Yeni özellikleriyle

ENDER EREN
endereren@gmail.com

1994'te SEGA Mega Drive'da başlayan FIFA maceramı hatırlıyorum. 2000'e kadar oynadığım seri bir zaman sonra yerini Winning Eleven'a (Avrupada'ki ismiyle PES) bıraksa da FIFA 13 ile harika bir geri dönüşün gerçekleşeceği ortadaydı.

Bildiğiniz üzere FIFA serisi futbol oyunu konusunda büyük atılımlar yapan bir seri. Her yıl kendisini hatırı sayılır miktarda geliştirmeyi, değiştirmeyi başardı. Fakat geçen yıl, daha önceki üç yıla göre bir tökezleme yaşandığını söyleyebiliriz. Pek tabi FIFA 15 yine yılın açık ara en iyi futbol oyunuydu ama bu FIFA'nın kendisini geliştirmesinden değil, rakibi PES'in geride kalmasından kaynaklı bir avantajdı. Her ne kadar ileri seviye bir futbol deneyimi sunuyor olsa da bazı pas, kaleci ve top sorunları ancak peşi sıra çıkan yamalar ile düzeltilebilmişti. Şimdi yiğidi öldürdük ama hakkını da verelim; nihayetinde atmosferi, grafikleri, seslendirmeleri ve Ultimate Team modunda yaşanan farklılıkları ile dolu dolu bir oyundu. Hal böyle olunca bizler de oyuncu koltuğumuza daha büyük bir heyecanla oturduk ve haliyle daha farklı ve bir FIFA görmeyi umduk. Aslında aradığımızı bulduk ama beklediğimiz kadarını bulduğumuzu söyleyemeyiz...Yeniliklere temelden başlayalım; FIFA serisi, ilk kez FIFA 2016 ile Türkçe arayüz sunmaya başlıyor.Her yıl olduğu gibi bu yıl da başlangıçta

FIFA oynamakta zorlandık. 

Bildiğiniz üzere yapımcı ekip oyunun mekaniklerinde düzenli olarak büyük değişiklikler gerçekleştiriyor. Bu sebepten ilk olarak pas vermekte ve almakta bazı zorluklar yaşadık. Fakat oynadıkça alıştık ve aslında ne kadar da dinamik bir sistem kurulduğuna şahit olduk. Paslar eskiye göre çok daha farklı şekilde aktarılıyor. Şöyle ki FIFA 16 fazlasıyla orta sahanın kullanıldığı bir oyun olmuş. Tüm maçlarda ağır bir orta saha macerası yaşandığını söyleyebiliriz. Oyunun kurulduğu orta saha gibi noktalarda bu net paslar büyük iş yapıyor. Kulağa sanki yüzde yüz isabetli bir pasmış gibi gelse de aslında bu şekilde yolladığımız paslar, akıllı bir rakip tarafından anında kapılabiliyor. İşte bu da işin riski; yapacak bir şey yok.

Kadınlar ilk kez sahaya çıkıyor!

FIFA 16'nın şüphesiz en büyük yeniliği tarihte ilk defa kadınlar futbolunu bir oyuna koyması oldu. Birçok futbol seven erkek için neredeyse görünmez olan kadın futbolu (niye kadın futbolunu niteliyor ve erkek futboluna sadece futbol diyoruz işte orası çok daha farklı bir mevzu), esasen büyük bir kitleye sahip. Özellikle Avrupa'da ziyadesiyle ilgi çeken konunun sonunda bir oyun yapımcısı tarafından kullanılıyor olması harika. Evet, harika ama bu yenilik için çok ama çok geç kaldığını da söylemeden edemeyeceğiz. Öyle görünüyor ki bir alanda daha kadın erkek eşitliği az da olsa sağlanabildi.