Tiyatroya gittiğinize sevindirecek oyun: TATO-BABA

Hande Sönmez

hande.sonmez@gmail.com

Polonyalı yazar Artur Palyga’nın yazdığı Tato-Baba’yı sahneye koyan GalataPerform, ataerkilliği ele alırken bol bol kahkaha attırıyor. When In Rome’un yanı sıra bir diğer oyunu Tato-Baba ile de dikkat çeken GalataPerform, oyunun adından da anlaşıldığı üzere (Babamız Bizim) “babaların” kurduğu itaat disiplinini ve aile içinde yaratılan emir komuta sistemini sahneye taşıyor.

SONUNU BİLİYORUZ

Tato-Baba, babasının cansız bedeninin başında annesiyle bekleyen Frannio ile açılıyor. Babası ölmüş ölmesine ama babasına saygısızlık olmasın diye kravatını takmasını isteyen annesi bize nasıl bir aile olduklarının ipucunu veriyor. Hikayenin sonuna gelmişiz belli ki ama sona gelmeden neler yaşanmış bunları izlemeye başlıyoruz. Kahverengiler içindeki baba; korkulan, itaat edilen, kendisine karşı kusur işlen(e)meyen neredeyse Tanrısal özellikler vakfedilen bir portre çiziyor. Çocuğuyla ilgilenmesinin “laubalilik” olabileceğini düşünüp mesafesini koruyor. Frannio da tam da bu sebeple ondan nefret ediyor ve elbette aynı zamanda çok da seviyor. Saygıyı korumak isterken sevgisini esirgeyen, evinin direği bu babayı gözümüz bir yerden ısıracak gibi oluyor ki; oyunun afişindeki cümle akıllara geliyor; “Olaylar tabii ki Türkiye’de değil Polonya’da gelişiyor.” Yönetmeni Yeşim Özsoy; oyunun meselesini anlatmak için o kadar doğru ve işleyen bir yol tercih etmiş ve oyuncuların da hepsi bu plana o kadar uyumlu ki… Kara komedi öğelerini içeren oyunda; oyuncuların beden kullanımlarının öne çıkması ve bu fiziksel ödevin altından büyük başarıyla kalkmalarını izlemek bile tiyatroyu sevmek için başlıca nedenlerden biri. 

Duygudan duyguya geçeceksiniz

Robotlaşmış ve adeta düşüncelerinden arındırılmış annede Özge Korkmaz, baba olamayacak kadar genç olmasına karşın sahnede otoriter bir baba yaratmayı başarmış Onur Gürçay, Frannio’ya hayat veren Erdem Kaynarca’nın dışında yabana atılmayacak performans sunan Ceren Demirel, Akant Çetin, Serhat Gücüm ve Barkın Sarp’la Tato-Baba çok daha iyi bir oyun olmuş. Tato-Baba size tiyatronun neden takip edilmesi gerektiğini hatırlatan oyunlardan. Duygudan duyguya geçeceğiniz bu oyunu kaçırmayın.  2, 16 ve 23 Mart’ta  GalataPerform’da.