Ülkemizde çok iyi yelkenciler var

EMİNE BIYIK
emine.biyik@aksam.com.tr

Yelken dünyasının genç ve yetenekli sporcularını keşfetmek amacıyla hayata geçirilen Red Bull Foiling Generation, ikinci yılında İstanbul'da düzenleniyor. 13-15 Mayıs arasında gerçekleşecek etkinlik öncesi Hans-Peter Steinacher’la konuşma fırsatı bulduk.

Avusturyalı sporcu Hans-Peter Steinacher,  Sidney 2000 ve Atina 2004 olmak üzere yelkende iki kez Olimpiyat şampiyonu olmuş bir efsane. Yelken dünyasının en önemli isimlerinden iki altın madalyalı Steinacher, günümüzde Red Bull Extreme Sailing Team'in önemli bir parçası. Avusturyalı yelkenci Red Bull Foiling Generation’ın Roman Hagar’yla birlikte yaratıcılarından ve tüm dünyada bu etkinlik kapsamında yetenek avına çıkıyor.

Bu Red Bull Foiling Generation’ın ikinci yılı. Böyle bir fikir nereden aklınıza geldi?

Amacımız dünyanın dört bir yanındaki genç yelkencileri destekleyerek onlara profesyonel yelkenciliğe giden bir yol sunmak ve Red Bull Foiling Generation’la, Red Bull Youth America’s Cup ile ve Red Bull Sailing takımının Extreme Sailing Series’e katılmasıyla artık bunu gerçek anlamda başardık. Burada önemli olan para veya bağlantılar değil, beceri ve performans. İyi bir performans sergilerseniz en tepeye çıkarsınız. Red Bull Foiling Generation bir yelkenci olarak profesyonel kariyere başlamak için mükemmel bir fırsat. Çocukların sonradan Red Bull Youth America’s Cup’a mı yoksa başka bir büyük tekne serisine mi katıldıkları önemli değil. Red Bull Foiling Generation’da edindikleri deneyim, gelecekte katılacakları yelken teknelerinde yapılan bütün spor yarışlarında onlara yardımcı olacak. Hangiteknede olurlarsa olsunlar.

Hedefinize ulaştığınıza inanıyor musunuz? 

En iyi genç yelkencilik yeteneklerinden bazılarını buldunuz, değil mi?

Kesinlikle bulduk ve gençlik programlarımızın işe yaradığını kanıtladık. Bunun en iyi örneği şu: San Francisco’da Red Bull Youth America’s Cup 2013’e katılan 5 yelkenci, Bermuda’da yapılacak America’s Cup 2017 için America’s Cup takımlarıyla sözleşme imzaladı. Red Bull Youth America’s Cup galibi Peter Burling Emirates Team New Zealand’ın yeni kaptanı ve America’s Cup 2017’yi kazanma şansı yüksek. Ayrıca Extreme Sailing Series’te Red Bull Sailing kadrosunda Red Bull Youth America’s Cup 2013’ün 3 yelkencisi var. Türkiye’deki Red Bull Foiling Generation etkinliğini kazanan takımın da uluslararası seviyede becerilerini ortaya koymak için birçok seçeneğinin olacağından eminim.

Gelecekte etkinliğin hangi noktaya geleceğini umuyorsunuz? 

Değişecek mi, yeni kurallar olacak mı?

Red Bull Foiling Generation yelkenciliğin geleceği. Foiling tekneleri hızlı ve şehre yakın parkurlarda yarışıyor. Ayrıca devrimsel bir yarış formatında, bir nakavt serisinde yarış yapıyoruz. Daha önce yelkencilikte hiçbir tekne yarışı bu kadar zorlayıcı ve kıyıdan seyreden hayranlar için bu kadar kolayca anlaşılır olmamıştı. Bu kesinlikle bu spordaki kimsenin beklemediği bir gelişme ama bildiğimiz gibi işliyor. Gelecek için gözlerimizi açık tutuyoruz. Tekneyi değiştirebiliriz ama format aynı kalacak. 2017’de Red Bull Foiling Generation’ın daha fazla eleme yarışıyla, 2018’de de bir başka dünya finaliyle geri döneceği şimdiden açıklandı.

Red Bull Foiling Generation gelecek ay Türkiye’ye geliyor. Bu yılki yarış için Türkiye’yi seçmenizin sebebi nedir?

Roman Hagara ile ikimiz bu gezegende birçok yelkenci tanıyoruz. Bunlar arasında güzel Türkiye’nin en iyi yelkencileri de var. Örneğin Extreme Sailing Series’te Team Turx’e karşı yarışıyoruz. Birçok kişiyle konuştuk ve bu ülkede çok fazla potansiyel ve ilgi olduğunu çabucak anladık. Ek olarak İstanbul’da Anadolu ve Avrupa yakasındaki bazı yat yarışlarına 

katıldık. Bu şehirdeki Boğaz’a bayılıyoruz!