Üç neslin efsanesi: MFÖ

UYGAR TAYLAN

uygartaylan@gmail.com

Birlikte geçen 37 yıl, 5 Eurovision denemesi, 11 albümle hafızalara kazınan efsane grup: MFÖ… Üç jenerasyonu ortak duygularda buluşturan, hayranlarını yeni müzik kültürleriyle tanıştıran, her şarkısıyla dillere pelesenk olan MFÖ, Red Bull’un konserler serisi olarak başlattığı ve 7 Eylül Perşembe günü ilki gerçekleşecek Canlı Sahne’nin konuğu oluyor. www.redbull.com/canlisahne adresinden canlı olarak izlenebilecek konserin ilk konuğu MFÖ’nün kuruluşundan günümüze uzanan ve müzik serüvenlerini mercek altına aldık.

1965

İngilizce şarkılardan Türkçe şarkılara

MFÖ’nün temeli 1965 yılında Fuat Güner'in elindeki The Beatles plağını gören Mazhar Alanson plağı beraber dinleme teklifiyle atıldı.

1976

Türkiye’nin ilk klibi: ‘Heyecanlı’

Mazhar ve Fuat ikilisi ilk ve tek albümleri ‘Türk’üz Türkü Çağırırız’ı çıkardı. Ardından, 1976’da yanlarına Özkan Uğur, Ayhan Sicimoğlu ve Galip Boransu'yu alarak İpucu Beşlisi'ni kurdular ve bir 45'lik çıkardılar. İzzet Öz tarafından ‘Heyecanlı’ şarkılarına çekilen klip, Türkiye›nin ilk klibi oldu.

1981

İlk albüm 26 hafta listelerde kaldı

1984'te uzun yıllar boyunca üzerinde çalıştıkları ilk albümleri ‘Ele Güne Karşı Yapayalnız’ı çıkardılar. Albüm, 

listelerde 26 hafta boyunca kendine yer buldu.

1985

Başarılı bir Eurovision denemesi ve ‘MFÖ’

1985 Eurovision Şarkı Yarışması'na Diday Diday Day isimli şarkılarıyla katılan grup, yarışmada 14. oldu. Bu yarışmada 

sunucunun Mazhar–Fuat–Özkan'ın ismini kısaltıp "MFÖ" demesi Mazhar, Fuat, Özkan tarihinde bir aydınlanmaya sebep oldu. O andan beri muhteşem üçlü “MFÖ” olarak anılıyor.

1986

Türk tarihinde ilk animasyon klip: Vak The Rock

1986 yılında Vak The Rock albümünü çıkardı ve çektikleri animasyon kliple bir ilke daha imza attılar. İkinci Eurovision deneme sonrası yarışmaya katıldıkları şarkının adını verdikleri ‘No Problem’ isimli albümlerini kaydettiler. 1988’de üçüncü kez Eurovision'a katıldı ve Sufi şarkılarıyla Türkiye'yi 2. kez temsil edip 15. oldu. 

1989

İlk toplama albüm: The Best of MFÖ

1989 yılında grubun ilk toplama albümü The Best of MFÖ’yü çıkardılar. Aynı yıl dördüncü kez Eurovision elemelerine katılan grup,  «Adı Naim» adlı şarkılarıyla Türkiye elemelerini geçemediler.

1995

MFÖ rock kokuyor

Rock tarzını denedikleri ‘Mazeretim Var Asabiyim Ben’ albümlerini 1995 yılında çıkardılar. Klip şarkıları ‘Mazeretim Var Asabiyim Ben’ ve ‘Sakın Gelme’ şarkılarıyla yeni bir jenerasyon da MFÖ ile tanıştı. Gruba konserlerde Yavuz Çetin eşlik etti. Bu albümden sonra Mazhar Alanson sinemaya ağırlık verdi ve 1998'de ‘Her Şey Çok Güzel Olacak’ filminin müziklerini yaptı. Mazhar Alanson, 2002 yılında ilk solo albümü ‘Türk Lokumuyla Tatlı Rüyalar’ı çıkardı. Fuat ise 1999'da ‘Aziz Fuat Güner’ adlı solo albümünü yayınladı ve birçok sanatçıya destek oldu. Özkan Uğur ise sinema ve televizyona odaklandı.

2017

MFÖ ‘Kendi Kendine’

MFÖ, uzun bir sessizlik döneminden sonra 2017 yılında, kayıtlarını Fuat Güner’in evindeki stüdyoda, 6 aylık bir çalışmayla gerçekleştirdikleri  “Kendi Kendine” albümüyle suskunluğunu bozdu. Aranjörsüz ve stüdyo endişesi olmadan, üçlünün içine sinerekhazırladıkları albüm de adını kayıt sürecinden aldı.