Uzak Doğu’nun renkli başkenti Seul

Abdurrahman Cüneyd Fidancı

acuneyd@gmail.com

Uzakdoğu’nun en önemli çekim merkezlerinden biri... UNESCO tarafından koruma altına alınmış tarihi alanlara devasa gökdelenlerin eşlik ettiği, gelenekselliğin ve modernizmin iç içe geçtiği bir kültürel dokuya sahip… Nazik ve saygılı insanların şehri… Güney Kore’nin hareketli, renkli ve farklı başkenti Seul’deyiz…

Her seyahat insanın dünyasını güzelleştirir, zenginleştirir. Gördüğünüz her insan her kent ayrı bir bakış açısı kazandırır ve ufuk açar şüphesiz. Biz de bu mottoyla rotamızı AKŞAM Pazar okuyucuları için, ülkemizden uçakla yaklaşık 11 saatlik uzaklıkta bulunan, Uzak Doğu’nun hareketli, renkli ve en yoğun başkentlerinden biri olan Güney Kore’nin başkenti Seul’e çeviriyoruz… Çok uzaklarda olsa da bu ülkenin insanları, Türkleri ayrı seviyor. 741 şehit verdiğimiz Kore Savaşı sebebiyle bizlere sempati duyuyorlar. Pusan şehrinde en büyük anıtı Türk şehitleri için yapmışlar. Aradan yarım asır geçmiş olsa da minnet duyguları hiç azalmamış.


Uzak Doğu’nun kendine has kültürünü yansıtan bir yaşam tarzıyla modern yaşam tarzını bir arada bulabileceğiniz Güney Kore için 4-5 günlük bir gezi planı yetecektir. Genelde nisan-haziran aylarıyla sonbahar ayları gezi için tercih ediliyor. Vize sıkıntısı yaşamayacağınızı da eklemek gerekiyor. Özellikle metro ağının en üst düzeyde olduğu ülkede geziyi metroyla ve yürüyerek tamamlamak en güzeli. Hatırlatmakta fayda var; yanınıza mutlaka basılı ya da dijital bir metro haritası almalısınız. Yemyeşil bir ülke olan Güney Kore’nin başkenti Seul, 1998’de Yaz Olimpiyatları’na, 2002 yılında ise FIFA Dünya Kupası’na ev sahipliği yaptı.

TARİHİ VE MODERN YAPILAR İÇ İÇE

Kalkınmış modern bir ülke olan Güney Kore, başkanlık sistemiyle yönetiliyor ve gelişmiş ülke statüsünde yer alıyor. Ülkede yaşam standartları oldukça yüksek seviyede. Dünyanın önde gelen Samsung, LG, Hyundai ve Kia gibi markaların da vatanı. Seul, dört mevsimi hakkıyla yaşayan ülkenin hem başkenti hem en büyük kenti. Kore’nin Kuzey ve Güney olarak ayrılmadan önce de başkentliğini yapmış önemli bir kent. Kore savaşında yerle bir olan, tüm olumsuzluklara ve yıkıma rağmen, sosyal, kültürel, mimari ve teknolojik yönden hızla gelişmiş. UNESCO tarafından korumaya alınmış önemli tarihsel yapılara ve bölgelere sahip. Seul seyahatseverlere modern yapılarla tarihi atmosferi birlikte sunuyor. Bol sayıdaki ahşap otantik tapınakları, sarayları, alışveriş caddeleri ve doğal alanlarıyla keyifli bir gezi vaat ediyor. Çok sayıda müze, galeri ve sergiye sahip. Budizm geleneğinin en güzel örnekleriyle karşılaşacaksınız.  Şehrin tam ortasından geçen Han Nehri’nin yakınlarında konaklamak gezinizi daha verimli ve keyifli hale getirecek. 

MUTFAĞI BİZE UZAK

Kore mutfağı, bizim damak tadımızdan oldukça uzak. Genelde pirinç, fasulye, turşu ve et ağırlıklı. Tavuk, balık ve su ürünleri oldukça fazla. 2 tane çok büyük balık pazarından biri Seul’de. Neredeyse her yemeğin içinde et ürünü var. Ama domuz eti konusunda çok dikkat etmek gerekiyor. Çorba kültürü çok gelişmiş olsa da, aç kalmamak için global markaların şubelerinden ya da Türk-Arap mutfağı aramak en doğrusu olacaktır. Kore barbeküsü meşhurdur, dana etinden yapılan barbeküyü deneyebilirsiniz. Yine yeşil çay ve kahve kültürünün de oldukça gelişmiş olduğunu 
göreceksiniz. Yan yana 6-7 kahve satan kafeleri çok sık göreceksiniz. 

MUTLAKA GÖRÜN…

Gyenkbokgung Sarayı


Kentin en eski ve ana sarayı. Joseon Hanedanlığı’ndan kalma sarayın inşası 1395 yılında tamamlanmış, 1592’de oldukça hasara uğramış, yaklaşık 270 yıl ana saray olarak kullanılamaz durumda kalmış. Daha sonra tekrar saray olarak inşa edilmiş. Yakınında bulunan Joseon Hanedanlığı’nın dördüncü ve en saygın kralı, Kral Josein heykelini ve yine Kore halkının günlük hayatta kullandıkları ve insan eliyle yapılmış 4 binden fazla eserin 
bulunduğu müzeyi görmelisiniz. 

Şehrin kalbi Gwanghwamun Meydanı

İstiklal Caddesi’ni andıran, sosyo kültürel açıdan merkezi bir durumda olan meydanda, Kore alfabesi olan Hangul’un kurucusu Juseon Kralı Büyük Sejong için yapılmış bir heykel ile Amiral Yi Sunshin’in heykeller yer alıyor. 

Çangeçan Kanalı

Son yıllarda Seul’un en önemli çekim merkezlerinden biri haline gelen Kanal, etrafındaki sosyal alanlarla görülmeye değer bir yer. 

Şehrin Sembolü Seul Kulesi

Kentin en güzel manzarasını izlemek için ideal yer. Panoramik fotoğraflar için ilk durak. Güneşin batışının izleneceği popüler turistik bir mekân. Bulunduğu yer olan Namsan Parkı’nın her yanı dilek için asılmış kilitler ve değişik materyallerle dolu. Buraya teleferikle çıkmanızı, güzel havayı teneffüs ederek ağır ağır yürüyerek inmenizi tavsiye ederim. 

Bukchon Hanok Köyü

Geleneksel Kore Hanok evlerinin yer aldığı bölge, tarihi Seul bölgesi içerisindeki en önemli mekân. Çay evleri, kafeler, atölyeler size huzur ve keyif verecektir. Yaklaşık 700 evin bulunduğu köy kültürel mekânların başında gelir ve labirentli sokaklarla fotoğraflık manzaralarıyla ilginizi çekecektir. 

Kore Savaş Anıtı Müzesi

Kore’de mutlaka görülmesi gereken müze. 1950-1953 arası yaşanan Kore Savaşı’na dair önemli savaş aletlerinin, fotoğrafların, haritaların sergilendiği müzede Türk ordusu için de özel bir bölüm ayrılmış.