Turkcell 10 yıldır görme engellileri hayata bağlıyor: 'Hayal Ortağı'yla engelleri aştılar'

AYSUN YILDIZ GÜNGÖR
aysun.yildiz@aksam.com.tr

 “Hayal Ortağım” projesi görme engellilerin hayatlarını değiştirmeye devam ediyor. Young Guru Academy (YGA) ve Turkcell stratejik ortaklığıyla hayata geçirilen proje 10 yıldır engellilere umut oluyor. Aralıksız saha çalışmalarıyla devam eden ve dünya çapında ödülleri Türkiye’ye getiren proje, kendi içinden yetiştirdiği rol modellerle görme engellilere ilham oluyor. 

Bugüne dek 150 bin engelliye dokunan proje, bu zamana kadar dünya çapında aldığı pek çok ödülle adından sıkça söz ettirdi.  Son olarak da 2015 yılında MIT Üniversitesi tarafından Yılın Öncü Yenilikçisi ödülüne layık görülmesiyle kendini uluslararası arenada  kanıtladı. Projenin asıl başarısı da, Hayal Ortağım atölyelerinde yetişen rol model görme engellilerin yine bu projeyle yetişmiş olması. YGA gönüllüleri, 10 yıldır Türkiye’deki 13-14 yaş grubundaki görme engelli öğrenciler arasından keşfettikleri en parlak öğrencilerle bu başarıların asıl sahipleri olan rol model görme engellilerini yetiştiriyor.  

SIRA DIŞI BİR KEŞİF

50 bin başvuru arasından özenle seçilen ve bin saatin üzerinde eğitim alan YGA gönüllüleri, bu yıl da Hayal Ortağım Atölyeleri’nde 20 hafta boyunca görme engelli öğrencilerle çalıştı. Bu atölyelerde öğrencilerle; birlikte başarmak, vizyoner liderlik, hayal gücü, berrak zihin, özgüven, hatalardan ders almak, vicdani zekâ konuları işlendi. Özbakım, teknolojiyle 

bağımsız hareket, yaratıcı drama, lego atölyesi, yelken eğitimini kapsayan 20 haftalık program öğrenciler için sıra dışı bir keşif yolculuğu oldu.

HİKâYELERDEN İLHAM ALIYOR

Her dönem sonunda olduğu gibi bu dönem de 26-30 Ocak tarihleri arasında, Hayal Ortağım Atölyesi’ni üstün başarıyla tamamlayan, tüm Türkiye’den 25 görme engelli öğrenci YGA Liderlik Kampı’nda buluştu. 5 günlük yoğun bir eğitim programını kapsayan kampta görme engelli öğrenciler Turkcell Genel Müdür Yardımcısı İlter Terzioğlu, fotoğrafçı Merve Hasman, gibi Hayal Ortakları ve Gamze Sofuğlu, Kerim-Selim Altınok gibi rol modellerle buluştular, onların hikâyelerinden ilham aldılar. Teknolojiyi daha verimli kullanabilmeleri için kendilerine verilen tabletlerle ilgili 10 saat teknoloji eğitimi aldılar. Birlikte Turkcell’in YGA ile birlikte geliştirdiği ödüllü projesi “Hayal Ortağım” mobil uygulamasına yeni inovasyon fikirleri ürettiler.  Liderlik Kampı, görme engelli öğrencilerin cesurca hayal etmeyi, hayallerini hayata geçirmeyi öğrenmelerinin yanı sıra, bunları hayata geçirmiş rol modellerle de çalışmalarının sonucunu deneyimleme fırsatı bulmaları, büyük değer taşıdı.

GELİŞİM BİTMİYOR 

YGA Liderlik Kampı’na katılan öğrenciler arasından 10 görme engelli yıldız seçilecek. Hayal Ortağım projesi kapsamında, YGA Danışma Kurulu üyesi olan ve Türkiye’nin önde gelen rol model görme engelli liderinden yıl boyunca bire bir mentorluk almaya devam edecek. Gelecekte kendileri gibi yıldızlara başarı hikâyeleriyle ilham verecek rol model olma hedefiyle gelişmeye devam edecekler. 

İki rol model Gamze ve Duygu

YGA’nın atölyelerini başarıyla bitiren Gamze Sofuoğlu ve Duygu Kayaman bugün pek çok insana, özellikle görme engelli öğrencilere örnek iki isim. Gamze Sofuoğlu, Boğaziçi Üniversitesi Psikoloji Bölümü’nü bitirdi. Ardından aynı üniversitede Bilişsel Psikoloji alanında yüksek lisans yaptı. Turkcell’de Engelliler Segmenti Sorumlusu olarak çalışan Gamze Sofuoğlu; aynı zamanda otobiyografik bellek ve müzik  alanlarında çalışmalar yapıyor.

YENİLİKÇİ İSİMLER 

Haliç Üniversitesi Psikoloji bölümünde burslu okuyan Duygu Kayaman ise Turkcell’in YGA ile birlikte geliştirdiği “Hayal Ortağım” uygulamasının da yaratıcısı. Hayal Ortağım projesi, dünyanın en prestijli eğitim kurumlarından Massachusetts Institute of Technology (MIT)‘nin hazırladığı MIT TechnologyReview dergisince düzenlenen yarışma kapsamında ödüle layık görüldü.

Liderlik kampı için ne dediler?

"Bugün hiç utanmadım, içimdeki cesareti keşfettim. En çok Anıl Abi sayesinde oldu bu…“  (Hüseyin Salim) “Bu kampta ayakları yere basan hayaller kurmayı öğrendim, ufkum açıldı.“ (Zeynep Sena Kara)“Bir görme engelli çok güzel 

konuşmalar yapabiliyormuş, buna tanıklık etmek benim hayallerimde çok büyük değişikliklere sebep oldu.” 
(Çiğdem Balta)

“Kampın oğlumda bu kadar 

büyük bir etki yaratacağını beklemiyordum. Artık özgüvenli, her şeyi yapabileceğine inanıyor.” (Ümmühan Ünal, Salih Ünal’ın Annesi)