Türkiye'de bir ilk hafızlar yarışıyor

AYSUN YILDIZ GÜNGÖR

aysun.yildiz@aksam.com.tr

Yayınlandığı ilk günden beri izlenme rekorları kıran Kur’an-ı Kerim’i Güzel Okuma Yarışması, farklı tarzı ve özel bilgileriyle dikkat çekiyor. Biz de Türkiye televizyon tarihinde bir ilk olan bu yarışmanın setinde soluğu aldık. Sıcak sohbetiyle izleyiciyi mest eden jüri üyesi Halil Necipoğlu’yla, sahne arkasında yarışmacıları hazırlayan sunucu Hacı Ali Konuk’la ve yarışmacılardan Ali Özkul’la konuştuk. 

Türk televizyon tarihinde bir ilk olan Kur’an-ı Kerim'i Güzel Okuma Yarışması'nın jüri üyesi Halil Necipoğlu anlatıyor; 

Televizyon gerçekten yararlıdır insan için. Dünyadan haber almasını kolaylaştırır. Bunun yanı sıra televizyon; kültürel, dini, ahlaki, milli ve örfi hassasiyetlere yönelik tüm unsurların işlendiği programlar vesilesiyle milli ve manevi değerleri hatırlatan bir araçtır aynı zamanda. Hiç kuşku yok ki özellikle günümüzde toplumumuzun öz değerlerine ilgisini canlı ve diri tutacak en etkili vasıtalardan biri olan televizyon aletinin aile kavramımızı milli ve manevi değerlerimizi şimdi ki ve gelecek nesillere kılavuzluk edecek programlar üretmesine hem ihtiyaç vardır hem de bu bir vazifedir… Buradan hareketle Sorunuza gelirsek; Televizyon tarihimizi dikkate aldığımızda geniş izleyici kitlesine sahip kanalların konjöktürel olarak değerlerde meydana gelen içsel ve dışsal negatif etkilerin oluşturduğu tahrifata direnen bir anlayışı bir tek TRT de görebiliyoruz. TRT işte bu tespit ve yayıncılık anlayışından yola çıktı. Tüm Müslümanların ortak sevinci olan mübarek Ramazan ayına özel bir program düşündü. Yüreklerimiz için bir menfez açan ve ferahlatıcı bir yola girebilmenin tek çaresi olan Kur’an-ı Kerimi bizim duyma işitme ve anlamamıza dolayısıyla hayatımızı anlamlandırmamıza yönelik bir proje oluşturdu kanaatimce. 

BİLVESİLE

Aziz milletimizin Kur’an a ve hafızlara duydukları saygının ve onu satırlarda korumanın yanında sadırlarda da korumanın özenine ve önemine işaret etmek istemiş. Bence bu çok sevindirici bir şey… Ayrıca ülkemizin en güzide kurumlarından biri olan ve dini hayatımızdaki rehberliğiyle yolumuza ışık tutan ve ilave olarak belirtmeliyim ki benimde mensubiyetim dolayısıyla iftihar ettiğim Diyanet işleri başkanlığımız bu projeye çok büyük katkı sundu. Nihayetsiz teşekkürler. Şehrimize, evimize, gönlümüze buyur ettiğimiz en kıymetli misafirimiz mübarek Ramazan-ı şerifi TRT ve Diyanetin ortak inisiyatifiyle gerçekleşen bu “Kur’an-ı Kerimi güzel okuma” yarışmasıyla belki de ilk defa bu denli anlamlı ve coşkulu ağırlıyoruz. İzleyici kitle burada yüksek bir televizyonculuk numunesi olarak görsel ve işitsel bir ziyafet ve adeta tarihi bir şölenle karşılaşacak. Buna eminim.

BU FORMAT DÜNYADA İLK

Bu format sadece Türkiye de değil dünyada bir ilk. Henüz daha fragman yayımlarında özellikle sosyal medyanın büyük ilgisini çekti. Pozitif değerlendirmelerin çokluğunu rakamlandıramıyorum doğrusu. İlk bölümlerin izleyici üzerindeki etkisine ve yüzlerdeki samimi tebessümlerine şahit olmaya başladık bile. İlerleyen günlerde heyecanın daha çok artacağına inanıyorum. 

BAHTİYARLIĞIMI İZAHTAN ACİZİM

Jüri olmam için teklif geldiğinde, babam Hacı Hafız Şerafettin Necipoğlu’nun vefatını müteakip günlerdi. Düştüğüm hüzün ve keder girdabında acıdan kıvranırken gelen telefon adeta uzanan bir el oldu beni girdaptan tutup çıkarmaya ve babacığıma başlayan tarifsiz hasretimin ruhumu kalbimi kavuran ateşinden serinlik bulmama vesile bir an oldu. Zira babam da görseydi benimle yine iftihar ederdi. Çünkü o bir Kur’an aşığıydı. Yetiştirdiği beni, hep Kur’an’ın çevresinde, merkezinde kalmaya ve O’na tutunmaya davet ederdi… O’nu çok özlüyorum. Bu teklif o’na layık olacağımı düşündürdükçe ruhum teselli buluyor. Bahtiyarlığımı izahtan acizim. Şeref duydum, onurlandım uygun bulanlara müteşekkirim... Birinci yarışmanın sonunda seçilecek. Ancak bu yarışmada bütün yarışmacılar “Bir inci” 

BİRBİRİMİZİN DUACISI OLALIM…  

Ali Özkul

Yarışmaya seçilince ne hissettiniz?

Yarışmaya seçildiğimi duyunca çok heyecanlandım. Hangi makamda okumak daha güzel olur. Ya da Hangi makamla gönüller fethi olur bunun arayışına girdim ve yarışmaya katıldım.

Yarışmaya nereden katılıyorsunuz, mesleğiniz ne?

Konya’da yaşıyorum. Camii görevlisiyim. Kur’an-ı kabartılmış Kur’an-ı Kerim’den öğrendim. Kur’an-ı Kerim’in tamamını 

ezberlediğimde de 18 yaşındaydım. 

Okuyucularımıza ne söylersiniz?

Bütün İslam âleminin Ramazan ayını kutlarım. Birbirimizin duacısı olalım…  

Hacı Ali Konuk

KUR’AN OKUYAN AHLAKLI OLUR

Yarışma programınız hayırlı olsun. İzleyiciye ne vadediyorsunuz? 

Teşekkür ederiz efendim sağ olun. İzleyici klasik Kur’an okumanın dışında bambaşka bir şey buldu.  Kur’an’la sosyal hayatın ne kadar iç içe girdiğini gördü izleyicimiz. Sadece dinle ilgilenenler değil herkes izlemeye başladı. Güzel seslerle Kur’an’ın ruhlara nasıl hitap edildiğini herkes görmüş oldu. 

Peki, yarışmacılarda aradığınız önemli olan kriter ne? 

Ahlaki duruşları ve teknik bilgileri değerlendiriliyor. Yani Tecvid kurallarına göre okumalılar ama esas önemli olan Kur’an okuyan kişi zaten ahlaklı olur… 

Sahne arkasında sunucusunuz…

Evet, yarışmacıları hazırlarken; onların günlük hayatlarını anlatıyoruz. İnsan gülüp eğlenirken de Kur’an okuyabiliyor, bunu söylemek istiyor yarışmacılar.