Uzaylı dostlarımız ziyaretimize geldi!

Başak Bıçak

basakbicak@gmail.com

Kanadalı yönetmen Denis Villeneuve, filmografisine nadide bir parça ekledi: Arrival! Hazır Arrival gösterimdeyken, sinemada üçüncü türden yakınlaşma temalı filmlere göz atalım…

E.T. The Extra-Terrestrial (1982)

Listenin başında şüphesiz E.T. var. Çocuklar yetişkinlerin endişelerine sahip değildir ve E.T.’nin en büyük şansı da Elliott ve arkadaşlarına rastlamaktı. Steven Spielberg’in çektiği bu muhteşem filmin etkisi günümüzde hâlâ devam ediyor.

The Day The Earth Stood Still (1951)

50’lerin ucuz bilim kurguları düşünüldüğünde fikirsel yönden devrimci bir film. Artan nükleer silahlanmaya tepki olarak yazılmış senaryoda uzaylılar ne dost ne de düşman ama insanlığın daha büyük silahlarla evreni tehdit edecek duruma geldiğinde sonucuna katlanacağı mesajını vermeyi ihmal etmiyorlar.

Escape To Witch Mountain (1975)

Yönetmenliğini John Hough'un üstlendiği 1975 tarihli bilimkurgu. Doğaüstü güçleri olan iki yetim çocuğun hayatta kalma ve gerçekte kim olduklarını öğrenme serüveni. Spielberg’in E.T.’yi yazmadan önce izlediği filmlerden biri olduğu muhakkak. Race to Witch Mountain adında bir de devam filmi çekildi.

Close Encounters Of The Third Kind (1977)

Bu film Steven Spielberg’in birkaç yıl sonra E.T.’yi çekeceğinin habercisi sayılabilir. “Uzaylılarla büyük buluşma gerçekleştiğinde ne hissedeceğiz?” sorusuna cevap sayılacak muhteşem finaliyle sonuna kadar merakla izleniyor. Kadro harika, başroldeki Richard Dreyfuss adeta oyunculuk dersi veriyor.

Starman (1984)

John Carpenter'in yönettiği ve Jeff Bridges'in dünyalı bir kadına aşık olan uzaylı olarak boy gösterdiği ilginç bir bilim kurgu. 80’lerin akılda kalan işlerinden.

Cocoon (1985)

80’ler sinemasının bir başka harika çocuğu olan Ron Howard tarafından çekilmiş bir film. Bu kez uzaylılarla münasebete girenler yaramaz çocuklar değil bir grup huzurevi sakini ve bir uzaylıyla bu yaşta karşılaşmanın gençleştirici etkileri var!

Batteries Not Included (1987)

Bir kez daha çocuklar ve uzaylılar bir arada… Filmin yapımcısı Steven Spielberg olunca buna şaşırmamak gerek. 80’lerin en sevimli bilimkurgu filmlerinden biridir ve o küçük uzay gemilerinin mahareti hala hatırlanır.

The Abyss (1989)

Devrimci özel efektleriyle seyirciyi koltuğa mıhlayan The Abbyss bir James Cameron harikası… Uzaylılarla denizin dibinde karşılaşmak ise ayrı bir şok yaşatıyor.

Homoti (1987) ve Badi (1983)

Bir bilim kurgu filmleri listesinde Türk filmlerine rastlamak şaşırtıcı olsa gerek ancak Homoti ve Badi’yi anmadan olmaz! Her ikisi de E.T. replikası olan bu iki filmden orijinal hikâyeye yakın olanı Badi…