Üç boyutlu yazıcılar her eve girecek!

SİBEL ATEŞ YENGİN

sibel.ates@aksam.com.tr

Kulağa, bilimkurgu hikâyesi gibi gelen, yazıcıdan “ürün” basabilmek, sıradan bir iş haline geldi. Artık, tasarımını yaptığınız bir protez kol ya da bir vazo üç boyutlu bir yazıcının “print” tuşuna bastığınızda kısa bir sürede kullanılabilir ürün oluyor. Dünyada önemli yol kat edilen üç boyutlu baskı teknolojileri hakkında kapsamlı bir eğitim düzenleyerek Türkiye’de bir ilki gerçekleştirecek genç girişimcilerle konuştuk.

Bilgi Eğitim ve studioxspace’in işbirliği ve Zaxe’nin desteğiyle 25 Şubat'tan itibaren beş hafta tasarımcılardan mühendislere, öğretmenlerden klinik protez üreticilerine kadar geniş bir sektörden katılımcılara 3D Modelleme ve 3D Baskı Sertifika Programı; kısaca 3DMB eğitimi verilecek. studioxspace’ten Ekincan Şener, eğitimi ve üç boyutlu yazıcı dünyasında yaşananları anlattı…

YENİ METOTLAR GeLİŞTİRİYORUZ

Yeni metotlar ve aletler geliştiren iki firmayız. Amacımız Türkiye’nin uluslararası camiada inovasyona yatırım yapan ve bu yatırımdan kendisine pay çıkaran ülkeler arasındaki bilinirliğini artırmak. studioxspace, Londra tabanlı bir ürün ve alan tasarım atölyesi. 2013’te Coşkucan Gürün tarafından kuruldu. Dört senede Avrupa Birliği bölgesindeki birçok firmayla yenilikçi projeler geliştirdi. En yeni teknolojileri, zanaat-sanat-mühendislik disiplinleriyle harmanlayarak ilerlemeye devam ediyor. Zaxe de tamamen yerli 3 boyutlu yazıcı üreticisi. Yazılımı ve donanımı yerli mühendisler ve tasarımcılar tarafından yapılıyor. Şu ana kadar 400’ün üzerinde 3D yazıcı satışı ve çeşitli projeler gerçekleştirdiler. Bunlardan en önemlisi Milli Eğitim Bakanlığı ile beraber Türkiye’deki 89 Bilim ve Sanat Merkezine 3D yazıcı kurulumu gerçekleştirilmeleri. 

UZAYDA ÜRETİM 

Katılımcılar 3D modelleme, 3D tarama ve 3D baskı teknolojileri hakkında uygulamalı bir deneyim edinecek. Birçok kişi/kuruluşun henüz iş planlarına dahi geçiremedikleri Dördüncü Endüstri Devriminin çalışma prensiplerini, yakın geleceğini ve yeni açılacak sektörleri öğrenmiş olacaklar. Yaratıcı ekonomi branşlarında çalışanlar, bir fikrin fiziksel bir şekilde ortaya çıkmasını ve ardından gelecek olan değişikliklerin sürecini daha verimli yaşayacaklar. Yani düşünürken aslından tasarlıyor olacaksınız ve noktayı koyduğunuz zaman dilimi içinde fiziksel olarak düşüncenizle yüz yüzesiniz. Diğer sektörlerdeki branşların da çekirdekte olan bu değişiklikten ikinci dalga olarak etkilenecekleri kesin. Pazarlama stratejileri yeni yönler alıyor, satış kuramları doğal olarak evriliyor, yöresel ekonomiler akıllıca tasarlanan politikalarla kalkınmaya başlıyor. Bir adım daha atarsak uzayda ve güneş sisteminin diğer gezegenlerinde artık üretim yapabiliyoruz. Şu an uluslararası uzay istasyonunda kullanılan 3D baskı modelleme teknolojisiyle programımızda kullandığımız teknoloji (FFF) uyumlu. Teoride 3DMB programında tasarlayacağımız dijital bir modeli uzay istasyonuna gönderip 3 boyutlu olarak basılmasını sağlayabiliriz.  

ÜNLÜ MARKALARIN 3D MODELLERİ 

Zaxe’nin kurucularından Serhat Özperçin: Dünyanın en önemli araştırma firmalarından Gartner’in öngörülerine göre     5 ila 10 sene içinde 3D yazıcılar evlere girmeye başlayacak ama bunun çok daha hızlı olacağını öngörüyoruz. Çünkü şimdiden eve girmeye başladı. Evde 3D yazıcıyla projelerini üreten, eşyalarını onaran birçok müşterimiz var. 

Markalar artık 3D modellerini internet ortamına koyuyor, mobilyalarınızın yedek parçalarını ve ünlü oyuncak markasının 
3D modellerini internet ortamında bulmanız mümkün. Özellikle İstanbul’da 3D yazıcılara karşı bir ilgi var ancak teknolojiyi yakından takip eden diğer ülkelere göre maalesef sahada yani uygulamada biraz gerideyiz.

CAM, SERAMİK YA DA İNSAN DOKUSU…

Studioxspace’in kurucusu Coşkucan Gürün: 3 boyutlu yazıcılardan çıkış alırken kullanılan materyaller, teknolojinin gelişim hızına paralel artıyor. Mevcut yazıcılarda çeşitli termo ve bio plastiklerle naylon kullanılıyor. Boeing, ürettiği hava taşıtlarında 20 bin farklı plastik 3B basılmış parça kullanıyor mesela. Metal malzemelerin üç boyut baskı dünyasındaki kullanımı da geliştiriliyor. Kemik ameliyatlarında hastaya özel tasarlanmış metal olarak çıkışı alınmış strüktürler kullanılıyor. Renault, Formula 1 aracının bazı parçalarını yazıcıdan çıkış alarak, otomobilin ağırlığını yüzde 20 kadar düşürdü. Ayrıca cam, seramik ve diğer inorganik malzemeler de 3 boyut baskıda kullanılıyor. Akıl uçuran bu uygulama ‘organ basımı’ çalışmalarında yaşanıyor. Tek çaresi nakil olan böbrek hastaları için bir umut olacak çalışma bu: Önce sağlam böbreğini iç ve dış yapısının 3 boyutlu taraması çıkarılıyor. Elde edilen dijital data, böbreğinizin topolojik eşdeğer bir kopyası ve bu laboratuvarda organik malzemelerle 3 boyutlu basılıyor. Daha sonra kişiden alınan kök hücreler stratejik bölgelerine enjekte ediliyor ve büyümeye bırakılıyor. Belli bir süre sonra da hastaya kendi böbreği naklediliyor! Yani üç boyutlu yazıcılarla yapılanlar, kullanıcının-üreticinin hayal gücü ve ihtiyaçlarıyla sınırlı.