Teknoloji çağında hiçbirimiz masum değiliz

Hande Sönmez

hande.sonmez@gmail.com

“Perfetti Sconosciuti” filmi tiyatro sahnelerine “Mutluyduk Belki Bugüne Kadar” adıyla uyarlandı. Çağdaş tiyatro sahnesinin en yetenekli isimlerinden Ahmet Sami Özbudak’ın yönettiği oyun çok iyi bir uyarlama. Meraklısı kaçırmasın!

2016 yapımı İtalyan film “Perfetti Sconosciuti” sade ve vurucu üslubu ile yılın ilgi uyandıran filmlerinden biri olmuştu. Filmin neredeyse tek mekanda geçmesi tiyatroya da uygun olabileceğini düşündürtmüştü ki çok geçmeden beklenen haber geldi… Kerem Pilavcı’nın adaptasyonunu üstlendiği ve “Mutluyduk Belki Bugüne Kadar” ismiyle sahnelenen oyunun rejisi Ahmet Sami Özbudak’a emanet.

MODERN KARA KUTULAR

Birbirlerini çok uzun zamandır tanıyan 7 arkadaş rutin buluşmalarından birini gerçekleştirmektedir. Peki bu arkadaşlar gerçekten birbirini tanıyorlar mıdır yoksa modern çağın kara kutuları olan cep telefonlarında gizledikleri sırlar mı vardır? Ya da bu teknoloji çağında masum ve sırsız kalmak mümkün müdür? Terapist olan Eva’nın yönlendirmesiyle tüm telefonlar masaya konur ve gelen tüm arama ve mesajlar birlikte cevaplanır. 

ÇOK İYİ BİR UYARLAMA

“Mutluyduk Belki Bugüne Kadar” tiyatro severlerin geçmiş pek çok iz bırakan oyundan hatırlayacağı, güçlü bir kadroyla sahneleniyor. Faruk Barman, Başak Kıvılcım Ertanoğlu, Canan Atalay, Deniz Karaoğlu, Giray Altınok, Fehmi Karaarslan ve Gökçe Eyüboğlu’nun yer aldığı oyun sahneye en iyi şekilde uyarlanmış. Sahne ve ışık kullanımından, diyaloglara ve oyuncu yönetimine dek metnin sahnede gerektirdiği her unsuru titizlikle düşünen rejisi için Ahmet Sami Özbudak’ı kutlamak lazım. Uyarlamaların önündeki en büyük risk olan yerelleşememe “Mutluyduk Belki Bugüne Kadar”da söz konusu değil. Aksine toplandıkları ev çok yakın bir arkadaşınızın eviymiş hissiyatını oyun boyunca kaybetmiyorsunuz.

ÖZENLİ PERFORMANSLAR

Oyuncuların yedisinin de performansları çok özenli; enerjileri hiç düşmeden, duygularını en doğru şekilde aktarıyorlar. Ancak Deniz Karaoğlu ve Başak Kıvılcım Ertanoğlu’nu özellikle çok beğendiğimi söylemem lazım. Filmin Türkiye’de sinema filmi olarak da gösterileceği konuşuladursun bence bu tiyatro versiyonunu da mutlaka izleyin. Hem sahnenin büyüsü çok daha başka olduğu hem de pırıl pırıl oyuncularla sizi tanıştıracağı için pişman olmayacaksınız. “Mutluyduk Belki Bugüne Kadar”; 23-24 ve 31 Ocak’ta saat 20.30’da Çukurcuma’da bulunan Plan Be’de sahnelenmeye devam ediyor.