Türkiye cazı 'Vitrin'e çıkıyor!

UYGAR TAYLAN

uygartaylan@gmail.com

Sanata ve sanatçıya verdiği destekle Türkiye’nin önde gelen kuruluşlarından biri olan İstanbul Kültür Sanat Vakfı (İKSV) bu yıl caz festivalinin 25. yaşını kutluyor. 26 Haziran - 17 Temmuz tarihleri arasında 25. kez düzenlenecek olan İstanbul Caz Festivali, 27 farklı mekânda, 50’nin üzerinde konserle sanatseverlerle buluşacak. Nick Cave & The Bad Seeds, Robert Plant & The Sensational Space Shifters, Melody Gardot, Benjamin Clementine gibi birbirinden başarılı birçok isim caz festivalinde İstanbul’un farklı noktalarında sahne alacak. Festival kapsamında Türkiye’den başarılı müzisyen ve toplulukların sesini uluslararası arenada duyurmayı hedefleyen ‘Vitrin – Türkiye Güncel Müzik Buluşması’nın ikincisi 27-30 Haziran tarihleri arasında SOCAR Türkiye sponsorluğunda gerçekleşecek. Vitrin buluşmasıyla birlikte Türkiye’nin başarılı müzisyenleri uluslararası müzik profosyonelleri karşısında sahne alma fırsatı yakalayacaklar. Ayrıca uluslararası delegeler tarafından seçilecek müzisyenler arasından iki isme “SOCAR Türkiye İpek Yolu Turne Destek Ödülü” verilecek. İstanbul Caz Festivali Direktör Yardımcısı Harun İzer ve SOCAR Türkiye Dış İlişkiler Başkanı Murat Lecompte’yle “Vitrin – Türkiye Güncel Müzik Buluşması”nı konuştuk.

Başarılı caz müzisyenlerini desteklemek en büyük hedefimiz oldu

İKSV – Harun İzer

Bu 25 yıllık sürece baktığımızda Türkiye’deki sanatseverlere ne gibi katkılarda bulundunuz? 

Aslında bizimkisi çorbada tuz, bu 25 yıl da elimizden geldiğince dünyanın değişik yerlerinden en başarılı müzisyen ve toplulukları ülkemize getirmek, bu vesileyle sanatseverlere caz ve güncel müziğin en başarılı isimlerini ulaştırmak temel hedefimiz oldu. Bunu bir nebze olsun başardıysak ne mutlu bize! Bunu yaparken aynı zamanda Türkiye’deki başarılı caz müzisyenleri ve toplulukları desteklemek de en büyük hedeflerimizden biriydi hep. Avrupa Caz Kulübü isimli bölümümüzde çok sayıda caz sanatçısı, Avrupa’nın en önemli caz yıldızlarıyla beraber konserler verdi, kimileri bunu albüm kayıtları ve turnelere kadar ilerletti. 15 yıldır devam eden Genç Caz bölümümüzden geçen birçok isim, şu anda profesyonel caz sahnemizde. Ustalarla Buluşmalar ismiyle başladığımız serimizde dünyaca ünlü caz ve güncel müzik yıldızlarını Türkiye’nin en değerli sanatçılarıyla buluşturduk. 2013 yılında ise dünyada her yıl 30 Nisan’da kutlanan Uluslararası Caz Günü’nün UNESCO ve Thelonious Monk Enstitüsü işbirliğiyle düzenlenen ilk uluslararası etkinliğine ev sahipliği yaptık. Aslında şu son iki yılda gerçekleştirdiğimiz Vitrin Türkiye Güncel Müzik Buluşması’nı da tüm bu bahsettiğim başarılı işlerimizden aldığımız cesaretle yapabildik. Diğer taraftan izleyicilerimize İstanbul’un birbirinden güzel mekânlarının kapılarını açmak, normalde herkese açık olmayan özel mekânlarda konserler düzenlemek de yıllar boyunca en gururlanarak yaptığımız işlerden biri oldu. Bu anlamda mekân çeşitliliğini çok önemsedik. 

Geçen yıllara göre bu sene 25. İstanbul Caz Festivali kapsamında bizi ne gibi yenilikler bekliyor? 

