TLC ekranlarında yeni bir dönem dizisi

ONUR AKBAŞ
onurakbastde@gmail.com

Jeenifer Worth’un çok satan otobiyografisi 'Call the  Midwife' ile tanışmam çılgınca okuyacak İngilizce roman aradığım günlerde kendi zümremden fazla İngiliz Edebiyatı zümresiyle haşır neşir olduğum bir ortamda İngiliz Dili ve Edebiyatı mezunu bir arkadaşımın kütüphanesine göz diktiğim bir ana rastlar. Londra’nın en yoksul semtlerinden birine ebe olarak gelen Jenny Lee’nin macerası etrafında 1950’lerin sonunda ebe ve hemşirelerin dönemin zorlu koşullarında kadınlara ve çocuklara en iyi sağlık hizmeti ulaştırabilmenin öyküsünün anlatıldığı bu romanın, dizi olarak uyarlanması bana eski bir dostla buluşmanın sevincini yaşattı. İlk bölümü 2 Mayıs 2016’da TLC’de ekrana gelen dizi dönem draması 

sevenler için izlenmeye değer.

İLİŞKİ DURUMU KARIŞMADAN

Bir yaz dizisi olarak hayatımıza giren ve bir sezon kendisini zevkle izlettiren dizinin geçtiğimiz hafta Show TV’de 'Final' demesi yerinde oldu. Böylelikle ilişkiler etrafında oluşan bir kısır döngüye düşmeden yapımcının işi tadında bırakması diğer dizi yapımcılarına da örnek olur umarım. 

YÖRESELDE SINIRLARI ZORLAYAN KLİP: SEBEBİ SENSUN

Deniz Toprak’ın 'Sebebi Sensun' klipini merakla beklediğimi bir yazımda ifade ettim. Klibin yayımlanmasından sonra bir değerlendirme yazısı yazma niyetimi sevgili Deniz’e de açtım. Bu önemsemenin pek çok nedeninden biri: Ne zaman akla Karadeniz yöremize ait türküler gelse bunların mutlaka hareketli türküler olmasıdır.  Bu bağlamda başta seçilen eserle alışılmışın dışına çıkılmış. Ama bu çıkış klipte de kendini göstermiş. Örneğin bu klipte göz alabildiğine uzunlukta Karadeniz yaylalarını ya da ormanlarını görmüyorsunuz. Klipteki kahramanlarımız yöresel kıyafetlerle değil ve Deniz Toprak’ı bir piyano başında, hatıraları imgeleyen sıvaları dökülmüş bir pencere önünde Resul Dindar’ı unutulmaz bir aşkın hikâyesi olan bu eseri terennüm edişini büyülenmiş bir şekilde dinliyorsunuz. Modern kıyafetler içinde her iki sanatçımızın birbirine uyumlu ses renkleriyle söyledikleri bu türkünün klibi: Bir araya geldiklerinde didişip duran iki aşık medeniyetin (Doğu ve Batı’nın) izdivacı gibi duruyor karşınızda.