'Uyuyan güzel' tam 20 yıl aradan sonra İstanbul'da

UYGAR TAYLAN

uygartaylan@gmail.com

Prömiyeri geçen hafta Süreyya Operası’nda gerçekleştirilen ‘’Uyuyan Güzel’’ balesi tam 20 yıl aradan sonra tekrar sahneleniyor. Sanatseverlerin Süreyya Operası’nı alkışlarıyla inlettiği Uyuyan Güzel temsili İstanbul Opera ve Bale sanatçılarının üstün performansıyla büyük beğeni topladı.

İlk kez 1890 yılında St. Petersburg’da sahnelenen eser, gelmiş geçmiş en büyük bestecilerden biri olarak gösterilen Pyotr İlyiç Çaykovski’ye ait. St. Petersburg Çarlık Tiyatrosu müdürü İvan Vsevolozhski’nin isteği üzerine Çaykovski Uyuyan Güzel balesini bestelemeye karar verir. 1888 aralık ayında taslağı üzerinde çalışmaya başladığı eseri üstün yazı tekniğiyle 40 günde Frolovskoye’deki evinde tamamlar. 

Yüzyıllık uykuya dalan güzeller güzeli bir prensesin öyküsünü anlatan masal, aslen 1967’de Fransız Charles Perrault’un daha sonra masal üstatları Grimm Kardeşlerin hayal dünyasından çıkmıştır. Bu eserin tarihi hikâyesindeki en önemli detaylardan biriyse Çaykovski’den Uyuyan Güzel’i yazmaya başladığını öğrenen büyük koreograf Marius Petipa’nın baleyi henüz yazılmadan tasarladığı efsanesidir.

120 DAKİKALIK MASAL

İstanbul Devlet Opera ve Balesi Başkoreografı Ayşem Sunal Savaşkurt tarafından İstanbul’da 20 yıl aradan sonra sahnelenen bale, Süreyya Operasında. Roberto Gianola’nın yönettiği İstanbul Devlet Opera Balesi Orkestrası tarafından seslendirilen eser sizi 120 dakikalık bir masalın içine çekiyor. Masal demişken Adnan Öngün’ün tasarladığı dekorlarını, Çimen Somuncuoğlu’nun kostümlerini ve Önder İ. Arık’ın da sahne ışıklandırmasını unutmamak gerekir. Gelelim Uyuyan Güzel’in asıl yıldızlarına... Prenses Aurora’yı Gizem Atik, Prens Florimund’u Melih Mertel, Prenses Florine’i Hüma Ersel, Mavi kuşu Batur Büklü, Leylak Perisini Melike Koper ve Cadı Carabosse’yi İlke Kodal canlandırıyor. Prömiyerinde büyük ilgi gören Uyuyan Güzel 28 Şubat-2, 4, 23 ve 25 Mart tarihlerinde tekrar Kadıköy 

Süreyya Operası’nda sahnelenecek, kaçırmayın.