Bu yıl 25. yılımız olması vesilesiyle oldukça kapsamlı ve yıldızlarla dolu bir festival gerçekleştiriyoruz. Yılın başlarında açıkladığımız ilk ismimiz Nick Cave & The Bad Seeds oldu, sonrasında Robert Plant, Benjamin Clementine, Melody Gardot, Caro Emerald gibi isimlerin de aralarında bulunduğu festival programımızı açıkladık. Bu yıl özellikle açılış konserimiz daha önce yaptığımız bütün açılışlardan farklı, adeta yıldızlar geçidi gibi olacak.  25 yıl boyunca nesiller boyu Türkiye cazının sahnede olacağı bir gece kurguladık. Sahnede iki saati aşkın bir süre boyunca 40’ın üzerinde sanatçı muhteşem bir konser sunacak izleyicilerimize. Ayrıca ilkini geçen yıl gerçekleştirdiğimiz ve SOCAR Türkiye sponsorluğunda başlattığımız bir de yeni projemiz bulunuyor. “Vitrin: Türkiye Güncel Müzik Buluşması” adını taşıyan projemizle dünyanın her yerinden müzik sektörü profesyonellerini festivale davet ederek, Türkiye güncel müziğinin uluslararası bilinirliğine katkı sağlamayı amaçlıyoruz. Bu sene de festival kapsamında gerçekleştireceğimiz projeyle, 27-30 Haziran tarihleri arasında uluslararası müzik profesyonelleri, festival izleyicisiyle beraber Türkiye bağımsız müziğinin yükselişteki müzisyenlerini dinleme fırsatı yakalayacak. Bu projeyi de Türkiye’deki grupların uluslararası müzik dünyasında daha çok yer alabilmesine fırsat yaratabilmek adına çok önemsiyoruz.

Peki Caz Festivali kapsamında merakla beklediğiniz konserler hangileri?

Tabii ki başta Nick Cave & The Bad Seeds, son yıllarda gördüğüm en güçlü performanslardan biri kendisininki! Aynı zamanda Melody Gardot’yu ve Dave Holland’ın 29 Haziran’da Zakir Hussain ve Chris Potter ile vereceği konseri cazseverler kaçırmamalı. Son dönemin en dikkat çekici müzisyenlerinden Benjamin Clementine’in Harbiye Açık Hava Sahnesi’nde vereceği konseri unutmamak gerek. 

Sanatçılarımız uluslararası alanda ilgi görüyor

SOCAR Türkiye Dış İlişkiler Başkanı Murat  LeCompte

SOCAR olarak İKSV’yle Vitrin Projesinde nasıl bir ortak hedef belirlediniz?

Türkiye’de özellikle son yıllarda hızla gelişen müzik üretimi, genç ve yetenekli müzisyenlerin sayılarının artışı uluslararası alanda da büyük ilgi ve talep görüyor. Bu ilgi ve talebin kurumsal olarak etkin bir uluslararası temsile ihtiyacı olması, bizi İKSV ile bir araya getirdi. SOCAR Türkiye’nin sponsorluğunda, İstanbul Caz Festivali kapsamında iki yıldır düzenlenen Vitrin – Türkiye Güncel Müzik Buluşması, bu yıl müzikseverlere tekrar  ‘merhaba’ diyecek. Etkinlik kapsamında düzenlenen paneller, seminerler ve müzik sektörü odaklı toplantılarla, hem bu coğrafyadan çıkan yetenekli müzisyenleri dünya sahnelerine taşımayı hem de yerli ve yabancı müzik profesyonellerini ortak projeler geliştirmek, bilgi ve deneyim paylaşımında bulunmak üzere buluşturmayı amaçlıyoruz. 

İpek Yolu Turne Destek Ödülü’yle müzisyenlere nasıl bir destek sağlayacaksınız?

Genç sanatçıları desteklemek adına, Vitrin kapsamında sahne alacak müzisyen ve topluluklar arasından seçilecek iki isme “SOCAR İpek Yolu Turne Destek Ödülü’  takdim ediyoruz. Ödülün sahipleri, Vitrin’e katılan uluslararası delegeler tarafından yapılacak değerlendirmeyle belirlenecek. Seçilen sanatçı ya da topluluklar, kendilerine takdim edilecek 2.500 euro değerindeki bu ödülü önümüzdeki bir yıl içinde çıkacakları herhangi bir uluslararası turnedeki masraflarını karşılamak için kullanabilecek.