebzelerden de şeker oranı yüksek olanları bilmelisiniz. Şeker hastası potansiyeli olanlar bu gıdaları tüketirken dikkatli olmalıdır.  Patates, mısır, bezelye, havuç ve kök sebzeler, muz, incir, üzüm, hurma, kavun, karpuz, dut şeker oranı yüksek meyvelerdir. 

PROTEİNİ ÇEŞİTLENDİR ZAYIFLA 

Bütçeniz doğrultusunda bulabildiğiniz protein kaynaklarını mutlaka çeşitlendirin. Dikkat edilmesi gereken nokta hayvansal kaynaklı yağların, kan kolesterolünü yükseltme etkisidir. Bu sebeple bunların olması gereken en yağsız halleri almalısınız. Yağsız peynir, yağsız süt, yağsız yoğurt, yağsız ayran, yağsız yapılmış yumurta, yağsız yapılmış kurubaklagil, yağsız yapılmış tavuk/hindi/balık/dana eti olabilir. Hergün bunlardan birkaçını tüketmeye gayret edin.

FARKLI SEBZELER PİŞİRİN 

Sürekli aynı besini yemekten kaçının. Bir yemeği en fazla 2 öğün yiyin. Günaşırı başka bir sebze yemeği yapın. Bu sebzeleri her defasında farklı yöntemlerle pişirin. Kavurma ve kızartma olmasın. Buharda, ızgara, haşlama, fırın, közleme yapabilirsiniz. Sebzeleri bol baharatla, yoğurtla, zeytinyağı, sirke ve limonla  hazırlayabilirsiniz.