Ünlülerin berberinden 'Hayata Makas Atmak'

SİBER ATEŞ YENGİN

sibel.ates@aksam.com.tr

Türkiye’nin en başarılı erkek berberi Şükrü Dudu Sivas’ta başlayan İstanbul’da devam eden yaşamını “Hayata Makas Atmak” kitabında anlattı.

Babasının yanında çıraklığa başlayan, 15 yaşında İstanbul’a gelen Şükrü Dudu hayatla makası arasında yaşadıklarını anlatırken okuyana ben de başarabilirim duygusu veriyor. Mesleğini severek yapmasının başarısının anahtarı olduğunu söyleyen Şükrü Dudu’yla bir araya geldik. Sıfırdan gelip Türkiye’nin en başarılı erkek berberi olan Dudu’yla hayatını konuştuk. 

Hayata Makas Atmak kitabında okur ne bulacak? 

15 yaşındaki bir çocuğun tek başına hayaller kurup bunları nasıl gerçekleştirdiğini, tek başına İstanbul’a gelip neler yaptığını bulacaklar. Kişisel otobiyografim, markalaşma sürecim, başarı serüvenim ve ünlülerin gözündeki Şükrü’yü bulacaklar.

Kitabı berberler için yazdınız dersek haksızlık etmiş oluruz sanırım…

Evet haksızlık olur. Çünkü sadece berberler değil, her kesimden insan bir pay çıkarabilecek çünkü sadece berberlerin değil, her insanın hayalleri vardır. Ve bu kitap da hayallerin gerçekleştiğinin bir hikâyesi.

Küçükken ünlülere mektup yazarmışsınız… 

Küçük bir kasabada yaşıyordum ve hiç ünlü birini görmemiştim. O zamanki dergilerde ünlülerin adreslerinin yazıldığını fark ettim ve başladım onlara mektuplar yazmaya. Müjde Ar, Tarık Akan ve diğerleri... Sonra bir gün okul müdürü beni yanına çağırdı. Korktum ve gittim. Bir baktım Müjde Ar’dan mektup var. O tarifsiz duyguyu anlatamam. Dünya durmuştu. Çok güzel ve tarifsiz bir duyguydu benim için.

Müşterilerinizle nasıl bağ kuruyorsunuz? Bu bağı kurarken tıraş etmenin ötesinde bu işin bir püf noktası var mı? 

Samimiyetimin ve güven veren kişiliğimin yardımcı olduğuna inanıyorum. Müşterilerim beni tanıdıkça sadakat ve güven de gelmiş oluyor. İşinizi iyi yaptığınız zaman kendinizden emin olursunuz. Bu da başarıyı getirir.

ZOR MÜŞTERİM OLMADI

Mekânınıza gelen müşterileriniz arasında Türkiye’den ünlüler de var. En zor müşterim dediğiniz isim var mı? 

Zor müşterim olmadı. Birçok müşterimiz artık ailemizden biri gibi. O yüzden sıkıntı yok.

Başarı basamaklarını çıkarken trajikomik iş kazalarınız oldu mu? 

Trajikomik birçok kazamız oldu tabii ki. Bunlar da kitapta gizli. Anlatıp işin esprisini kaçırmayayım. 

İYİ Kİ HAYALLERİNİN PEŞİNDEN GİTMİŞ…

Şu anda 15 yaşındaki Şükrü’ye neler söylemek isterdiniz? 

15 yaşındaki Şükrü  iyi ki hayallerinin peşinden gitmiş. İyi ki kendine güvenmiş ve iyi  ki hayat ona böyle  bir yol çizmiş.

Peki, çocuğunuzun da bu mesleği yapmasını ister miydiniz? 

Çocuklarımın bu mesleği yapmasını istemezdim çünkü bunlar benim  hayallerimdi. Onlar  kendi hayallerinin peşinden koşsun isterim.