Yaz bitmeden kış hazırlıklarınızı bitirin

RAMAZAN BİNGÖL

ramazan@ramazanbingol.com

Buzdolapları, dondurucular bu aralar en yoğun dönemini yaşıyor. Domatesten salça, salatalıktan turşu, kırmızıbiberden kahvaltılık, çeşitli meyveleri kurutarak kompostoluk, taze fasulyeden konserveler… ‘’ Olmaya devlet cihanda, bir nefes sıhhat gibi’’ düsturu ile kışın gelmesine ramak kala evlerde ummalı çalışmalar başladı. Kışın organiğini bulamayacağımız (ki bazı marketlerde hormonlularını bulmak mümkün!) sebze ve meyvelerin konserveleri hazırlanıyor şimdilerde. 

MUTFAKLAR KIŞA HAZIRLANIYOR

Ev hanımlığının ana görevi ev ve aile ilişkileriyle ilgilenmek, evin yönetimi ve düzenlenmesiyle ilgilenen meslektir diye geçer litaratürlerde. Her ne kadar böyle yer alsada ev hanımlığı kâinatın en yüce mesleğidir aslında… Toplumun temel taşlarını oluşturan ailenin en önemli üyesidir ve hem ülke hemde aileye sayısız katkı sunar. Bazılarımız bunu göz ardı etmeye kalksada asıl olan budur. Kışın bir masa düşünün. Yazın toprağa gömülerek vaktinin gelmesinin beklendiği peynir, közlenmiş kırımızı biber, kokusu odayı saran bir domates sosu ya da ufak salatalık turşusu, fasulye ya da bamyanın yer aldığı lezzetli yemekler. Kışın bunların organiğini, kokulusunu bulmak elbette zor. Ancak  ev hanımları hem sağlıklı beslenmeye hem de çetin ve daha masraflı geçen kış aylarında ev ekonomisini dengelemeye de yardımcı oluyorlar ve Domates, biber patlıcan kurutuyor, tarhanalar, erişteler yapıp, kavanoz kavanoz çeşitli turşu kurup kışa hazırlık yapıyorlar. 

PAZAR TEZGÂHLARI EN  BEREKETLİ ZAMANINI YAŞIYOR

Kış hazırlıkları evlerde olduğu gibi pazar tezgâhlarında da kendini hissettiriyor. Kışa hazırlık yapan hanımların isteklerini karşılamak için tezgâhlar özellikle konservesi yapılabilecek ürünlerle adeta görsel şölen yaşatıyor. Üstelik farklı damak tatlarına hizmet eden çeşitliliği bulmak da söz konusu. 

KIŞ MASRAFLARINI  YARIYA İNDİRİN

Kışın, mevsimi haricinde tezgâhlarda yer alan ürünler sağlığın yanı sıra cep yakıyor. Özelliklede hemen hemen her yemeğin, sofraların olmazsa olmazı domatesi birkaç kilo almak birçok bütçeye ciddi zarar veriyor. Yazın kilosunu iki liraya aldığımız domatesi kışın beş liraya bulmak neredeyse imkânsız. Üstelik tadı da, kokusuda bize domates yediğimiz hissiyatını bile vermiyorken. Bu sebeple özellikle de şimdilerde evlerden buram buram konservelik için hazırlanan domates kokusu yükseliyor. Bunun yanı sıra bezelye, bamya, taze fasulye, dolmalık biber, erik, vişne gibi çok çeşitli kompostoluk ürünler de kış için hazırlanıyor. Aynı durum ette de söz konusu. Yazın doğal ortamda beslenen hayvanların, kış geldiğinde bakımı ve beslenmesi artı bir maaliyet gerektiriyor. Bu da doğal olarak hayvansal ürünlere yansıyor. Suni otlarla beslenen ve cep yakan hayvanların etlerini tüketmek istemeyen özellikle de Anadolu insanı kış için kavurma hazırlıyor. 

FABRİKA İŞİ KONSERVE

Bilindiği üzere ilk teneke konserveler özellikle de savaşların yoğun olduğu dönemlerde kolaylık sağlamak adına kullanılmıştı. Ancak sonralarda gelişen teknoloji ve zamandan kazanma adına ( ki sağlığın öneminin farkında olanlar hariç) sadece savunmanın kullandığı konserveler halka da yayıldı. Fabrikasyon üretilen, lezzet kaybı yaşayan ürünler şimdilerde neredeyse tüm tezgâhlarda mevcut. Ancak narinliği yüzünden mevsiminde bile bir iki gün dolapta bekletemediğimiz bu gıdalar şüphesizki saklamak için katkı maddeleri ve koruyucularla destekleniyor. Buyüzden konservenin en faydalısı evde hazırlanan ve içerisinde herhangi bir katkı bulunmayanıdır.  

ANADOLU’DA KIŞ HAZIRLIKLARI 

Özellikle de büyük şehirlerle kıyasladığımız da kış hazırlıkları Anadolu’da oldukça yoğun geçiyor. Aslında sadece kışa özgü bir durum da değil bu. Anadolu da hasadı yapılan hemen hemen her şeyin kurusunu, konservesini, kavurmasını bulmak mümkün. Toprağı işleyen, onun bereketine, ürettiği ürünlerin zaman ve lezzet döngüsüne vakıf olan insanlar elbette yine bu konuda farkındalar. Biliyorlar, canlarının çektiği her besini, keselerine zarar vermeden, en lezzetli ve doğal hali ile tüketmek kendi ellerinde. 

ERİŞTE KURUTMA

Malzemeler:

- 6 yumurta

- 2 su bardağı süt

- 2 su bardağı su

- 2 tatlı kaşığı tuz

- Aldığı kadar un

Hazırlanışı:

Un haricindeki malzemeleri bir yoğurma kabına alıp karıştırın. Yavaş yavaş ununu ilave edip sertçe bir hamur elde edin. Hamuru 6 adet bezeye ayırın. Ayırdığınız hamurları teker teker açıp, birbirine değmeyecek şekilde serin. İlk açtığınız yufkadan başlayarak kesmeye başlayın. Yufkayı 3 parmak genişliğinde şeritlere bölün. Şeritleri ikişer üçer üst üste koyup 1 cm.den kısa kesin. Kestiğiniz bu şeritleri yan döndürüp aynı kalınlıkta yeniden kesin. Bu şekilde küçük kareler elde edin. Bütün yufkaları bu şekilde kesip güneş gören bir yere serip bir gün bekletin.