katrepaper@hotmail.com
Ülkemizin teknoloji üssü olması adına büyük adımların atıldığı bir dönemde “Çorbada tuzum bulunsun” misali benim de bir katkım olsun istedim. Önceki gün Gümrük ve Ticaret Bakanımız sayın Bülent Tüfenkci ile Çin’in elektronik devi Huawei firması ve ABD’li elektronik-lojistik firması Flekxtronics firması yetkililerini görüştürdüm. Sayın Bülent Tüfenkci’nin hemşerim olması bu görüşmeyi ayarlama cesaretini göstermemi sağladı. Türkiye’ye yabancı yatırımların durduğu iddia edilen bir dönemde böyle olumlu bir görüşmeye ön ayak olmak beni ziyadesiyle memnun etti. Bugünkü yazımı, teknoloji transferi ve Türkiye’ye yapılacak yatırımlarla ilgili görüşlerime ayırma ihtiyacı hissettim.
Gümrük ve Ticaret Bakanımızın Çin ziyaretinde Türkiye’ye yatırım çağrısı yapmasının karşılığını bulduğunun göstergesi olan bu görüşmede, Huawei, Çorlu’daki Avrupa Serbest Bölge’de faaliyet gösteren Flextronics işbirliği yapma isteği dile getirildi. Baz istasyonu, enerji paneli üniteleri üretimi, cep telefonu bakımı ve üretimini Çorlu’da gerçekleştirmek isteyen Huawei’nin, ticaret hacmi ve istihdam konusunda büyük katkı sağlayacak olması hayli dikkat çeken bir husustur.
YEŞİL HAT UYGULAMASI OLUMLU KARŞILANIYOR
Flextronics, dünyada 28 ülkede faaliyet gösteren ve HP firmasının tedarik zinciri olan Amerikan sermayeli, elektronik lojistiği ve satış sonrası hizmetinde dünyanın önde gelen firmalarından biri olarak 2011 yılından bu yana Avrupa Serbest Bölgede hizmet veren bir firma. Flextronics Türkiye’nin, gümrüklerde Yeşil Hat uygulamasının (YYS) büyük memnuniyetle karşıladığını gördüğümüz toplantımızda, bu uygulamanın diğer bakanlıklarda da uygulanması talebi dile getirildi. Toplantının diğer konuğu Huawei ise dünyanın önde gelen bir bilgi ve iletişim teknolojisi (ICT) çözümleri sağlayıcısıdır. ICT çözümleri, ürünleri ve hizmetleri, 170’den fazla ülke ve bölgede kullanılmakta, dünya nüfusunun yaklaşık üçte birine hizmet sunmaktadır. 170.000’den fazla çalışanıyla Huawei, geleceğin bilgi toplumunu olanaklı kılmayı ve İletişimde daha iyi bir dünya kurmayı amaçlıyor.
TİCARET HACMİ 1 MİLYAR DOLAR
İşte bu iki firma yani Huawei-Flextronics, baz istasyonu yedek parça ve aksamlarını Macaristan ve Çin’den tedarik ederek üretim ve montajını Avrupa Serbest Bölgesi’nde gerçekleştirmeyi planlıyor. Halen Macaristan da yapılan ve işlem hacmi yıllık 1 milyar dolar tahmini bu üretimini, Çorlu’ya taşımak isteyen ortaklar, projenin devamında cep telefonu üretimini de Türkiye’ye kaydırmak istiyor.
YÜKSEK TEKNOLOJİ ÜRÜNLERİNE BAĞIMLILIK AZALTILMALI
Bu mühim toplantının bir başka iştirakçisi de Türk Amerikan İş Adamları Derneği (TABA)’nin Başkan Yardımcısı Süleyman Sanlı idi. Sanlı toplantıda, Dünya’da Çin-ABD Ticaret misillemelerinin yaşandığı bir dönemde Çin’li Huawei ve ABD’li Flextronics’in ülkemizde baz istasyonlarıyla başlayacak üretim-montajın cep telefonu ve anakart üretimleriyle taçlandırılarak doğrudan yatırımcı çekilmesinin önemine değindi. Sanlı’nın dikkat çektiği bir başka husus ise, ithalatta yüksek teknoloji ürünlerine olan bağımlılığı azaltacak bu tür yatırımların stratejik yatırım ve teşvik kapsamına alınması gerektiğini ticaret dostu yaklaşımların geliştirilmesinin gerekliliğiydi.
HUAWEI, 15 YILDIR TÜRKİYE’DE...
Türkiye’deki ilk ofisini 2002 yılında açan Huawei 15 yıldan beri büyümeye devam ediyor. Şirket alt yapı, bulut sistemleri, akıllı telefon gibi teknoloji sektörünün birçok alanında yatırım yapıyor. Son zamanlarda yapılan sıkı temaslarla Türkiye yatırımları devam eden Huawei, Türkiye ve dünyadaki yatırım ve operasyonlarıyla dikkat çekiyor. Hem Ankara hem de İstanbul’da ofisleri bulunan Huawei’nin, toplamda 1295 çalışanı var. Ar-Ge’de çalışan 500 tane Türk mühendisi bulunan Huawei, 30 farklı ülkede ve dünyada özellikle yazılım anlamında projeler yapıyor. Son yıllarda 190 milyon dolarlık yatırım yapan şirket, 148 milyon dolarlık vergi verdi. Türkiye’de 4 büyük merkezi bulunan Huawei’nin, Türkiye’deki eğitim alanında da destekleri devam ediyor. Aralık ayında laboratuvar açan şirket, yerel firmaların yeni teknoloji geliştirmelerini de sağlıyor. Şirketin sosyal sorumluluk projeleri de mevcut. Eğitim ve kültürel anlamda genç nesillere yönelik projeleri ve destekleri de var.
TÜFENKCİ, MEMLEKETİNİ UNUTMADI
Şirket temsilcilerinin sözlerini dinleyen Gümrük ve Ticaret Bakanımız Bülent Tüfenkci de anakart ve cep telefonu üretimi ile AR-GE faaliyetlerinde de yatırıma gidilmesi çağrısını yineleyerek, ülkemizin özellikle elektronik ileri teknoloji ürünlerinde ithalata bağımlılığın azaltılması için her türlü desteğin vereceklerini ifade etti. Tüfenkci’nin şirket temsilcilerinden de özel bir talebi vardı. Sosyal sorumluluk projelerinde Malatya’nın da desteklenmesi gerektiğini söyleyen Tüfenkci, yazılım ve işleyiş noktasında da gelişmelerin takip edilmesi gerektiğini işaret etti. Görüşmenin sonunda, fırsatların olduğu bu dönemde yatırımların devam edeceği vurgulandı. Görüşmelerin devam etmesi kararı da ayrıca memnuniyet veren bir husustu.
BAKAN TÜFENKCİ’DEN ÖZEL GÖREVLENDİRME...
Gümrük ve Ticaret Bakanımız sayın Bülent Tüfenkci’yle hayli verimli geçen bu görüşmemizin kapanışını da ben yapmak istedim. Saygıdeğer hemşerim Bülent Tüfenkci’ye 4 Mayıs’ta Malatya’daki Robocot 2018’e katılıp katılmayacağını sordum. Kendisinin o tarihlerde başka toplantılarının bulunduğunu ancak bugünkü misafirlerimizi o gün de Malatya’daki bu önemli organizasyona götürmemi tembih ederek, “Murat bey; Misafirlerimizi Malatya’da en iyi şekilde ağırlayacağından şüphem yok. Sosyal sorumluluk projeleri konusunda da kendilerini yönlendirme görevi sendedir” dedi.